Donna Tartt – Η αμερικανίδα συγγραφέας επιστρέφει μετά από δέκα χρόνια

Μας ενθουσίασε με το Μυστική Ιστορία το 1992. Έκανε δέκα χρόνια να ξαναγράψει βιβλίο. Και το 2002 επέστρεψε με το Ο Μικρός Φίλος που ήταν ακόμα καλύτερο. Έντεκα χρόνια μετα ξαναεπιστρέφει με το “Η καρδερίνα” ένα βιβλίο που... έμεινε στα συρτάρια για πέντε χρόνια.


Στις 22 Οκτωβρίου είναι η επίσημη ημερομηνία της παρουσίασης του βιβλίου της, το οποίο είχε προαναγγελθεί αρκετό καιρό τώρα, από τον προηγούμενο Φεβρουάριο. Ο λόγος κυρίως γιατί η Ταρτ είναι μια πολυαναμενόμενη συγγραφέας, αλλά και για να κλείσουν τα στόματα που είπαν οτι μετά το δεύτερο βιβλίο της έγραψε ένα τρίτο που ήταν κακό και το 2008 ο εκδοτικός της οίκος αποφάσισε να το αφήσει στο συρτάρι.

Και όμως, ο σκληρός λογοτεχνικό κύκλος της Αμερικής, ήδη μιλάει για το καλύτερο βιβλίο της χρονιάς.

Το πρώτο της βιβλίο, προκάλεσε αίσθηση με την θεματική του, καθότι ένα ψυχολογικό θρίλερ τοποθετημένο σε μια πανεπιστημιούπολη της Νέας Αγγλίας όπου μια ομάδα φοιτητών, ακολουθούν την αρχαία ελληνική διονυσιακή ζωή και καταλήγουν με αυτόν τον απροκάλυπτο διονυσιασμό να δολοφονήσουν κατά λάθος και μετά να συνεχίσουν τα εγκλήματα τους.

Ακολούθησε το 2002 ο Μικρός Φίλος, ένα ακόμα μακάβριο βιβλίο, με πλούσιους χαρακτήρες και λυρικές ρεαλιστικές περιγραφές, όπου η ιστορία ξετυλίγεται γύρω από τον απαγχονισμό ενός παιδιού, τον οποίο προσπαθεί χρόνια μετά να εξιχνιάσει η αδερφή του.

Το τρίτο της βιβλίο, είναι εξίσου μεγάλο -ή μάλλον ακόμα μεγαλύτερο. Το βιβλίο περιγράφει την ζωή του δεκατριάχρονου Θίο Ντέκερ που μετά από ένα ατύχημα από το οποίο σώνεται ως εκ θαύματος, αλλά η μητέρα του πεθαίνει, ένας εύπορος οικογενειακός φίλος τον φιλοξενεί στο σπίτι του, στην Παρκ Άβενιου του Μανχάταν. Η νέα του ζωή του φαίνεται αλλόκοτη, δεν μπορεί να προσαρμοστεί και καθώς του λείπει η μητέρα του, προσκολλάται ολοκληρωτικά σε ένα πράγμα που την θυμίζει: έναν μικροσκοπικών διαστάσεων πίνακα μέσα από τον οποίο θα μπει στον υπόκοσμο.

Το “Η καρδερίνα” αναμένεται να κυκλοφορήσει στην ελληνική γλώσσα από τις εκδόσεις Λιβάνη.
phgh

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...