Τι δείχνουν τα στοιχεία από τα μητρώα του ΙΚΑ - Πτώση σε μέσους μισθούς και ημερομίσθια - Επικρατούν ατομικές συμβάσεις και μερική απασχόληση
Τα στοιχεία που έδωσε στο φως το ΙΚΑ για τα λουκέτα που μπήκαν σε επιχειρήσεις, αλλά και τις διαγραφές εργαζομένων από τα μητρώα ασφάλισης, προκαλούν μεγάλα ερωτηματικά για τα λάθη που έγιναν στα τελευταία τέσσερα χρόνια της ύφεσης.
Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 100.000 επιχειρήσεις σβήστηκαν από τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας, ενώ περισσότεροι από 400.000 ασφαλισμένοι έχουν σβηστεί από τα μητρώα του ΙΚΑ.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του ΙΚΑ για το 12μηνο από τον Ιούλιο του 2012 έως και τον Ιούλιο του 2013, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των ασφαλισμένων στις κοινές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 0,44%, στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 17,22% και στο σύνολο των επιχειρήσεων διατηρήθηκε αμετάβλητος. Το ίδιο διάστημα, πάντως, ο αριθμός ασφαλισμένων με πλήρη απασχόληση μειώθηκε στις κοινές επιχειρήσεις κατά 2,21%, ενώ με μερική απασχόληση αυξήθηκε κατά 12,77%, γεγονός που καταδεικνύει τη ριζική αλλαγή στη δομή της απασχόλησης τα τελευταία χρόνια. Η μέση απασχόληση στις κοινές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 0,17%, ενώ στα οικοδομοτεχνικά έργα αυξήθηκε κατά 7,63%.
Οι μειώσεις σε μισθούς και ημερομίσθια
Μέσα σε έναν χρόνο το μέσο ημερομίσθιο σε κοινές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 7,05%, στα οικοδομοτεχνικά έργα κατά 25,7%, ενώ στο σύνολο μειώθηκε κατά 7,36%. Ο μέσος μισθός μειώθηκε στις κοινές επιχειρήσεις κατά 7,20% και στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 20,03%. Στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση το μέσο ημερομίσθιο μειώθηκε κατά 5,70%, ενώ ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 5,19%.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα στοιχεία καταδεικνύουν την υποχώρηση της πλήρους απασχόλησης και την επικράτηση ατομικών συμβάσεων και μερικής απασχόλησης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μέση απασχόληση στις κοινές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 2,37%, στα οικοδομοτεχνικά έργα κατά 4,80% και στο σύνολο των επιχειρήσεων κατά 2,39%. To μέσο ημερομίσθιο στις κοινές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 2,10% και στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 1,95%.
Ο μέσος μισθός στις κοινές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 0,22% και στα οικοδομοτεχνικά έργα αυξήθηκε κατά 2,76%, καθώς οι εργοδότες επέλεξαν τις υπερωρίες, ή τουλάχιστον υποχρεώθηκαν στο να δηλώσουν κάποιες από αυτές. Στο σύνολο των ασφαλισμένων η μέση απασχόληση είναι 22,71 ημέρες, στους ασφαλισμένους στις κοινές επιχειρήσεις 22,90 και στους ασφαλισμένους στα οικοδομοτεχνικά έργα 13,54.
Οι μισθωτοί με πλήρη απασχόληση
Στο σύνολο των κοινών επιχειρήσεων, σε ασφαλισμένους με πλήρη απασχόληση, το μέσο ημερομίσθιο ανέρχεται σε 53,89 ευρώ και ο μέσος μισθός σε 1.281,80 ευρώ, αντίστοιχα στη μερική απασχόληση ανέρχονται σε 26,47 ευρώ και 519,30 ευρώ. Στα οικοδομοτεχνικά έργα το μέσο ημερομίσθιο είναι 47,88 ευρω, και ο μέσος μισθός 648,30 ευρώ, με άμεσες συνέπειες στα έσοδα του ταμείου. Επισημαίνεται ότι στις κοινές επιχειρήσεις η μέση απασχόληση και το μέσο ημερομίσθιο έχουν υπολογιστεί για τις ασφαλιστέες ημέρες, ενώ στα οικοδομοτεχνικά έργα για τις πραγματοποιηθείσες ημέρες.
Να σημειωθεί ότι, στις επιχειρήσεις με λιγότερους από δέκα μισθωτούς, το μέσο ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο 65,99% του μέσου ημερομισθίου των ασφαλισμένων σε επιχειρήσεις με πάνω από δέκα μισθωτούς, ενώ ο μέσος μισθός ανέρχεται σε 62,43%.
Αντίστοιχα, το μέσο ημερομίσθιο των γυναικών στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση αντιπροσωπεύει το 84,54% του αντίστοιχου ημερομισθίου των ανδρών, ενώ στη μερική απασχόληση το 94,38%.
πηγη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου