Συνεχίστηκε την Πέμπτη, για ακόμα μια ημέρα το... πάρτι που ξεκίνησε μαζί με το νέο έτος στις αγορές ομολόγων της ευρω-περιφέρειας. Η επιτυχημένη επιστροφή της Ιρλανδίας στις αγορές, μετά την ολοκλήρωση της εποχής του Μνημονίου, πυροδότησε το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα ομόλογα δύο οικονομιών που βρίσκονται ακόμα στην εποπτεία της τρόικας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας.
Το αγοραστικό ενδιαφέρον οδήγησε υψηλότερα τις τιμές των ομολόγων και χαμηλότερα τις αποδόσεις τους (yields) ενώ σημαντικά κέρδη καταγράφουν και οι χρηματιστηριακοί δείκτες, έχοντας ενισχυθεί από την αρχή του έτους 8% στη Λισαβόνα και πάνω από 10% στην Αθήνα.
Οι αποδόσεις στα ελληνικά δεκαετή ομόλογα παρέμειναν χαμηλότερα του 8% και στα πορτογαλικά κάτω από το 5,5%. Η Πορτογαλία ήταν, άλλωστε, ο πρωταγωνιστής της ημέρας. Η Λισαβόνα κατάφερε να καλύψει πάνω από το ένα τρίτο των κεφαλαίων που σχεδιάζει να δανειστεί φέτος από ιδιώτες (7 δισ. ευρώ), μέσω κοινοπρακτικού δανείου. Οι τίτλοι έχουν πενταετή διάρκεια και η Λισαβόνα επιθυμούσε να αντλήσει 2-2,5 δισ. ευρώ αλλά οι προσφορές ξεπέρασαν τα 9 δισ. ευρώ. Η επιτυχημένη προσπάθεια απομακρύνει το ενδεχόμενο ενός νέου δανείου για την Πορτογαλία, της οποίας το Μνημόνιο ολοκληρώνεται την άνοιξη. Η κυβέρνηση Κοέλιο προτιμά να υπάρξει επιστροφή στην αγορά, με παράλληλη εκχώρηση πρόσβασης σε «προληπτική γραμμή στήριξης».
Το ενδιαφέρον των επενδυτών συνδέεται και με την αξιολόγηση της πορτογαλικής οικονομίας από την Moody's, που θα παρουσιαστεί αύριο, και από την S&P, την επόμενη εβδομάδα. Για να επιστρέψει η αξιολόγηση της Πορτογαλίας στην επενδυτική βαθμίδα απαιτείται αναβάθμιση κατά 3 βαθμίδες από την Moody's και κατά 2 βαθμίδες από την S&P. Είναι μάλλον απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, ιδίως από την S&P που αποδίδει αρνητικές προοπτικές (negative outlook) στην αξιολόγηση των πορτογαλικών τίτλων. Στον βαθμό, όμως, που η Λισαβόνα αφήσει πίσω της την εποχή των Μνημονίων, η αξιολόγηση είναι λογικό να βελτιωθεί, βάζοντας τους πορτογαλικούς τίτλους στο «ραντάρ» επενδυτών που αναζητούν ασφαλέστερες τοποθετήσεις. Θα αυξηθεί έτσι η ζήτηση για τους τίτλους και άρα θα ενισχυθούν οι τιμές και θα υποχωρήσουν οι αποδόσεις.
Αντίστοιχο δρόμο σχεδιάζει να ακολουθήσει και η ελληνική κυβέρνηση, όπως άλλωστε αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών. Η αξιολόγηση της Ελλάδας, βέβαια, απέχει ακόμα κατά πολύ της επενδυτικής βαθμίδας. Η έκθεση της S&P για την Ελλάδα στις 21 Μαρτίου θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό σταθμό της πορείας προς την επιστροφή στις αγορές. Κρίσιμο ρόλο θα παίξει, βέβαια, η επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 και η επίτευξη ακόμα μεγαλύτερου φέτος. Οι Financial Times ανέφεραν προχθές ότι δεν είναι απολύτως αδύνατον να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές στα τέλη του 2014, αν και υπογράμμιζαν ότι ο ΟΔΔΗΧ «θα χρειαστεί να κάνει πολύ προπαρασκευαστική δουλειά πριν επιστρέψουν μαζικά οι επενδυτές». Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, όμως, υποστήριξε χθες ότι δεν θεωρεί «διόλου ρεαλιστικό» τον στόχο επιστροφής στις αγορές, καθώς «δεν γνωρίζει κανέναν οικονομολόγο, κανέναν παρατηρητή ή ειδικό σε θέματα κεφαλαιαγορών που να πιστεύει πραγματικά ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει φέτος στις αγορές».
Επιφυλάξεις υπάρχουν, πάντως, και για την πορεία των ομολόγων των άλλων κρατών της ευρω-περιφέρειας, όχι μόνο εκείνων που ελέγχονται από την τρόικα αλλά και των μεγαλύτερων, δηλαδή της Ιταλίας και της Ισπανίας. Το κόστος 10ετούς δανεισμού και των δύο είναι χαμηλότερο του 4% και οι δείκτες στα χρηματιστήρια «καλπάζουν». Τράπεζες αρχίζουν να δανείζονται από την αγορά χωρίς να προσφέρουν αυξημένες εξασφαλίσεις (χθες ανακοίνωσε ότι θα το πράξει και η Bankia). Σε χθεσινή δημοπρασία η Μαδρίτη δανείστηκε 5,3 δισ. ευρώ μέσω 5ετών και 15ετών τίτλων, με το κόστος να υποχωρεί στο 2,38% και στο 4,19%, αντιστοίχως. Προχθές η Ιρλανδία, που έχει υψηλότερη αξιολόγηση από τις δύο μεσογειακές οικονομίες, δανείστηκε 3,75 δισ. ευρώ μέσω 10ετών ομολόγων και με κόστος μόλις 3,54%. Την ίδια ημέρα η Ινδονησία, που έχει υψηλότερη αξιολόγηση και από την Ιρλανδία, δανείστηκε μέσω 10ετών τίτλων 1,5 δισ. ευρώ με κόστος 5,95%.
πηγη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου