Σερβία: Τριήμερο πένθος για τα θύματα από τις πρωτοφανείς πλημμύρες - Η τραγωδία «γκρέμισε» τα σύνορα στα Βαλκάνια

Κίνδυνος υπερχείλισης ποταμών και επιδημιών εξαιτίας των νεκρών ζώων - Ενωμένοι οι λαοί μπροστά στην καταστροφή
Δεκάδες νεκροί, χιλιάδες άστεγοι, καταστροφές δισεκατομμυρίων… αυτά είναι τα απόνερα από τις πλημμύρες που συγκλονίζουν τα Βαλκάνια τις τελευταίες ημέρες.

Πλέον η μοναδική σύγκριση των τοπικών αρχών από τη βιβλική καταστροφή στη Σερβία, τη Βοσνία και την Κροατία γίνεται με τον εμφύλιο, ενώ βυθισμένοι στο πένθος οι πληγέντες ενώνουν τις δυνάμεις τους ώστε να κατορθώσουν να αντιμετωπίσουν την τραγωδία.
Δεκάδες είναι οι εθελοντές που σπεύδουν να ενισχύσουν το έργο των σωστικών συνεργείων, απεγκλωβίζοντας ανθρώπους, στήνοντας αναχώματα με σακιά άμμου, μεταφέροντας τρόφιμα και φάρμακα σε όσους έχουν ανάγκη, δίνοντας τη δική τους μάχη απέναντι στη βιβλική καταστροφή ξεχνώντας αντιπαραθέσεις και θρησκευτικές διαφορές.
«Είμαι βαθιά συγκινημένη από την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά που έχω δει αυτές τις πέντε ημέρες», δηλώνει ακτιβίστρια από τη Σερβία που συμμετέχει στην προσπάθεια των συνεργείων.
«Όλοι είναι εξουθενωμένοι, οι εθελοντές δεν κοιμούνται εδώ και ημέρες, αλλά όλοι είναι ευγενικοί και έχουν καλή διάθεση, ενώ προσπαθούν να βοηθήσουν όσους περισσότερους μπορούν. Είναι υπέροχο να βλέπεις όλη την κοινότητα να συνεργάζεται», προσθέτει.
«Ηλικιωμένοι, γυναίκες που κατευθύνουν τον κόσμο, νέοι που λένε στον κόσμο να μείνουν μακριά από το νερό, απλός κόσμος που ζητάει από τους περαστικούς να βοηθήσουν, όλοι συνεργάζονται παρότι δεν προέρχονται από τις τοπικές αρχές», σχολιάζει με θαυμασμό και συγκίνηση ένας άνδρας από τη Βοσνία.
Την ίδια στιγμή, συγκλονίζουν οι μαρτυρίες ανθρώπων που είδαν τις περιουσίες τους να βυθίζονται στα νερά, αλλά και όσοι κατόρθωσαν να βγουν ζωντανοί από τον υγρό τάφο.
«Ο κόσμος έτρεχε πανικόβλητος. Έφυγα από το σπίτι μου με το παιδί μου. Είμαι πραγματικά χαρούμενη που δεν πνιγήκαμε», δηλώνει μία διασωθείσα από το Βελιγράδι στο CNN.
Ωστόσο, παρότι η γυναίκα αυτή νιώθει ευγνωμοσύνη που επέζησε, πολλοί ήταν εκείνοι που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, με αποτέλεσμα οι διασώστες να εκτελούν και χρέη ψυχολόγου προσπαθώντας να τους μεταπείσουν.
Σοκ προκαλούν οι φωτογραφίες, στις οποίες απεικονίζονται οι ιδιοκτήτες να κοιτούν με απόγνωση όσα με κόπο έχτισαν πάνω σε καμμένα ή κατεστραμμένα σπίτια από τον πόλεμο.
Οι πλημμύρες που, όπως αναφέρει ο Αντρέι Νικολαίδης του Guardian «χτύπησαν σαν τον κλέφτη μέσα στη νύχτα ή σαν τη μάσκα του κόκκινου θανάτου στο ομώνυμο βιβλίο του Έντγκαρ Άλαν Πόε», πέρα από τις ζημιές που άφησαν πίσω τους, απειλούν και το μεγαλύτερο σταθμό ενέργειας στη Σερβία.
Την ίδια ώρα, οι ποταμοί αναμένεται να υπερχειλίσουν και πάλι, προκαλώντας ανησυχία στους πολίτες για νέες καταστροφές. 
Παράλληλα, ένας ακόμα κίνδυνος ελλοχεύει αυτός των επιδημιών, εξαιτίας των νεκρών ζώων που ακόμα βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές.
Στο μεταξύ, οικονομική βοήθεια ύψους περίπου τεσσάρων εκατ. ευρώ έχει συγκεντρωθεί σε λογαριασμό που άνοιξε η κυβέρνηση της Σερβίας, ενώ ακόμα και απλοί άνθρωποι προσφέρουν τον οβολό τους, εκ των οποίων και ένας καλλιτέχνης δρόμου που πρόσφερε 45 ευρώ που συγκέντρωσε τραγουδώντας σε σταθμό μετρό του Βελιγραδίου.
Παρόλα αυτά, η σέρβικη κυβέρνηση έχει δεχθεί δριμεία κριτική καθώς κατηγορείται ότι δεν είχε φροντίσει να πραγματοποιήσει αντιπλημμυρικά έργα, ενώ μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση κατηγορούν τους κυβερνώντες ότι κρύβουν τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων.





















Σερβία: Τριήμερο πένθος για τα θύματα από τις πρωτοφανείς πλημμύρες

Η κυβέρνηση της Σερβίας κήρυξε τριήμερο πένθος για τα θύματα των πλημμυρών, που θα αρχίσει να ισχύει από αύριο.

Σε ανοιχτή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι μόνο στο Ομπρένοβατς, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 14 θάνατοι ανεβάζοντας έτσι στους είκοσι τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τις πλημμύρες στη Σερβία. Ο αριθμός αυτός, επεσήμανε ο πρωθυπουργός, δεν είναι τελικός διότι υπάρχουν ακόμη συνοικισμοί που βρίσκονται κάτω από το νερό.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε ότι μέχρι την Παρασκευή θα εκλείψει κάθε απειλή υπερχείλισης των ποταμών και ενδεχομένως η κυβέρνηση θα αποφασίσει την άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών της Υδρο-Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Σερβίας (HMZS, αύριο θα φτάσει στο Βελιγράδι το τελευταίο κύμα των υδάτων από την Κροατία, που υποχωρούν στην κοίτη του ποταμού Σάβα, δεν αναμένεται ωστόσο να προκληθούν σοβαρά προβλήματα.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας αναφέρει ότι συνολικά 30.873 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις πληγείσες περιοχές και φιλοξενούνται σε καταυλισμούς ενώ πλημμύρισαν 4023 κτίρια. Μεγάλες είναι επίσης οι καταστροφές στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο.

Οι οικονομικές συνέπειες θα ταλαιπωρούν για χρόνια τη Σερβία, εκτιμούν αναλυτές. Μόνο οι ζημιές που προκλήθηκαν στα λιγνιτωρυχεία "Kolubara", που πλημμύρισαν, υπολογίζονται σε 100 εκατομμύρια ευρώ. Στον αγροτικό τομέα, η ζημιά από την απώλεια της φετινής σοδειάς στις πληγείσες περιοχές εκτιμάται σε 500 εκατομμύρια ευρώ.

Η κυβέρνηση της Σερβίας ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπών που θα εκτιμήσουν τις ζημιές και με βάση τα πορίσματά τους θα δοθεί η βοήθεια στους πληγέντες. Ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε ότι θα χρησιμοποιηθούν και οι πόροι που προβλέπονται από το ταμείο αρωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δεδομένο ότι η Σερβία ως χώρα προς ένταξη έχει δικαίωμα να λάβει έως και ένα δισεκατομμύριο ευρώ μέσα στο 2014 για την αντιμετώπιση των συνεπειών φυσικών καταστροφών.

Ο κ. Βούτσιτς προειδοποίησε να μην διανοηθεί κανείς να καταχραστεί την ανθρωπιστική βοήθεια διότι, όπως είπε, χαρακτηριστικά: "Θα υποστεί τέτοιες συνέπειες που θα είναι σαν να του κόβονται τα χέρια".

Εντυπωσιακή είναι η ανταπόκριση του κόσμου στις εκκλήσεις για παροχή βοήθειας. Ανώνυμοι αλλά και επώνυμοι πολίτες της Σερβίας σπεύδουν να βοηθήσουν, προσφέροντας χρήματα και αναγκαία είδη. Παγκοσμίου φήμης αθλητές ανταποκρίθηκαν, προσφέροντας χρήματα, αλλά και συμμετέχοντας ενεργά στην εκστρατεία συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Συγκινητική είναι η συμμετοχή των μαθητών, που συγκεντρώνουν στα σχολεία ρουχισμό και τρόφιμα για τους πληγέντες. Στην εκστρατεία αυτή συμμετέχει και το ελληνικό σχολείο στο Βελιγράδι.

Μεγάλη είναι και η ανταπόκριση από το εξωτερικό σε ό,τι αφορά την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Πολλές χώρες δήλωσαν πρόθυμες να συμμετάσχουν με χρηματική και ανθρωπιστική βοήθεια. Η Ρωσία πρωτοστατεί, στέλνοντας καθημερινά, με μεταγωγικά αεροπλάνα, ρουχισμό, τρόφιμα και φάρμακα.

Σε επιφυλακή η Βουλγαρία: Κίνδυνος υπερχείλισης του Δούναβη

 

 Ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Τσβετλίν Γιόφτσεφ και ο διοικητής της πυροσβεστικής Νικολάι Νικόλοφ θα επιθεωρήσουν το απόγευμα τα έκτακτα έργα των τοπικών αρχών για οχύρωση των ακτών του Δούναβη στην περιφέρεια Βίντιν, στη βορειοδυτική Βουλγαρία, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ.

Στα σχετικά ρεπορτάζ τονίζεται η ανησυχία των κατοίκων των παραδουνάβιων πόλεων για τυχόν πλημμύρες στη Βουλγαρία, όπως συνέβη στη Σερβία.

Η στάθμη του ποταμού «άγγιξε» τα εννιά μέτρα (σ.σ. το καλοκαίρι η στάθμη του Δούναβη δεν ξεπερνά τα δύο με τρία μέτρα στα περισσότερα σημεία του ποταμού, στο Βίντιν) το περασμένο Σαββατοκύριακο και οι τοπικές αρχές και ο πληθυσμός εργάζονται για την οχύρωση της ακτής με αναχώματα και σάκους με άμμο.

Ο περιφερειάρχης Βίντιν Κράστιο Σπάσοφ ανέφερε στη δημόσια τηλεόραση ΒΝΤ, ότι μέχρι στιγμής η κατάσταση δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία αλλά έχει τεθεί σε λειτουργία το περιφερειακό επιτελείο κρίσεως που εξετάζει σχέδιο έκτακτης ανάγκης ενόψει της αναμενόμενης ανόδου της στάθμης του Δούναβη.

Σχέδια έκτακτης ανάγκης για οχύρωση ακτών και λιμανιών, όπως και για ενδεχόμενη εκκένωση, ετοιμάζουν οι αρχές της Νικόπολης, της Λομ, της Ρούσε και άλλων παραδουνάβιων πόλεων, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης στα βουλγαρικά μέσα.

Η στάθμη του Δούναβη αναμένεται να ανεβεί ως το τέλος της εβδομάδας και πιο συγκεκριμένα την ερχόμενη Παρασκευή, είπε στη δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ ο διευθυντής της δημόσιας "Αρχής Έρευνας και Συντήρησης του Δούναβη" Γκιόργκι Γκιοργκίεφ.

Σύμφωνα με τον Βούλγαρο αξιωματούχο, πρόκειται για κοινή εκτίμηση των αρμόδιων υπηρεσιών της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...