Οι αρχαίοι Έλληνες συνεχίζουν να αποτελούν «βαριά» ονόματα στο παγκόσμιο «χρηματιστήριο» των ιδεών, όπως δείχνει μια εκτεταμένη ανάλυση ευρωπαίων ερευνητών στη Wikipedia, και μάλιστα στις εκδόσεις που διαθέτει η διάσημη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια στις 24 κυριότερες γλώσσες του πλανήτη, τις οποίες μιλά περίπου το 60% του πληθυσμού της Γης.
Ο Αριστοτέλης, ο Πλάτων και ο Μέγας Αλέξανδρος «φιγουράρουν» στις δύο ξεχωριστές δεκάδες (Top 10) των προσώπων με την μεγαλύτερη επιρροή διεθνώς. Στην κορυφή των δύο σχετικών «λιστών επιρροής» (οι οποίες διαφέρουν μεταξύ τους στην μεθοδολογία κατάταξης) βρίσκονται μάλλον δύο εκπλήξεις: στη μία ο όχι ευρέως γνωστός Σουηδός φυσιοδίφης του 18ου αιώνα Κάρολος Λινναίος, ο «πατέρας» της σύγχρονης ταξινόμησης των φυτών και των ζώων, και στην άλλη ο Αδόλφος Χίτλερ.
Οι ερευνητές από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, με επικεφαλής τον Γιουνγκ-Χο Εόμ του Πανεπιστημίου της Τουλούζης και του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), κατέταξαν τις διεθνείς προσωπικότητες με βάση τους συνδέσμους (links) που εμφανίζονται στα περίπου 31 εκατομμύρια λήμματα - άρθρα της Wikipedia, η οποία, με τις εκδόσεις της σε 287 διαφορετικές γλώσσες, αποτελεί το μεγαλύτερο αποθετήριο παγκόσμιας γνώσης.
Ο
Πλάτων (427 π.Χ. - 347 π.Χ.) αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος από την Αθήνα, ο
πιο γνωστός μαθητής του Σωκράτη και δάσκαλος του Αριστοτέλη.
Η κορυφαία δεκάδα
Έτσι, η πρώτη κορυφαία δεκάδα (με βάση τον αλγόριθμο PageRank) απαρτίζεται κατά σειρά από τους Κάρολο Λινναίο, Ιησού Χριστό (έπεσε από την πρώτη θέση που είχε το 2010 σε αντίστοιχη κατάταξη), Αριστοτέλη (3ο), Ναπολέοντα, Χίτλερ, Ιούλιο Καίσαρα, Πλάτωνα (7ο), Σαίξπηρ, Αϊνστάιν και βασίλισσα Ελισάβετ Β'.
Είναι αξιοσημείωτη η παγκόσμια εμβέλεια τόσο του Αριστοτέλη, όσο και του Πλάτωνα, καθώς περιλαμβάνονται στην κορυφαία εκατοντάδα (Top 100) στις εκδόσεις της Wikipedia και στις 24 κυριότερες γλώσσες του πλανήτη. Επιπλέον, με βαθμολογία 2.237 «πόντων», ο Αριστοτέλης απέχει ελάχιστα από την κορυφή (ο πρώτος Λινναίος έχει 2.284 και ο δεύτερος Ιησούς Χριστός 2.282, ενώ ο τέταρτος Ναπολέων έχει 2.208). Στην αγγλόφωνη Wikipedia ο Αριστοτέλης κατέχει την 7η θέση επιρροής, συνεπώς η απήχησή του είναι ακόμα μεγαλύτερη στις μη αγγλόφωνες χώρες.
Ο
Αριστοτέλης (αρχ. Ἀριστοτέλης 384 - 322 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας
φιλόσοφος και πολυεπιστήμονας, μαθητής του Πλάτωνα και διδάσκαλος του
Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η δεύτερη δεκάδα
Η δεύτερη κορυφαία δεκάδα (με βάση τον αλγόριθμο 2DRank) περιλαμβάνει κατά σειρά τους Χίτλερ, Μάικλ Τζάκσον, Μαντόνα, Ιησού Χριστό, Μπετόβεν, Μότσαρτ, πάπα Βενέδικτο, Μέγα Αλέξανδρο (8ο), Δαρβίνο και Μπαράκ Ομπάμα. Ο Μέγας Αλέξανδρος συγκεντρώνει βαθμολογία 789 έναντι 1.537 του πρώτου Χίτλερ και το όνομά του περιλαμβάνεται στις 11 από τις 24 εκδόσεις της Wikipedia.
Η ελληνική Wikipedia Στην ελληνική έκδοση της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας, ως σημαντικότερο πρόσωπο από άποψη αριθμού παραπομπών άλλων ιστοσελίδων στο όνομά του (λίστα PageRank) κατατάσσεται ο Μέγας Αλέξανδρος. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά ο Ιησούς Χριστός, ο Αριστοτέλης, ο Ηρόδοτος, ο Πλάτων, ο Ναπολέων, ο Στράβων, ο Παυσανίας, ο Χίτλερ και ο Λινναίος.
Μέγας Αλέξανδρος.
Στη δεύτερη κατάταξη 2DRank (με βάση τις εισερχόμενες και εξερχόμενες παραπομπές ιστοσελίδων), στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Πλάτων και η δεκάδα συμπληρώνεται κατά σειρά από τους Μέγα Αλέξανδρο, Ελευθέριο Βενιζέλο, Αύγουστο (ρωμαίο αυτοκράτορα), Μπετόβεν, Ανδρέα Παπανδρέου, Ιωάννη Καποδίστρια, Πλούταρχο, Μέγα Κωνσταντίνο και Χίτλερ.
Μιχάλης Κακογιάννης: ο Έλληνας του κόσμου
93 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου σκηνοθέτηΟ Μιχάλης Κακογιάννης γεννήθηκε στις 11 Ιουνίου 1921, στη Λεμεσό της Κύπρου. Η πόλη, η χώρα, ήταν το σημείο εκκίνησής του. Αφετηρία, για να γίνει πολίτης του κόσμου. Ένας πολίτης του κόσμου όμως, με βαθιά γνώση της ρίζας του και βαθιά αγάπη στις πατρίδες του, Κύπρο και Ελλάδα.
Τη γενέθλια ημέρα του Μιχάλη Κακογιάννη, αλλά και για τρεις ακόμα ημέρες, στον χώρο πολιτισμού, που ο ίδιος δημιούργησε και χάρισε στην Ελλάδα, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (ΙΜΚ), το κοινό θα έχει την ευκαιρία να τον θυμηθεί μέσα από τις ταινίες του.
Θα προβληθούν οι ταινίες: «Τρωάδες» (1971, 109΄) σήμερα, Τετάρτη11 Ιουνίου, «Ερόϊκα» (1960, 121΄) την Παρασκευή 13 Ιουνίου και «Βυσσινόκηπος» (1999, 137΄) το Σάββατο 14 Ιουνίου. Όλες οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στις 9 το βράδυ. Χαρακτηριστικό στη δημιουργία των ταινιών του, οι διεθνείς συνεργασίες. Πρωταγωνιστές, συνεργάτες αλλά και τόποι γυρισμάτων από όλο τον κόσμο.
Κάθριν Χέρμπορν και Μιχάλης Κακογιάννης στα γυρίσματα της ταινίας «Τρωάδες».
Επιπλέον, από τις αρχές Μαΐου και έως τις 29 Ιουνίου, πραγματοποιείται στους χώρους του ΙΜΚ έκθεση μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών από Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών και Σχολές Αρχιτεκτόνων της Ελλάδας και του εξωτερικού, που προσεγγίζουν, εμπνέονται και συνομιλούν εικαστικά με την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη, «Όταν τα Ψάρια Βγήκαν στη Στεριά» (1967, 104΄).
Με αφορμή, λοιπόν, αυτήν την έκθεση, διοργανώνεται την Παρασκευή 12 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ, συζήτηση πάνω στην ταινία, με σημαντικούς ακαδημαϊκούς και ανθρώπους της τέχνης. Θα μιλήσουν οι: Πάνος Δραγώνας (αν. καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών), Λήδα Καζαντζάκη (ιστορικός τέχνης), Γιώργος Μανιώτης (συγγραφέας, αντιπρόεδρος διοικητικού συμβουλίου Εθνικού Θεάτρου), Σόλωνας Ξενόπουλος (καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ), Δημήτρης Σεβαστάκης (καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ), Ερατώ Χατζησάββα (επίκουρη καθηγήτρια Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και επιμελήτρια της έκθεσης).
Φωτογραφία από τα γυρίσματα της ταινίας «Βυσσινόκηπος».
«Εγωιστικά και αναδρομικά, θα έλεγα στον ελληνικό λαό να αγαπάει της ταινίες μου, γιατί εγώ μέσα από τις ταινίες μου, αγάπησα την Ελλάδα, αγάπησα τον λαό μας, αγάπησα τον πολιτισμό μας».
Μιχάλης Κακογιάννης
Πληροφορίες
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206 - Ταύρος, τηλ. 210 3418550. naftemporiki.gr
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου