Ραδιόφωνο, αγάπη μου! Ερευνα Focus Εννιά στους δέκα επιμένουν σε καθημερινή ακρόαση

Το θέλει ο Ελληνας το ραδιοφωνάκι του! Μπορεί να επιμένουν οι ειδικοί ότι είμαστε άπαντες σκλάβοι της μικρής οθόνης, αλλά το μικρό, μαγικό κουτί εξακολουθεί να μας θέλγει. Βλέπε τα αποτελέσματα της Ερευνας Ακροαματικότητας Ραδιοφώνου της Focus (νομός Αττικής, περίοδος από 17 Φεβρουαρίου ώς 25 Μαΐου) που μας δείχνουν τα εξής:

Σχεδόν εννιά στους δέκα κατοίκους του λεκανοπεδίου ακούνε κάθε μέρα ραδιόφωνο και σχεδόν απαξάπαντες ακούνε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Αυτό μας κάνει μια ημερήσια διάρκεια ακρόασης τρεισήμισι ώρες, με περιήγηση σε κατά μέσον όρο 2,4 σταθμούς την ημέρα και 5,4 σταθμούς την εβδομάδα.
Η Ερευνα Ραδιοφώνου Αττικής της Focus αφορά σε άνδρες και γυναίκες 13 ώς 70 ετών (καλυπτόμενος πληθυσμός 3.081.000 άτομα) με δείγμα 15.125 άτομα. Τα αποτελέσματα της έρευνας προέρχονται από τηλεφωνικές συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν στο χρονικό διάστημα που γράψαμε πιο πάνω.
Και πάμε τώρα στους αριθμούς! Το 84,5% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι ακούνε καθημερινά ραδιόφωνο, ενώ το 95,1% απάντησαν ότι ακούνε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Πολύ μεγάλα νούμερα, που δείχνουν ότι η αγάπη για το ραδιόφωνο δεν μας έχει τελειώσει ακόμη και σε αυτή την ηλεκτρονική εποχή. Οι άνδρες ακούνε λίγο παραπάνω (86,1%) από τις γυναίκες (83%) σε ημερήσια βάση, ενώ πρωταθλητές της ακρόασης αναδεικνύονται οι ηλικίες από 25 ώς 34 έτη, με ποσοστό 88,9%. Ακολουθούν οι 35 ώς 44 ετών με 87,8% και οι 18 ώς 24 ετών με 85,4%, ενώ τελευταίοι είναι οι 55 ώς 70 ετών (ταμένοι στη μικρή οθόνη...) με 77,5%.
Οσον αφορά στην ακρόαση ανά γεωγραφική περιοχή, οι διαφορές είναι μικρές αλλά όχι ασήμαντες. Φανατικότεροι ακροατές προκύπτουν οι κάτοικοι των βορείων προαστίων (87,8%) και λιγότεροι ένθερμοι εκείνοι του αθηναϊκού κέντρου (81,9%). Κάπου στη μέση βρίσκουμε τα νότια (83,8%), τα δυτικά (86%) και τα ανατολικά (85,4%) προάστια.
Η αιώνια διαμάχη ανάμεσα στους «ξένους» και στους «ελληνικούς» ραδιοσταθμούς δεν θα μπορούσε να λείψει από την έρευνα. Εχουμε λοιπόν ποσοστό 36,3% των ακροατών να ακούει «ελληνικά» ραδιόφωνα, στο τσακ υψηλότερο από εκείνο που ακούει ξένα (35,6%). Φυσικά στην εξίσωση μπαίνουν τόσο τα «ενημερωτικά» ραδιόφωνα (20,4%) όσο και τα «αθλητικά» (7,6%).
Εδώ έχει μια σημασία να δούμε και τις διπλοακροάσεις ανά είδος, μιας και δεν περιμένει κανείς από τον Ελληνα και την Ελληνίδα του 2014 να είναι αφιερωμένος και αφιερωμένη αποκλειστικά σε ένα και μοναδικό προφίλ ραδιοφώνου. Οσοι ακούνε λοιπόν στο φουλ «ελληνικά» ραδιόφωνα, περνάνε επίσης μια βόλτα και από τα «ξένα» (43,6%), τα «ενημερωτικά» (37%) και τα «αθλητικά» (44,5%). Κάπου κοντά είναι και τα ποσοστά όσων είναι ερωτευμένοι με τα «ξένα» ραδιόφωνα, καθώς ακούνε επίσης «ελληνικά» (42,7%), «ενημερωτικά» (32%) και «αθλητικά» (41,1%) ραδιόφωνα.
Εκεί, πάλι, που έχουμε πολύ ενδιαφέρουσες διαφοροποιήσεις είναι στους ακροατές και στις ακροάτριες «ενημερωτικών» και «αθλητικών» ραδιοφώνων. Οι πρώτοι ακούνε κάπως και τους «αθλητικούς» σταθμούς (32,1%), αλλά γυρίζουν σχετικώς την πλάτη στα «ελληνικά» (20,8%) και στα «ξένα» (18,3%) ραδιόφωνα. Κάτι που συμβαίνει ακόμη πιο έντονα με τους ακροατές των «αθλητικών» σταθμών. Σαν να μην τους αφορούν οι «ελληνικοί» (9,3%), οι «ξένοι» (8,8%) και οι «ενημερωτικοί» (12%) ραδιοσταθμοί...
ΥΓ. Και δύο ενδιαφέροντα στοιχεία από το τμήμα εκείνο της μελέτης που αφορά τους «ενημερωτικούς» ραδιοσταθμούς. Το πρώτο μάς λέει ότι ο «105,5 Στο Κόκκινο» έχει καλό πάτημα στο «γυναικείο» κοινό με ποσοστό ακροατριών 45,3%, έναντι 38,9% για τον Alpha, 38,4% για τον ΣΚΑΪ και 37,6% για τον Real. Το «Κόκκινο» επίσης είναι κορυφαίο στο κοινό με ανώτερη/ανώτατη μόρφωση (79,7% των ακροατών του) και έπονται ο ΣΚΑΪ (66,5%), ο Real (64,1%) και ο Alpha (62%).
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...