Η Τουρκία περνά στην εποχή του... Σουλτάνου Ταγίπ * Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ Ορκίζεται πρόεδρος ο Ερντογάν

Στο απόγειο της ισχύος του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται σήμερα σε μια «τελετή εντυπωσιακών διαστάσεων» να γίνει κι επισήμως ο σύγχρονος «Σουλτάνος» της Τουρκίας.

Πρώτος πρόεδρος της χώρας που έχει εκλεγεί απευθείας από τον λαό, πρωθυπουργός επί τρεις συνεχόμενες θητείες από το 2003, έχει αλλάξει τη χώρα όσο κανείς άλλος, εκτός από τον ιδρυτή της, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.
Μάλιστα του μοιάζει αρκετά, μια αυταρχική πατρική φιγούρα που λατρεύουν οι οπαδοί του και μισούν οι εχθροί του - τους οποίους θεωρεί εχθρούς του κράτους και τους επιφυλάσσει ανάλογη μεταχείριση.
Τώρα ο «Σουλτάνος» φιλοδοξεί να παραμείνει σε αυτή τη θέση για δύο πενταετείς θητείες (έως το 2024 δηλαδή, οπότε και συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας) και προσβλέπει στην ενίσχυση των εξουσιών του μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης.
Της ορκωμοσίας του είχε προηγηθεί, την Τετάρτη, η τελευταία ομιλία του ως προέδρου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, μπροστά σε περισσότερα από 30.000 μέλη του AKP στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος.
Γυναίκες - μέλη του AKΡ επευφημούν τον Τ. Ερντογάν κατά τη χθεσινή του ομιλία στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος
Γυναίκες - μέλη του AKΡ επευφημούν τον Τ. Ερντογάν κατά τη χθεσινή του ομιλία στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος
Τα «ονόματα αλλάζουν σήμερα, αλλά η ουσία, η αποστολή, το πνεύμα, οι στόχοι και τα ιδεώδη παραμένουν», τόνισε, για να ολοκληρώσει με μια συναισθηματική νότα, που έκανε πολλούς οπαδούς να δακρύσουν. «Το AKP είναι το πέμπτο παιδί μου. Εφθασε ο καιρός να πούμε εις το επανιδείν. Ξέρετε πόσο μου είναι δύσκολο να φύγω», είπε. Υποσχέθηκε όμως ότι θα συνεχισθεί η πολιτική που εφαρμόζεται από το 2002 και πως θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στο κόμμα του.
Και δεν μπορεί να μην τα παρακολουθεί, καθώς σε συνεργασία με τον Νταβούτογλου θα πρέπει τους επόμενους δέκα μήνες να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα οδηγήσουν το κόμμα σε μια μεγάλη νίκη στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το αργότερο τον Ιούνιο του 2015, καθώς από το ποσοστό που θα λάβει το ΑΚΡ θα κριθεί κατά πόσον θα είναι δυνατή η εξασφάλιση της πλειοψηφίας δύο τρίτων στην Εθνοσυνέλευση. Η πλειοψηφία αυτή είναι αναγκαία για να αλλάξει το Σύνταγμα και να δοθούν στον πρόεδρο αυξημένες εξουσίες, όπως διακαώς επιθυμεί ο Ερντογάν.
Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο Νταβούτογλου παρουσίασε στο συνέδριο το δικό του όραμα για τη νέα Τουρκία, τονίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται ένα νέο σύνταγμα, φιλελεύθερου χαρακτήρα, και διαβεβαιώνοντας ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας θα παραμείνει πολυδιάστατη, ενώ «έκλεισε και το μάτι» στην Ευρώπη -μετά από μια μακρά περίοδο ψυχρών σχέσεων- χαρακτηρίζοντας «στρατηγικό στόχο» την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ.
Εξάλλου, η πολιτική του «των μηδενικών προβλημάτων» με τους γείτονες όχι μόνο δεν έχει υλοποιηθεί, αλλά, αντιθέτως, η Τουρκία έχει οξυμένες σχέσεις ακόμα και με παραδοσιακούς συμμάχους της όπως το Ισραήλ κι επιπλέον απέχει πολύ από τον στόχο της να καταστεί ισχυρή δύναμη, με αποφασιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.
«Μέχρι το έτος 2002 αυτό που αντιλαμβανόταν κάποιος από την τουρκική εξωτερική πολιτική ήταν το Κυπριακό, το Αρμενικό και μερικά ζητήματα στα οποία η Τουρκία ήταν σε θέση άμυνας», είπε ο Νταβούτογλου και τόνισε πως «στόχος είναι η εξωτερική πολιτική μας να έχει για επίκεντρο την Αγκυρα». Είπε πως «θα συνεχιστεί η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» και τόνισε: «Κανείς να μην επιχειρήσει να βάλει την Τουρκία στην παγίδα Ευρώπης - Ασίας».
Τα φαβορί για τη νέα κυβέρνηση
Κορυφώνεται η συζήτηση για τα πρόσωπα που θα απαρτίσουν τη νέα κυβέρνηση υπό τον Αχμέτ Νταβούτολγου, ο οποίος με 1.382 ψήφους υπέρ, επί συνόλου 1.388 συνέδρων, εξελέγη αρχηγός του κυβερνώντος AKP στο έκτακτο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε χτες στην Αγκυρα με αποκλειστικό θέμα την εκλογή προέδρου και ο οποίος σήμερα ορκίζεται κι επίσημα πρωθυπουργός.
Το νυν οικονομικό επιτελείο, υπό τον αναπληρωτή πρόεδρο της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν και τον υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, αναμένεται να παραμείνει ως έχει, έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί κλίμα ανασφάλειας στους ξένους επενδυτές.
Αναμένεται επίσης ο αναπληρωτής πρόεδρος του AKP και καθηγητής Νομικής, Μουσταφά Σεντόπ, κι εκ των στενών συνεργατών του Ερντογάν, να είναι ο επικρατέστερος για το υπουργείο Δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη εξάλλου είναι ένας τομέας της δημόσιας ζωής που ο Ερντογάν επιθυμεί διακαώς να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό του, ιδίως μετά τις εισαγγελικές έρευνες για τα σκάνδαλα διαφθοράς που άγγιξαν και τον ίδιο τον Ερντογάν.
Σύμφωνα με τον νέο Τούρκο πρόεδρο, πίσω από τις αποκαλύψεις κρύβεται ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν και το τάγμα του είχε μεγάλη ισχύ εντός του δικαστικού και του αστυνομικού χώρου, η οποία μειώθηκε θεαματικά με τις συλλήψεις και τις επιχειρήσεις εναντίον δικαστικών και αστυνομικών τους τελευταίους μήνες.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το όνομα του διαδόχου του Νταβούτογλου στο υπουργείο Εξωτερικών. Ως φαβορί εμφανίζεται ο αρχηγός της ΜΙΤ, των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, που, αν και προτιμάει να δρα παρασκηνιακά, συνεργάζεται πολύ στενά με τους Ερντογάν-Νταβούτογλου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής (το όνομά του έχει συνδεθεί πολλάκις στον τουρκικό και ξένο Τύπο με τις αποστολές όπλων στις ένοπλες ομάδες της Συρίας που πολεμούν τον Ασαντ).
Ωστόσο, επειδή είναι αυτός που συνομιλεί με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ίσως οι αξιωματούχοι του κόμματος θελήσουν να τον αφήσουν στη ΜΙΤ. Ενας άλλος «δυνατός» υποψήφιος για το υπουργείο Εξωτερικών είναι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, νυν υπουργός ΕΕ.
Αν τελικά ο Φιντάν αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, τότε στη θέση του στη ΜΙΤ ίσως πάει ο Ιμπραήμ Καλίν, εκ των βασικών συμβούλων του Ερντογάν για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής.
Λεπτές ισορροπίες
Από τα ονόματα που ακούγονται είναι φανερό ότι ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας δεν επιθυμεί να παραχωρήσει τόσο εύκολα τον έλεγχο της κυβέρνησης στον εκλεκτό του που ήδη πολλοί χαρακτήρισαν μαριονέτα ή τοποτηρητή - εξάλλου μέχρι να καταφέρει να διευρύνει τις εξουσίες της προεδρίας, ο πρωθυπουργός είναι ισχυρότερος και ο Ερντογάν δεν είναι συνηθισμένος να «παίζει δεύτερο βιολί».
ΣΗΜΕΡΑ
Με ηχηρές απουσίες από ΕΕ - ΗΠΑ η τελετή ορκωμοσίας
Με μία τελετή «ιστορικών κι εντυπωσιακών διαστάσεων», όπως αρμόζει στον νέο... Σουλτάνο, γίνεται σήμερα η ορκωμοσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως νέου προέδρου της Τουρκίας.
«Είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται όχι από τη Βουλή, αλλά από τον λαό και μάλιστα με πλειοψηφία άνω του 51%, γεγονός το οποίο επιβάλλεται να υπογραμμιστεί με πανηγυρικό, πανεθνικό τρόπο», δήλωσαν κυβερνητικές πηγές.
Ωστόσο, υπάρχουν κι ηχηρές απουσίες κυρίως από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Μάλιστα, η αμερικανική αντιπροσωπεία είναι πολύ υποβαθμισμένη, καθώς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος προσκλήθηκε στην τελετή, θα αντιπροσωπεύσει ο δεύτερος στην ιεραρχία της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα, Τζες Μπέιλι. Δεν θα συνοδεύεται από κανένα αξιωματούχο της Ουάσιγκτον ούτε από μέλη του Κογκρέσου, όπως συνηθίζεται.
Η κίνηση αποτελεί «χαστούκι» στον Ερντογάν, ο οποίος διέρρεε ότι θα τον τιμήσουν με την παρουσία τους οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Ρωσίας.
Συνολικά, θα παραστούν πενήντα ένας πρόεδροι Δημοκρατίας από όλο τον κόσμο, αλλά μόνο ένας -της Βουλγαρίας- ο Ρόζεν Πλεβνέλιεβ από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Από την ΕΕ θα παραβρίσκονται μόνο υπουργοί Εξωτερικών, ωστόσο τα Βαλκάνια και η Ουκρανία θα εκπροσωπηθούν σε υψηλότατο επίπεδο. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Αλβανίας, Μπουγιόρ Νασχάνι, όπως και ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, θα δώσουν το «παρών» στην τελετή ορκωμοσίας.
Οι περισσότεροι πρόεδροι χωρών προέρχονται από την Αφρική (Σομαλία, το Μπενίν, το Τόγκο, τη Λιβύη) και τη Μέση Ανατολή (Κατάρ).
Δεν στάλθηκαν προσκλήσεις στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο, καθώς οι σχέσεις της Τουρκίας με τις δύο αυτές χώρες είναι τεταμένες, ούτε στον πρόεδρο της Συρίας, αλλά στάλθηκαν στην ηγεσία του επαναστατικού συριακού συμβουλίου.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ

Ορκίζεται πρόεδρος ο Ερντογάν

 

Την προεδρία της Τουρκικής Δημοκρατίας αναλαμβάνει και επισήμως σήμερα ο εκλεγμένος από το λαό για το αξίωμα, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μία τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο της Άγκυρας.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του στους υποστηρικτές του που συγκεντρώθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο Ankara Arena, για το συνέδριο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης -όπου δόθηκε το χρίσμα της προεδρίας στον Αχμέτ Νταβούτογλου- ο Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι θα εξακολουθήσει να παίζει ηγετικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας και από τη θέση του προέδρου.
Παραδίδοντας τα «σκήπτρα» του ΑΚΡ στον Νταβούτογλου, ο Ταγίπ Ερντογάν περιέγραψε την αλλαγή αυτή ως «ξεκίνημα».
«Αυτό δεν σημαίνει ότι αλλάζουμε αποστολή. Είναι απλώς μία αλλαγή ονόματος και σε καμία περίπτωση αποχαιρετισμός. Θέλω να γνωρίζετε ότι είναι μία fatiha (ο εναρκτήριος στίχος του Κορανίου). Είναι ένα ξεκίνημα, ένα νέο ξεκίνημα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε τον λαό με τον ίδιο τρόπο. Θεού θέλοντος αύριο (σσ. σήμερα) θα δώσουμε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Νταβούτογλου και το νέο κυβερνητικό σχήμα θα παρουσιαστεί την Παρασκευή», συνέχισε.
Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει επικριθεί έντονα και κατηγορηθεί για πολιτική πόλωσης, θυμίζοντας εθνοτικές και θρησκευτικές ποικιλομορφίες από την εποχή της ίδρυσης της τουρκικής βουλής το 1920.
«Δώστε τα χέρια» και... αναφορές στο Ματζικέρτ
Τόνισε ότι τείνει το χέρι του ξανά σε όλους τους πολίτες της χώρας καλώντας τους «να δώσουν τα χέρια και να αφήσουν πίσω τις διαφωνίες και τις πολώσεις του παρελθόντος».
«Η κυβέρνηση του ΑΚΡ είναι η κυβέρνηση των 77 εκατομμυρίων», πρόσθεσε θέλοντας να δείξει ότι «αγκαλιάζει» όλο τον τουρκικό λαό.
Αναφερόμενος στην ίδρυση της τουρκικής βουλής και τον ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ «Ατατούρκ», ο Ερντογάν συνέδεσε την κληρονομιά του κόμματός του με τη Μάχη στο Ματζικέρτ το 1070.
«Εχουμε την ίδια ψυχή με αυτούς τους στρατιώτες που προσεύχονταν πίσω από τον Σουλτάνο Αλπαρσλάν στον κάμπο του Μαλαζγκίρτ. Ετσι βαδίζουμε ανά τους αιώνες», συμπλήρωσε.
Η μάχη του Ματζικέρτ -σημερινό Μαλαζγκίρτ- σήμανε τη νίκη του Σελτζούκου Σουλτάνου Αλπαρσλάν ενάντια στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία το 1071 που άνοιξε στους Τούρκους τις πύλες της Ανατολίας.
«Αν και το ΑΚΡ είναι 13 ετών, είναι το κόμμα που κουβαλά την κληρονομιά μίας ιεράς πορείας που ξεκίνησε αρκετούς αιώνες πριν», κατέληξε ο Ερντογάν.
Ν.Δ. (Πηγή: Hurriyet)
Διαβάστε ακόμη:
Στην ηγεσία των ισλαμιστών ο Νταβούτογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...