Αμφίπολη: Ο μισός λόφος δεν έχει ερευνηθεί ακόμα

Ο τεραστίων διαστάσεων τύμβος της Αμφίπολης προβληματίζει αρχαιολόγους, μηχανικούς και γεωλόγους, που προσπαθούν να υπολογίσουν σωστά κάθε τους κίνηση πριν προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια στο εσωτερικό του τάφου.

Γνωρίζουμε ότι ο ταφικός περίβολος του μνημείου έχει συνολικό μήκος 497 μέτρα, γεγονός που τον καθιστά μοναδικό στον ελλαδικό χώρο,
το ύψος του τύμβου φτάνει τα 23 μέτρα με 158,40 διάμετρο, ο οποιοσδήποτε, λοιπόν, καταλαβαίνει ότι οι κινήσεις των αρχαιολόγων πρέπει να γίνονται με χειρουργική ακρίβεια.
upl5427dcf3a047f
Ο Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου, καθηγητής Γεωλογίας και συνεργάτης της Κατερίνας Περιστέρη από το 2009 και ο Κυριαζής Πιτιλάκης, καθηγητής Γεωτεχνικής Μηχανικής ΑΠΘ μίλησαν σήμερα στο Mega, αναφέροντας όλες τις μελέτες και τα προβλήματα της μεγάλης ανασκαφής.
Ο καθηγητής Γεωλογίας, Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου, που έχει κάνει τη μελέτη για την ύπαρξη αρχαιολογικών χώρων και στον υπόλοιπο λόφο Καστά αποκάλυψε ότι ακόμη η γεωλογική μονάδα δεν έχει εξερευνήσει τον άλλο μισό λόφο!
"Πηγαίνουμε πάνω στην επιφάνεια, μας μένει να εξερευνήσουμε και τον υπόλοιπο λόφο, ο ρόλος μας είναι να δούμε τι υπάρχει στις διάφορες θέσεις. Στο λόφο υπάρχει πολύ χώμα, εμείς κινούμαστε με τη στρατηγική, χώμα, τοίχος, μέτρημα, χώμα, τοίχος. Δηλαδή πρώτα βγάζουμε το χώμα και έπειτα περιμένουμε να βρούμε τοίχο, έπειτα μετράμε το σημείο από εκεί που βρίσκεται ο τοίχος και πάλι σκάβουμε το χώμα, καθώς προχωράμε προς την απέναντι πλευρά του λόφου", εξήγησε ο κ. Παπαθεοδώρου.
Αναφορικά με τον τέταρτο θάλαμο, ο καθηγητής Γεωλογίας είπε: "Περιμένουμε να δοθούν απαντήσεις τώρα που η αρχαιολογική ομάδα θα μπει στον τέταρτο τάφο θάλαμο. Είναι πιθανό να βρεθούν ευρήματα που θα δείξουν ποιος είναι ο ένοικος του τάφου, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην αξιολόγησή τους".
Τι βλέπει το γεωραντάρ
«Κατ' αρχήν αυτό το μηχάνημα ξεχωρίζει υλικά τα οποία παρουσιάζουν διαφορετικές ηλεκτρικές ιδιότητες μεταξύ τους. Στέλνει ηλεκτρομαγνητικά κύματα στο υπέδαφος σε μία συγκεκριμένη συχνότητα, αυτά ανακλώνται σε κάποιες διεπιφάνειες θεωρητικές, νοητές επιφάνειες, ένα μέρος τους ανακλάται και επιστρέφει στην επιφάνεια και καταγράφεται στον δέκτη, ένα άλλο μέρος διεισδύει, διέρχεται σε αυτές τις επιφάνειες σε βαθύτερους ορίζοντες και επαναλαμβάνεται η διαδικασία... Δεν είδα όμως ποτέ Καρυάτιδες... Ξεχωρίζει η πέτρα από την άμμο... Ρωτάτε εάν μπορεί το χρυσάφι να χαρτογραφηθεί. Εάν βρίσκεται μέσα σε κάποιο κουτί, το κουτί ναι, το χρυσάφι όχι... Δεν εμπλέκομαι καθόλου, θα εξακολουθήσω την έρευνα όταν ολοκληρωθεί η ανασκαφή. Τότε θα συνεχίσουμε από την επιφάνεια για να ερευνήσουμε τον υπόλοιπο λόφο...»
160914175846 6770
Ο Κυριαζής Πιτιλάκης, καθηγητής Γεωτεχνικής Μηχανικής ΑΠΘ αναφέρει σχετικά με το μέγεθος του τύμβου.
«Μιλάμε για ένα έργο κολοσσιαίων διαστάσεων. Ένα ύψος επιχωμάτωσης επάνω, που μάλλον είναι τεχνητή, της τάξεως των 15 – 20 μέτρων. Και κάτω, όλα αυτά που προς το παρόν βλέπουμε. Έχουμε διανύσει ένα μήκος 20 μέτρων και «περισσεύουν» άλλα 40 μέτρα για να φτάσουμε στο κέντρο του τύμβου. Είναι 140 – 150 μέτρα η διάμετρος, επομένως έως το κέντρο είναι 60 -70 μέτρα.
Προς το κέντρο το ύψος μεγαλώνει, επομένως τα φορτία είναι τεράστια κι αυτό σημαίνει ότι το έργο των ανασκαφέων γίνεται ακόμη πιο δύσκολο. Οι άνθρωποι δουλεύουν εκεί σε συνθήκες ορυχείου. Το ότι ο τέταρτος θάλαμος κατευθύνεται υπόγεια δυσκολεύει το έργο ακόμη περισσότερο. Μία τέτοια λιθοδομή, η οποία γίνεται σε τέτοιο βάθος και δέχεται τέτοια φορτία, πρέπει να είναι πολύ καλής αντοχής και κατασκευής. Ενδεχομένως, αυτό το μπάζωμα, η επίχωση που είναι μέσα, δεν έγινε μόνο για λόγους προστασίας, έναντι των τυμβωρύχων, αλλά ίσως να προσφέρει μία αντίσταση – αντιστάθμιση από τις μεγάλες εξωτερικές ωθήσεις, δηλαδή οι υποστυλώσεις που θα γίνουν πρέπει να είναι εξαιρετικά ισχυρές...»
Διαβάστε επίσης:
Αμφίπολη: «Ο τάφος είναι της Ολυμπιάδας και χορηγοί οι αδελφές του Μ. Αλεξάνδρου»

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...