ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ- Ετοιμη να αγοράσει ομόλογα η ΕΚΤ λέει ο Ντράγκι - «Πράσινο φως» από το Ευρωδικαστήριο

Ετοιμος να δράσει δηλώνει πλέον ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, μετά και το «πράσινο φως» του Ευρωδικαστηρίου για αγορά ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ είναι απαραίτητη για την επίτευξη της σταθερότητας των τιμών, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit. Την ίδια ώρα που το Ευρωδικαστήριο έκρινε ότι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι συμβατό με τις προβλέψεις της Συνθήκης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν διαθέτει "άπειρες δυνατότητες" για την υποστήριξη της ευρωζώνης, που βρίσκεται στο χείλος του αποπληθωρισμού, δηλώνει ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι, δίνοντας μία ακόμη ένδειξη για το ότι επίκειται μαζική αγορά κρατικών τίτλων χρέους.

"Ολα τα μέλη του συμβουλίου των κυβερνητών είναι αποφασισμένα να εκπληρώσουν την αποστολή τους. Φυσικά, υπάρχει διάσταση απόψεων σχετικά με τον τρόπο που αυτό πρέπει να γίνει. Αλλά δεν ισχύει ότι οι δυνατότητές μας είναι άπειρες", δηλώνει ο Μάριο Ντράγκι στην εβδομαδιαία Die Zeit που κυκλοφορεί αύριο.

"Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου οφείλουμε να μειώσουμε περαιτέρω τα βασικά επιτόκια, αλλά αυτό δεν είναι πλέον δυνατό" με το βασικό επιτόκιο στο 0,05%, εξηγεί ο Μάριο Ντράγκι. "Αυτήν τη στιγμή πρέπει να προσφύγουμε σε μη συμβατικά μέσα, δηλαδή στην τροποποίηση του μεγέθους και της σύνθεσης του ισολογισμού της ΕΚΤ".

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει τις προσεχείς εβδομάδες, μετά την επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου των κυβερνητών στις 22 Ιανουαρίου ή στην επόμενη, του Μαρτίου, πρόγραμμα μαζικής αγοράς κρατικών τίτλων χρέους, στο πρότυπο της αμερικανικής Fed ή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας.

Απαραίτητο και σύμφωνο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία έκρινε ο σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Λουξεμβούργου, το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά με όρους.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να εμπλέκεται άμεσα σε προγράμματα βοήθειας για τις χώρες που οφελούνται από την επαναγορά αυτή.

Ο Πέδρο Κρουθ Βιγιαλόν, γενικός σύμβουλος του δικαστηρίου, είπε ότι αφενός η ΕΚΤ έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε τέτοιου είδους αγορές ομολόγων, ωστόσο θα πρέπει να δηλώσει σαφώς την αιτιολογία για αυτές, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά τον ίδιο ήταν απαραίτητο και σωστό αναλογικά, καθώς η ΕΚΤ δεν αντιμετώπιζε έναν κίνδυνο που θα την εξέθετε σε μία χρεοκοπία.

Στην πρώτη αντίδρασή της, ενόψει της αυριανής -κρίσιμης κατά πολλούς- σύσκεψης των κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι έχει ενημερωθεί για την γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

«Η ΕΚΤ καταγράφει την γνωμοδότηση του Γενικού Συμβούλου. Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο στο αίτημά για προκαταρκτική απόφαση. Το πρόγραμμα αγοράς είναι έτοιμο και διαθέσιμο», σχολίασε η κεντρική τράπεζα μέσω του λογαριασμού της στο twitter.

Οπως αναφέρει το Reuters, αν και η γνωμοδότηση της Τετάρτης αναφέρεται σε ένα κείμενο απόφασης του 2012, η οποία σχεδιάστηκε στην κορύφωση της κρίσης με σκοπό να αποτρέψει την διάλυση της Ευρωζώνης με την ενίσχυση των κρατών που βρίσκονταν σε κρίση, θα μπορούσε να καθορίσει την μορφή μελλοντικών προγραμμάτων σχετικά με την επαναγορά κρατικών ομολόγων.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Συμβατό με τη Συνθήκη της ΕΕ το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Συμβατό με τη Συνθήκη της ΕΕ το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ
Την άποψη ότι το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (ΟΜΤ) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) συνάδει, κατ' αρχήν, με τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διατύπωσε σήμερα ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, Κρουζ Βιγιαλόν.
Ωστόσο, λαμβανομένου υπόψη του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει η ΕΚΤ στα προγράμματα χρηματοδοτικής βοήθειας (σχεδιασμός, έγκριση και περιοδική εποπτεία), ο εισαγγελέας τονίζει ότι θα μπορούσε, υπό συγκεκριμένες περιστάσεις, να θεωρηθεί πως η δράση της ΕΚΤ βαίνει πέραν της απλής «υποστήριξης» της οικονομικής πολιτικής. Ως εκ τούτου, σε περίπτωση που υπάρξει εφαρμογή του προγράμματος OMT, απαιτείται, προκειμένου αυτό το πρόγραμμα να διατηρήσει τον χαρακτήρα του ως μέτρο νομισματικής πολιτικής, η ΕΚΤ να απέχει από κάθε άμεση συμμετοχή στο πρόγραμμα χρηματοδοτικής βοήθειας που εφαρμόζεται στο οικείο κράτος. Ουσιαστικά, ο εισαγγελέας, με τις προτάσεις του, αμφισβητεί τη συμμετοχή της ΕΚΤ σε πρόγραμμα στήριξης (τρόικα) όταν προχωρά σε επαναγορά ομολόγων του συγκεκριμένου κράτους.
Αυτές οι προτάσεις για ένα πρόγραμμα που ανακοινώθηκε το καλοκαίρι του 2012 παρουσιάζονται σε μία ενδιαφέρουσα συγκυρία, καθώς στις 22 Ιανουαρίου αναμένεται η ΕΚΤ να προβεί σε ανακοινώσεις για νέα «ποσοτική χαλάρωση» που θα αφορά την αγορά κρατικών ομολόγων.
Αφορμή για την παρουσίαση των προτάσεων ήταν το προδικαστικό ερώτημα που έθεσε γερμανικό δικαστήριο.
Ο κ. Βιγιαλόν, με τις σημερινές προτάσεις του, επισημαίνει ότι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΚΤ.
Η EKT διαθέτει τεχνικές γνώσεις και πολύτιμες πληροφορίες για την εκπλήρωση του έργου της, οι οποίες, σε συνδυασμό με το κύρος της και τη δημόσια επικοινωνία, της επιτρέπουν να χειρίζεται τις προσδοκίες κατά τρόπο ώστε τα μηνύματα της νομισματικής πολιτικής να φθάνουν πράγματι στην οικονομία. Γι' αυτόν τον λόγο, o εισαγγελέας εκτιμά ότι «η ΕΚΤ πρέπει να απολαύει ευρέος περιθωρίου εκτιμήσεως κατά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής της ΕΕ, ενώ τα δικαστήρια πρέπει να επιδεικνύουν ορισμένη συγκράτηση κατά τον έλεγχο της δραστηριότητας της ΕΚΤ, καθώς στερούνται της εξειδικεύσεως και της πείρας της ΕΚΤ σε αυτόν τον τομέα».
Ο κ. Βιγιαλόν υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα OMT αποτελεί μη συμβατικό μέτρο οικονομικής πολιτικής. Πάντως, αυτού του είδους τα μη συμβατικά μέτρα πρέπει να τηρούν συγκεκριμένες διατάξεις του πρωτογενούς δικαίου (πχ την απαγόρευση νομισματικής χρηματοδότησης των κρατών- μελών) και ειδικά την αρχή της αναλογικότητας. Όσον αφορά το ερώτημα κατά πόσον το πρόγραμμα OMT συνιστά στην πραγματικότητα μέτρο οικονομικής και όχι νομισματικής πολιτικής, ο γενικός εισαγγελέας εκτιμά ότι οι στόχοι του προγράμματος OMT είναι, κατ' αρχήν, θεμιτοί και σύμφωνοι με τη νομισματική πολιτική.
Σύμφωνα με τον κ. Βιγιαλόν, η ΕΚΤ πρέπει να αιτιολογήσει δεόντως τη λήψη ενός μη συμβατικού μέτρου όπως το πρόγραμμα OMT, προσδιορίζοντας με σαφήνεια και ακρίβεια τις έκτακτες περιστάσεις που το δικαιολογούν. Συνεπώς, κατά την άποψή του, το πρόγραμμα OMT που συμφωνήθηκε από την ΕΚΤ δεν παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας και μπορεί να θεωρηθεί θεμιτό.
Απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις των σημερινών προτάσεων του εισαγγελέα στη σύνθεση και την εντολή που έχει η τρόικα στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράϊντχαρτ, περιορίστηκε να πει ότι η Κομισιόν λαμβάνει υπόψη τη συγκεκριμένη εξέλιξη και αναγνώρισε ότι διεξάγονται συζητήσεις και κυκλοφορούν διάφορες ιδέες στο επίπεδο της Επιτροπής για τον ρόλο και τη μορφή που θα λάβει η τρόικα.

Το Ευρωδικαστήριο «καθορίζει» τους όρους της εκτύπωσης χρήματος

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι
Κορυφώνεται η αγωνία αναφορικά με το πρόγραμμα εκτύπωσης χρήματος (QE) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της 22ας Ιανουαρίου, με ην προσοχή των αγορών να στρέφεται αύριο στο Βερολίνο και το Λουξεμβούργο: Στη γερμανική πρωτεύουσα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα μιλήσει σε κλειστή εκδήλωση, στέλνοντας ένα από τα τελευταία «μήνυματα» πριν από το επικοινωνιακό black-out που επιβάλλεται προ των συνεδριάσεων του Δ.Σ.
Και στο Λουξεμβούργο, έδρα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αναμένεται να εκδοθεί η γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα για τη νομιμότητα του προηγούμενου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων ΟΜΤ που είχε εξαγγείλει ο Ντράγκι τον Ιούνιο του 2012, στο ζενίθ της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης και που δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ.
Η μη δεσμευτική γνωμοδότηση, την οποία συνήθως υιοθετεί το Δικαστήριο (του οποίου η απόφαση θα εκδοθεί σε 4-6 μήνες) μπορεί να επηρεάσει τον σχεδιασμό του προγράμματος, ιδίως εάν δεχθεί κάποιες από τις ενστάσεις που είχε εγείρει το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο. Εάν το ευρωδικαστήριο κρίνει ότι η αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ είναι νόμιμη, εφόσον υπόκειται σε περιορισμούς, η Φρανκφούρτη μάλλον θα λάβει υπόψη της την ετυμηγορία.
Χθες εξάλλου δημοσιεύθηκε δημοσκόπηση του Reuters σε 20 αναλυτές που έδειξε ότι οι 19 θεωρούν δεδομένο το QE, με τις απόψεις να διίστανται ως προς τον χρόνο έναρξης του προγράμματος: Οι 8 προβλέπουν ότι τα πιεστήρια θα ανάψουν την άλλη εβδομάδα και οι υπόλοιποι 11 τον Μάρτιο, ώστε να έχει ξεπεραστεί ο «σκόπελος» των ελληνικών εκλογών και να έχει χρόνο το Δ.Σ. να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες...
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...