Είμαστε Έλληνες τους εξωτερικού και δεν μας αφήνουν να ψηφίσουμε

Είμαι φοιτητής Erasmus από το Σεπτέμβριο του 2014. Πληρώ τις προϋποθέσεις για να τελέσω τα εκλογικά μου καθήκοντα, όμως δεν μπορώ να ψηφίσω αφού δεν μου δίνεται η δυνατότητα. Το θέμα όμως δεν είναι μόνο μια δυνατότητα να ψηφίσω στης εκλογές της χώρας μου, είναι κάτι παραπάνω.
Είναι η μη προσαρμογή της γεροντοκρατίας των πολιτικών στα νέα μέσα και στην κοινωνία της πληροφορίας. (Γράφει ο Γιώργος Σπανός – Φοιτητής Erasmus)
Συγκεκριμένα εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχει η δυνατότητα να εφαρμοστεί ηλεκτρονική ψηφοφορία με διασφάλιση της ψήφου και της ανωνυμίας μέσω τεχνολογιών όπως: κρυπτογράφηση δημοσίου κλειδιού, cloud, αυθεντικοποίηση πολλαπλών επιπέδων, και ανωνυμίας μέσω κρυπτογραφικών μεθόδων, είτε από κεντρικοποιημένο είτε από απο-κεντρικοποιημένο σύστημα.
Εδώ θα μπορούσε να πει κάποιος, που θα βρεθούν τα κονδύλια και τα χρήματα για να γίνει όλο αυτό. Οπότε ας το δούμε και με αριθμούς.
Χωρίς να υπολογιστεί το κόστος του χαρτιού και των υποδομών που χρειάζονται για τελεστούν οι εκλογές (στιλό, μελάνι, φάκελοι, κουρτίνες, σίδερα, φαγητά κ.α) το κόστος μόνο και μόνο για πληρωμές σε δικαστικούς αντιπροσώπους και γραμματείς ανέρχεται σε 13.026.037,5 ευρώ. αναλυτικά:
20.433 εκλογικά τμήματα επί 650€(κατ ελάχιστο) για δικαστικούς αντιπροσώπους συν 20.433 εκλογικά τμήματα επι 100€ (γραμματέας) επί δύο (δύο γραμματείς), ισούται περίπου με 17,3 εκατομμύρια ευρώ, μείον την φορολογία 17.368.050 * 3/4 ισούται περίπου με 13 εκατομμύρια ευρώ.
(20.433 * 650) + (20.433 * 100 * 2)  = 17.368.050 * 3/4 = 13.026.037,5€
Και εάν υπολογίσουμε υπάρχουν δημοτικές, εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές το ποσό ανέρχεται σε 9.769.528,125€ τον χρόνο.
(αναλυτικά (13.026.037.5 / 4) * 3) = 9.769.528,125.
Εν κατακλείδι, θέτω ότι είναι απαράδεκτο να μην δίνεται η δυνατότητα να ψηφίσεις απομακρυσμένα διότι υπάρχουν κάτοικοι που θέλουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αλλά και διότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να εξασφαλιστούν ούτε λίγο ούτε πολύ 9,7 εκατομμύρια ευρώ ανα έτος.
Φυσικά θα χαθούν έσοδα προς τον κόσμο, αλλά η απάντηση εδώ είναι τι θα γίνουν αυτά τα 9,7€ ανά έτος και πώς θα χρησιμοποιηθούν.
Γιώργος Σπανός
Φοιτητής Erasmus
Υ.Γ. Δυστυχώς στο χάος που λέγετε νόμος δεν είναι εύκολο να βρω ακριβός της αμοιβές. Εάν κάποιος γνώστης ξέρει της ακριβείς αμοιβές, παρακαλείτε να διορθώσει της αριθμητικές πράξεις, όμως αμφιβάλω ότι το ποσό θα είναι λιγότερο.
Να διοργανώσουν εκλογές οι ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού
Σε μήνυμά του προς το tvxs.gr ένας ακόμη Έλληνας του εξωτερικού, ο Φαίδων Μπροτζάκης, γράφει:
«Ακόμα και να μην καταφέρουμε να ψηφίσουμε από το εξωτερικό με θεσμικό τρόπο, οι ελληνικές κοινότητες πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να διοργανώσουν εκλογές. Ακόμα και τα αποτελέσματα να μη θεωρηθούν έγκυρα. Τουλάχιστον να ακουστεί η φωνή μας.
Οι ανανεωμένοι εκλογικοί κατάλογοι υπάρχουν (από τις ευρωεκλογές). Ελπίζω το αίτημα να ευοδωθεί, αν υπάρχει θέληση και οργάνωση».
Διαβάστε επίσης:
Είμαι 18 χρονών και γράφω: Η Αποχή του Πολίτη
TVXS Διάλογος: Είμαι 18 και θέλω να ψηφίσω... αλλιώς θα νιώθω νικημένος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...