Η σύγκρουση ΗΠΑ - Ε.Ε. στο Φόρουμ του Νταβός

Mεταξύ καφέ και κοκτέιλ Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συζήτησαν και συγκρούστηκαν γι αυτό που φοβούνται περισσότερο: την πορεία της οικονομίας. Τι είπαν στο Νταβός.
Mεταξύ καφέ… και κοκτέιλ συζήτησαν και συγκρούστηκαν… γι αυτό που φοβούνται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο: την πορεία της οικονομίας και την κοινωνική αναταραχή.
Ανήκουν στο 1%, στην κρεμ ντε λα κρεμ της παγκόσμιας ελίτ. Γνωρίζουν καλά ότι η κρίση δεν τους αγγίζει, μπορεί όμως να τους ισοπεδώσει μια μεγάλη ανατροπή. Κροίσοι, μεγαλοεπενδυτές, CEO, μεγαλοστελέχη, πρόεδροι, πρωθυπουργοί, οικονομολόγοι και ποπ σταρς που συγκεντρώθηκαν στο Νταβός της Ελβετίας για το 45ο συνέδριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) τα είπαν και διαφώνησαν…
«Εάν δεν συγκρατήσουμε το χρέος τότε θα αφήσουμε ένα βαρύ φορτίο στην επόμενη γενιά» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος
Με σύνθημα: «Το νέο παγκόσμιο πλαίσιο» και κύριο θέμα της ατζέντας τις στρατηγικές για τη διαχείριση κινδύνου σε περιόδους οικονομικής και πολιτικής ανασφάλειας, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τις θέσεις τους για διάφορα ζητήματα. Δύο όμως ήταν αυτά που κυριάρχησαν αναδεικνύοντας μάλιστα τον «πόλεμο» που είναι σε εξέλιξη πίσω από τις κλειστές πόρτες: Πετρέλαιο και οικονομία.

Σύγκρουση ΕΕ - ΗΠΑ για την οικονομία 

Την Πέμπτη, ημέρα που ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, στο μικρό χωριό των ελβετικών Αλπεων, οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί συγκρούονταν για την πολιτική νομισματικής χαλάρωσης. «Υπάρχει γενικά η προσδοκία να συγκρίνουμε την αμερικανική οικονομία με την ευρωζώνη αλλά αυτό νομίζω ότι απέχει από την πραγματικότητα» είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ η οποία δέχτηκε δριμεία κριτική από τους αμερικανούς πανελίστες που καθόντουσαν στο ίδιο τραπέζι, μεταξύ αυτών τον CEO της Goldman Sachs.
Η σύγκρουση για το μέλλον της Ευρώπης έχει γίνει παράδοση από το 2011 και μετά όταν οι ξένοι δημοσιογράφοι κυνηγούσαν τον Γιώργο Παπανδρέου για να τον ρωτήσουν εάν η Ελλάδα θα πτωχεύσει. Το φετινό φόρουμ συνέπεσε με την απόφαση της ΕΚΤ για το μαζικό πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων παρά τις αντιδράσεις του Βερολίνου. Φέτος όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Δεν ήταν η Ελλάδα, ούτε οι άλλοι συνηθισμένοι στόχοι όπως η Γαλλία και η Ιταλία που προκάλεσαν εντάσεις στις συζητήσεις του Νταβός, αλλά η Γερμανία και η εμμονή της στην λιτότητα. Η Ελλάδα μάλιστα βρέθηκε χαμηλά στην ατζέντα.
«Είναι η αποτυχία του να μην αναγνωρίσει κάποιος ότι το μοντέλο που δούλεψε στην περίπτωση της Γερμανίας και την έκανε γίγαντα-εξαγωγών στις αρχές της δεκαετίας θα οδηγήσει σήμερα σε ένα κακό αποτέλεσμα για όλους» είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λάρι Σάμερς. «Είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι μια στρατηγική που λειτούργησε για κάποιον μια φορά μπορεί να εφαρμοστεί παγκοσμίως και να λειτουργήσει». Η Λαγκάρντ αντέκρουσε λέγοντας ότι η Γερμανία δεν έχει το περιθώριο να κάνει τα πάντα για να βοηθήσει τους γείτονές της ή ότι υπάρχουν περιθώρια για μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες με δεδομένη την ανεργία και το υψηλό χρέος. Ο Σάμερς της απάντησε ότι οι ευρωπαίοι πάσχουν από «έλλειψη φαντασίας» όταν έρχεται η ώρα να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους. Αυτή η αποστροφή του Σάμερς προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ανα Πατρίτσια Μποτέν, της νέας CEO της Ισπανικής τράπεζας Banco Santander. «Δηλαδή τι μας λέτε; Ότι η Ευρώπη έχει λιγότερη φαντασία από τις ΗΠΑ» ρώτησε τον Σάμερς.
Η Ανγκελα Μέρκελ από την πλευρά της υπερασπίστηκε την Γερμανία λέγοντας ότι για τη χώρα της το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το δημογραφικό, η γήρανση του πληθυσμού και αυτό είναι κάτι που την φρενάρει από την αύξηση των δαπανών. «Εάν δεν συγκρατήσουμε το χρέος τότε θα αφήσουμε ένα βαρύ φορτίο στην επόμενη γενιά» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

To πετρέλαιο

Εντονη διαμάχη ξέσπασε και μεταξύ των εκπροσώπων των πετρελαϊκών εταιρειών και των πετρελαιοπαραγωγών κρατών (ΟΠΕΚ) για την πτώση της τιμής του πετρελαίου. Οι εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ υπερασπίστηκαν την απόφασή τους να διατηρηθεί σταθερή η παραγωγή του πετρελαίου, παρά τη συνεχιζόμενη υποχώρηση της τιμής του. Όπως, μάλιστα, ανέφερε ο γενικός γραμματέας, Αμπντουλάχ αλ Μπάντρι, ο ΟΠΕΚ θα έπρεπε να είχε μπει σε μια διαδικασία συνεχούς μείωσης της παραγωγής ώστε να συγκρατήσει υψηλά την τιμή του πετρελαίου, δεδομένου ότι δεν θα μείωναν την παραγωγή τους οι χώρες εκτός ΟΠΕΚ.

Σύμφωνα με τον αλ Μπάντρι, στόχος πρέπει να είναι η εξόρυξη των κοιτασμάτων του πετρελαίου που δεν απαιτούν υψηλό κόστος. «Ας εξορύξουμε πρώτα το πετρέλαιο με το χαμηλότερο κόστος και μετά ας ασχοληθούμε με το πετρέλαιο που απαιτεί μεγαλύτερο κόστος εξόρυξης», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι οι τιμές θα επανέλθουν.

Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι των πετρελαϊκών εταιρειών προειδοποίησαν ότι η μείωση των επενδύσεων στην εξόρυξη - λόγω της χαμηλής τιμής του προϊόντος - θα μπορούσε μελλοντικά να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της τιμής. Ο επικεφαλής της ιταλικής εταιρείας ενέργειας Eni Spa, Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, ζήτησε σταθερότητα στην αγορά πετρελαίου,  ώστε οι επενδύσεις να συνεχίζονται κανονικά. «Εάν ο ΟΠΕΚ δεν αποκαταστήσει τη σταθερότητα στην τιμή του πετρελαίου», μελλοντικά η τιμή θα μπορούσε να εκτοξευτεί «πάνω από 200 δολάρια το βαρέλι», προειδοποίησε, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο Οργανισμός λειτουργεί σαν μια κεντρική τράπεζα που πρέπει να σταθεροποιεί την τιμή του πετρελαίου.
Τα επιτόκια της Fed
Έξι από τους πλουσιότερους συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων ο Ιρλανδός μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών Denis O' Brien και ο Ιταλός ιδρυτής της υποδηματοποιίας Geox, Mario Moretti Polegato, εκτιμούν πως η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα δεν θα αυξήσει τα επιτόκιά της μέχρι το τέλος του έτους. «Όλα είναι πολύ ευαίσθητα αυτή τη στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο O' Brien, συμπληρώνοντας πως η Fed δεν θα αυξήσει τα επιτόκια «μέχρι το τέλος του 2015 ή τις αρχές του 2016 το νωρίτερο».
Κατά τον ίδιο, οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας, της Ευρώπης και των ΗΠΑ είναι το μεγαλύτερο γεωπολιτικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία. «Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ακολουθούν λάθος προσέγγιση σε ό,τι αφορά τη Ρωσία», σημείωσε. «Το μεγάλο ζήτημα είναι εάν η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και το ΔΝΤ θα βοηθήσουν την Ουκρανία ώστε να αποτραπεί μια χρεοκοπία. Αν η Ευρώπη δεν τηρήσει σταθερή στάση έναντι της Ουκρανίας, η χώρα θα καταρρεύσει».
Ο Polegato εξέφρασε ανησυχία για την ευρωπαϊκή πολιτική και την άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων, ενώ προέβλεψε πως στο τέλος του έτους το πετρέλαιο θα φτάσει στα 70 δολάρια το βαρέλι, και συνέστησε επενδύσεις σε μετοχές αντί για δολάρια, χρυσό ή έργα τέχνης.

Νταβός από το 1971 μέχρι σήμερα

Πολλά έχουν αλλάξει από το 1971 έως σήμερα. Τότε ο γερμανός ακαδημαϊκός Κλάους Σβάμπ σχεδίασε το «Ευρωπαϊκό Συμπόσιο Διαχείρισης» για να προσφέρει στα  ευρωπαϊκά στελέχη την ευκαιρία να κάνουν εισηγήσεις παράλληλα με μια ευχάριστη απόδραση στις Άλπεις. Σήμερα τα μέλη του αριθμούν περίπου 1.200 επιχειρήσεις, οι περισσότερες με κύκλο εργασιών που μετριέται σε δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα θέματα του WEF είναι συνήθως νεφελώδη και ακαδημαϊκά και κακά τα ψέματα: κάποιοι από τους συμμετέχοντες δεν παρακολουθούν τις συνεδρίες αλλά κανονίζουν ραντεβού με πελάτες καθώς το Νταβός προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες επιχειρηματικών deal. Όσοι έχουν βαρεθεί, θα ρίξουν μια ματιά και στους εκατοντάδες καλλιτέχνες, εργαζόμενους στη φιλανθρωπία και ακαδημαϊκούς, οι οποίοι παρακολουθούν ενώ τα έξοδα τους καλύπτονται από τις εταιρείες…

 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...