Πώς αξιολόγησαν 237.000 τουρίστες τα ελληνικά ξενοδοχεία το 2014

Συγκεντρώνουν υψηλούς βαθμούς ικανοποίησης, ξεπερνώντας ανταγωνιστικούς τους προορισμούς - Στο σύνολο της χώρας, τα 5άστερα ξενοδοχεία συγκεντρώνουν τις υψηλότερες βαθμολογίες (άνω του 86%) και ακολουθούν τα ξενοδοχεία τριών αστέρων με ποσοστό ικανοποίησης λίγο υψηλότερο του 83%
Υψηλούς βαθμούς ικανοποίησης συγκεντρώνουν τα ελληνικά ξενοδοχεία, ξεπερνώντας μάλιστα ανταγωνιστικούς τους προορισμούς.



Ειδικά τα ξενοδοχεία σε Ήπειρο και Κυκλάδες συγκεντρώνουν τις καλύτερες αξιολογήσεις από τους πελάτες τους πανελλαδικά, με ένα ποσοστό ικανοποίησης που ξεπερνά και στις δύο περιπτώσεις το 88%, όταν στο σύνολο της χώρας το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται κοντά στο 84%.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από το Sete Intelligence, το αρμόδιο όργανο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και βασίζονται σε αξιολογήσεις από 236.737 πελάτες ελληνικών ξενοδοχείων και 924.548 πελάτες των ανταγωνιστικών προορισμών. Ο Γενικός Δείκτης Ικανοποίησης (GRI) πελατών ξενοδοχείων υπολογίζεται από την ReviewPro, εταιρείας που ειδικεύεται στην μέτρηση της online φήμης των ξενοδοχείων και προκύπτει με βάση τις αναρτήσεις σχολίων πελατών σε εκατοντάδες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ιστοσελίδες σχολιασμού ξενοδοχείων και ιστοσελίδες OTAs (online travel agents – διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία). Ο δείκτης αυτός ουσιαστικά αποτυπώνει το ανταγωνιστικό επιπέδου του ελληνικού ξενοδοχειακού προϊόντος καθώς και του αντίστοιχου των ανταγωνιστριών χωρών, όπως το αντιλαμβάνονται οι επισκέπτες των διαφόρων περιοχών.

Όπως επισημαίνει το Sete Intelligence, δείκτες άνω του 80% υποδηλώνουν θετική εμπειρία. Στο σύνολο της χώρας, τα 5άστερα ξενοδοχεία συγκεντρώνουν τις υψηλότερες βαθμολογίες (άνω του 86%) και ακολουθούν τα ξενοδοχεία τριών αστέρων με ποσοστό ικανοποίησης λίγο υψηλότερο του 83%.
Με βάση τα ίδια στοιχεία της Review Pro, η Ελλάδα, με το ποσοστό του 84%, βρίσκεται για το 2014 ψηλότερα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της (81%) ως προς το βαθμό ικανοποίησης των πελατών της. Η Σαντορίνη και η Μύκονος συγκεντρώνουν ποσοστό 87%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στο Σαιν Τροπέ, τη Σαρδηνία και την Κύπρο είναι λίγο υψηλότερο του 82%. Σε επίπεδο πόλεων, η Αθήνα με ποσοστό ικανοποίησης στο 81% κατατάσσεται τρίτη, μετά την Κωνσταντινούπολη (82%), τη Βαρκελώνη (λίγο υψηλότερο του 81%) και ακολουθεί στην τέταρτη θέση η Ρώμη.
Oι αφίξεις του 2014
Το Sete Intelligence παρέχει και τα συγκεντρωτικά στοιχεία του 2014 για τις αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια, από τα οποία προκύπτει η σαφής ανοδική πορεία του διεθνούς εισερχόμενου τουρισμού καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου του 2014.
Συγκεκριμένα:
- στο σύνολο της επικράτειας η παρατηρούμενη αύξηση υπερβαίνει το 15% και το σύνολο διεθνών αεροπορικών αφίξεων ανήλθε σε 14,6 εκ. περίπου,
- στην Αθήνα ειδικότερα, η παρατηρούμενη αύξηση είναι σχεδόν 30% και οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις πλησιάζουν τα 3,4 εκ., υπολειπόμενες κατά λιγότερο από 100 χιλ. από αυτές του έτους αιχμής 2007 (3,5 εκ.) και υπερβαίνοντας τις αφίξεις όλων των ετών έκτοτε.
Εξετάζοντας τα στοιχεία ανά περιοχή-προορισμό, παρατηρούμε ότι η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρατηρήθηκε στην Πελοπόννησο (43%), ακολουθούμενη από τις Κυκλάδες και την Αθήνα (32% και 29% αντίστοιχα), την Θεσσαλονίκη, τις Λοιπές Περιοχές και το Ιόνιο (17%, 15% και 14% αντίστοιχα), ενώ την μικρότερη σχετικά ανάπτυξη είχαν οι παραδοσιακοί και πλέον ώριμοι προορισμοί ''ηλιου και θάλασσας'' στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη (9% και 7% αντίστοιχα).
Από ποιες χώρες προήλθε η αύξηση των αφίξεων με βάση τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και της Έρευνας Επιβατών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών;
Οι 10 χώρες με την μεγαλύτερη αύξηση (Γερμανία, Βρετανία, Πολωνία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Σουηδία, Ελβετία, Βέλγιο, Ισραήλ) κάλυψαν το σύνολο της αύξησης. Από αυτές, οι 3 πρώτες (Γερμανία, Βρετανία, Πολωνία) υπερκάλυψαν τo ήμισυ (26%, 19%, 11% αντίστοιχα) της συνολικής αύξησης. Οι υπόλοιπες 7 συνεισέφεραν από 3% έως 9% της αύξησης. Συμβολή άνω του 1% είχαν επίσης οι Τουρκία, Σερβία, Αυστρία, Δανία, Ιρλανδία, Τσεχία, Ουγγαρία και Φινλανδία. Εντυπωσιακή είναι η αύξηση από την Πολωνία (= 51% ή 170 χιλ. επιβάτες), που σχεδόν εξισορροπεί την μείωση από τη Ρωσία (173 χιλ.).
Αύξηση αφίξεων παρουσιάστηκε σε όλα τα αεροδρόμια, παρά τη μείωση από Ρωσία και Ουκρανία. Τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από τη μείωση Ρώσων και Ουκρανών επισκεπτών είχαν τα αεροδρόμια Ηρακλείου (-106.263), Ρόδου (-49.289), Θεσσαλονίκης (-43.167), και Κω (-31.113). Αντίθετα, παρά τη γενικευμένη μείωση αφίξεων από τις δύο αυτές χώρες, τα ακόλουθα αεροδρόμια παρουσίασαν αύξηση: Κέρκυρα (+15.734), Aθήνα (+6.438), Άραξος (+3.449), Σκιάθος (+1.016), και Μύκονος (+174).
Τουρισμός- πίνακαςπηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...