Θετικά μηνύματα από τις αγορές: Προεξοφλούν συμφωνία

Αγνοούν Λαφαζάνη, υποδέχονται θετικά την πρόταση Βαρουφάκη για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% και αποδοχή του 70% των μεταρρυθμίσεων του Μνημονίου
Με εκρηκτική άνοδο της τάξης του 7,98% στις 826,31 μονάδες έκλεισε την Τρίτη ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η αλματώδης αύξηση στις τιμές των μετοχών - με αυτές των τραπεζών να πρωταγωνιστούν καθώς η Εθνική έκλεισε με κέρδη 20,75%, η Eurobank με υπεραπόδοση 19,67%, η Πειραιώς με άνοδο 15,85% και η Alpha Bank με θετικό πρόσημο κατά 7,10% - φαίνεται πως μπορεί να ερμηνευθεί ως μια θετική κίνηση από τις αγορές που μοιάζουν να προεξοφλούν συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων δανειστών.



Αύριο Τετάρτη, συγκαλείται εκτάκτως το Eurogroup όπου οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ αναμένουν από τον Γιάνη Βαρουφάκη να παρουσιάσει την πρότασή του για επίτευξη συμβιβασμού μεταξύ της Αθήνας και των Βρυξελλών. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, έχει ήδη προδιαγράψει τους πυλώνες πάνω στους οποίους αναπτύσσεται η πρόταση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα για υπέρβαση του αδιεξόδου.

Τα βασικά σημεία του σχεδίου που έχει παρουσιάσει δημοσίως ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι η αποδοχή της απαίτησης των Ευρωπαίων για πρωτογενή πλεονάσματα, που η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα πρέπει να κυμαίνεται σε ποσοστό 1,5% του ΑΕΠ και κυρίως η υιοθέτηση του 70% των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο υπάρχον Μνημόνιο.

Το μείζον ερώτημα είναι αν η προσαρμογή των ελληνικών θέσεων σε αυτά τα δύο ζητήματα και κυρίως η παρουσίαση ενός συγκροτημένου σχεδίου από την ελληνική κυβέρνηση θα αποτελέσουν την επαρκή και αναγκαία συνθήκη για την επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους.

Παρά το γεγονός ότι τοποθετήσεις, όπως η σημερινή του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη περί ακύρωσης των ιδιωτικοποιήσεων και οι διακηρύξεις ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε τεμαχίζεται, ούτε διαιρείται δημιουργούν προβληματισμό στους Ευρωπαίους εταίρους και προφανώς περιορίζουν τη δυνατότητα ελιγμών του υπουργού Οικονομικών και κυρίως του πρωθυπουργού, οι επενδυτές θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε το μεγάλο βήμα για την επισημοποίηση ενός μεγάλου συμβιβασμού.

Το ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί είναι πού θα βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των απαιτήσεων των δανειστών και των ελληνικών θέσεων και τελικώς πόσο νερό θα δεχθεί να βάλει στο κρασί της η γερμανική πλευρά και η Άνγκελα Μέρκελ που μέχρι σήμερα εμφανίζεται αμετακίνητη από τις θέσεις της.

Η άκαμπτη στάση της Γερμανίας, μάλιστα, ήρθε να επιβεβαιωθεί και από τις σκληρές για την Ελλάδα δηλώσεις Σόιμπλε, περίπου μία ώρα μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Είναι πολύ πιθανό, ίσως το πιθανότερο, ότι η συμφωνία με τους δανειστές δεν θα κλείσει αύριο στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, όμως οι αγορές μοιάζουν να προεξοφλούν την επίτευξη συμβιβασμού. Η συζήτηση της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές στα επίσημα όργανα της ΕΕ θα ξεκινήσει αύριο στις Βρυξέλλες, θα συνεχιστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα κορυφωθεί στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 16 Φεβρουαρίου.

Οι υποχωρήσεις ή προσαρμογές της ελληνικής πλευράς θα γίνουν αποδεκτές από τους Ευρωπαίους εταίρους; Ο Αλέξης Τσίπρας θα προτιμήσει να κάνει μια μικρή αναδίπλωση για να κερδίσει μια μεγάλη νίκη αξιοποιώντας το ευνοϊκό κλίμα στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ώστε να συνεχίσει να «παλεύει» για την βελτίωση των όρων και την ανακοπή της συνταγής λιτότητας που έχει επιβάλλει το Βερολίνο ή θα επιλέξει να κλιμακώσει την σύγκρουση με την Ευρώπη τώρα;

Τα ερωτήματα αυτά θα απαντηθούν οριστικά και επίσημα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου που τυπικώς εκπνέει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, οι ενδείξεις όμως φαίνεται πως συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι ο συμβιβασμός είναι εφικτός.   
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...