Πολλαπλές επιλογές στους εταίρους θα δώσει η Ελλάδα στο Eurogroup

Με πλήθος προτάσεων που θα βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας αμοιβαίας και κοινά επωφελούς λύσης για την ελληνική υπόθεση θα μεταβεί η ελληνική πλευρά στο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση δεν καλλιεργεί υψηλές προσδοκίες και θεωρεί πιο ρεαλιστική μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών η Ελλάδα θα καταθέσει μεθαύριο στο Eurogroup πρόταση για συμφωνία -γέφυρα έως το τέλος Μαΐου που θα προβλέπει την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών με τα 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατά το ευρωσύστημα, αλλά και μέσω εντόκων γραμματίων του Δημοσίου.
Στη βάση αυτή θα προταθεί από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη η αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων κατά 8 δισ. ευρώ, από τα 15 δισ. ευρώ στα 23 δισ. ευρώ, με μια πιο «ευέλικτη» πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στο έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος. Ακόμη θα προταθεί ως εναλλακτική τα κέρδη 1,9 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SMP να δοθούν για να καλυφθεί μέρος των ομολόγων του ΔΝΤ που ωριμάζουν το Μάρτιο ύψους 2,5 δισ. ευρώ.
Οι ίδιοι κύκλοι επιβεβαίωσαν πως η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει επιστολή από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με θετικό περιεχόμενο, η οποία αποτιμάται ως δείγμα καλής διάθεσης των Βρυξελλών για παραγωγική διαπραγμάτευση. «Η διαπραγματευτική μας στρατηγική είναι να μην μπλοφάρουμε», υπογράμμισαν οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών και ξεκαθάρισαν πως η διαπραγμάτευση εξελίσσεται όπως ανέμενε η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης -όπως ανέφεραν- της απόφασης της ΕΚΤ για παύση αποδοχής ως ενεχύρων των ελληνικών ομολόγων.
«Εάν δεν είσαι διατεθειμένος να φανταστείς ότι μπορείς να αποχωρήσεις από μια διαπραγμάτευση τότε μη την κάνεις», σημείωσαν όταν ερωτήθηκαν για το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας στα Eurogroup που ακολουθούν, ενώ ξεκαθάρισαν πως σε κάθε περίπτωση η ρήξη δεν θα έλθει από την ελληνική πλευρά.
Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν πως η κυβέρνηση διεκδικεί μια «θεαματική μείωση» του στόχου για το πρωτογενές αποτέλεσμα στο 1,5% του ΑΕΠ, παρεμβάσεις για τα κόκκινα δάνεια, μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά και ένα επενδυτικό πρόγραμμα μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που θα διοχετεύεται κατευθείαν στην αγορά χωρίς ενδιάμεση παρέμβαση του κράτους. Όπως σημείωναν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης «θα βομβαρδίσει» στο Eurogroup τους ομολόγους με λελογισμένες και μετριοπαθείς προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή.
Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις οι ίδιοι κύκλοι σημείωσαν πως η ελληνική κυβέρνηση είναι δεκτική στο να υιοθετηθεί το 70% των παρεμβάσεων που περιγράφεται στο Μνημόνιο, ωστόσο ξεκαθάρισαν πως το υπόλοιπο 30%, είτε πρέπει να καταργηθεί είτε να αντικατασταθεί με δέκα μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν από την ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, αλλά δεν θα ομοιάζουν σε καμία περίπτωση με την περιβόητη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.
Εξάλλου, δημοσιογραφικές πληροφορίες που επικαλούνται αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών αναφέρονται και σε εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης για την πρόταση γέφυρα. Συμφωνά με αυτές τις πληροφορίες το σχετικό εναλλακτικό σχέδιο επεκτείνει την συμφωνία -γέφυρα έως τα τέλη του Αυγούστου 2015, ώστε την 1η Σεπτεμβρίου να ισχύσει το «νέο συμβόλαιο» της Ελλάδας με τους δανειστές της. Βάσει τον ίδιων πληροφοριών η κυβέρνηση θα επιδίωκε την αξιοποίηση των 11 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, ενώ θα κάλυπτε το χρηματοδοτικό κενό με εκταμίευση μέρους της εκκρεμούσας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η διαπραγμάτευση για το χρέος στην βάση των προτάσεων που καταρτίζει ο οίκος Lazard θα ξεκινήσει μετά τον Αύγουστο. Οι ελληνικές προτάσεις θα εστιάζουν δε στη λογική της ανταλλαγής χρέους (swaps).
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...