Τηλεφώνημα δέκα λεπτών Γιούνκερ και Τσίπρα - Στο Eurogroup η Δευτέρας κρίνεται η συμφωνία

Με καθυστέρηση πραγματοποιήθηκε το πολυαναμενόμενο τηλεφώνημα Γιούνκερ – Τσίπρα. Η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και διήρκεσε 10 λεπτά. Σύμφωνα με την ανεπίσημη ενημέρωση δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη η λύση, αλλά είναι ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.

«Η συζήτηση διεξήχθη σε φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα. Οι δύο ηγέτες βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και συχνή επικοινωνία προκειμένου να υπάρξει συμφωνία», επισημαίνει το Μαξίμου.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και δεν αποκλείεται να ολοκληρωθούν μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στην τακτική συνεδρίαση του Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται η συμφωνία να μοιάζει ως να έχει «διπλή ονομασία», προκειμένου να μην χρειαστεί να περάσει από τα κοινοβούλια των χωρών μελών της Ε.Ε. Ουσιαστικά θα εμφανιστεί ως «παράταση» για τις ανάγκες των εταίρων, ενώ από πλευράς περιεχομένου θα υιοθετεί τις βασικές ελληνικές θέσεις.
Ο κεντροδεξιός Ζαν Κλόντ Γιούνκερ και ο κεντροαριστερός Τζιάννι Πιτέλλα φαίνεται να έχουν αναλάβει τον πολιτικό ρόλο της διαμεσολάβησης στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους εταίρους.
Διαβάστε επίσης
Τηλεφωνική επικοινωνία και με Πιτέλλα
Με τον Τζ. Πιτέλλα, επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, επικοινώνησε το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός και τον ευχαρίστησε για τη στήριξή του που εκφράστηκε και μέσα από άρθρο του στην εφημερίδα ''Τα Νέα'' με τίτλο «Όχι στην τρόικα, ναι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς».
Ο Τζ. Πιτέλλα ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Ζ. Κλ. Γιουνκέρ, τον Ευρωπαίο Επίτροπο επί των Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι , τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, και τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν. Σε όλες τις τηλεφωνικές του επικοινωνίες ο Τζ. Πιτέλλα τόνισε την ανάγκη για αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη –και την Ελλάδα- προκειμένου η λιτότητα να αποτελέσει παρελθόν.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, ενώ την Πέμπτη θα έχει συνάντηση με τον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ.
Επισημαίνεται επίσης ότι ο πρωθυπουργός δέχθηκε συγχαρητήριο τηλεφώνημα για την εκλογή του από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι. Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο διάλογο με τη γείτονα και επεσήμανε στον Ν. Γκρούεφσκι την πάγια θέση της Ελλάδας περί διπλής ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...