Αντιμέτωποι με ποινές έως και ισόβια οι '64' της Siemens ..Οι αποκαλύψεις του ελβετού τραπεζίτη Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ για το «ξέπλυμα των μιζών»

Με βαριές κατηγορίες, που επισύρουν μέχρι ισόβια κάθειρξη, παραπέμπονται να δικαστούν σε δίκη, για το σκάνδαλο της Siemens, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, εξήντα τέσσερις κατηγορούμενοι, εκ των οποίων δεκαεπτά είναι Γερμανοί.

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, που τους παρέπεμψε, τα αδικήματα για τα οποία καλούνται να λογοδοτήσουν είναι δωροδοκία και νομιμοποίηση προιόντων από εγκληματικές ενέργειες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).
Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και οι καταζητούμενοι πρώην ισχυροί άνδρες της ελληνικής Siemens Mιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλας και Πρόδρομος Μαυρίδης, εκ των οποίων οι δύο πρώτοι έχουν διαφύγει στο εξωτερικό, καθώς επίσης και ο Θόδωρος Τσουκάτος.
Επίσης στον κύκλο των κατηγορουμένων συγκαταλέγονται πρώην μεγάλα στελέχη της γερμανικής εταιρείας, όπως οι Καρλ Φρίντριχ Φον Πίρερ και Φόλκερ Γιουνγκ.
Το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών αριθμεί 3.368 χιλιάδες σελίδες, ενώ υιοθετεί την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Γαληνού Μπρυ.
Από τους συνολικά εξήντα τέσσερις κατηγορουμένους, που θα καθίσουν στο εδώλιο, οι δεκαεννέα είναι πρώην στελέχη της Siemens και δεκατέσσερις είναι πρώην στελέχη του ΟΤΕ και παραπέμπονται για το σκάνδαλο με τις παράνομες πληρωμές στη σύμβαση με τα ψηφιακά τηλέφωνα του ΟΤΕ.
Επίσης, άλλοι οκτώ είναι υπάλληλοι εταιρείας συμβούλων, ενώ οι υπόλοιποι είκοσι δύο εμπλέκονται σε εταιρείες, οι οποίες διακίνησαν τα χρήματα από τα μαύρα ταμεία της Siemens, ενω παραπέμπεται για ξέπλυμα χρήματος η σύζυγος του καταζητούμενου πρώην στελέχους της Siemens Χρήστου Καραβέλα, Μάρθα, σε αντίθεση με τις τρεις κόρες της, που απαλλάχτηκαν.
Επιπλέον δώδεκα κατηγορούμενοι, που φέρονται να έχουν περιφερειακή ανάμειξη, απαλλάχτηκαν από το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, ενώ δεκαεννέα κατηγορούμενοι απαλλάχτηκαν επίσης για μικρότερες πράξεις ενεργητικής δωροδοκίας και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Παραγραφή
Τέλος για όλους τους κατηγορουμένους έπαψε οριστικά η δίωξη για την πράξη της εγκληματικής οργάνωσης λόγω παραγραφής.
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση Siemens υπήρξε για οκτώ χρόνια αντικείμενο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ενώ η προκαταρκτική έρευνα, που ξεκίνησε από τον σημερινό οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου και συνεχίστηκε στην ανάκριση από την εφέτη ανακρίτρια Μαρία Νικολακέα, διήρκεσε σχεδόν εννέα χρόνια, από το 2006 μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με το βούλευμα, η ζημιά που προκλήθηκε στο ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται στο ποσόν των 69.942.441 ευρώ, που φέρεται να ταυτίζεται με τις μίζες που δόθηκαν προς αξιωματούχους του ελληνικού Δημοσίου. Από αυτά, μόνον ένα μέρος εντοπίστηκε, ενώ τα υπόλοιπα παραμένουν σε άγνωστους αποδέκτες.
Σκοπός των δωροδοκιών, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ήταν «να επιτευχθεί η κατάρτιση της προγραμματικής συμφωνίας 8002 του ΟΤΕ, χωρίς πάντως να ληφθούν υπόψη οι πραγματικές ανάγκες του Οργανισμού».
Επίσης κατά το στάδιο υλοποίησης της συμφωνίας «διακινήθηκαν σημαντικά χρηματικά ποσά από τα ταμεία της Siemens AG και ειδικότερα από τον τομέα τηλεπικοινωνιών της εταιρείας (ICN) προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων και υπαλλήλων του ΟΤΕ».
ΒΟΥΛΕΥΜΑ
Η λίστα και οι κατηγορίες
Κατηγορούμενοι για ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος είναι οι: Πρόδρομος Μαυρίδης, Χρήστος Καραβέλας, Ηλίας Γεωργίου, Μιχάλης Χριστοφοράκος, Εμμανουήλ Σταυριανός, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Φόλκερ Γιουνγκ, Καρλ Φρίντριχ Φον Πίρερ, Χάιντ Γιοχίμ Νοϊμπίρκερ (αυτοκτόνησε δεν έχει προσκομιστεί η ληξιαρχική πράξη θανάτου), Ρόλαντ Κοχ, Τόμας Γκάνσβιντ, Χανς Γουόλτερ Μπερνσάου, Μάικλ Κουτσενρόιτερ, Ράινερ Νίντλε, Ράινχαρτ Σίκατσεκ, Ρούντολφ Βόλφγκανγκ, Χάιντς Βόλφγκανγκ Ερνστ Κάιλ φον Γιάγκεμαν, Φρανς Γιόζεφ Ρίχτερ, Λούντβιχ Αντον Χάινεριχ.
Επίσης για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος οι: Γιώργος Σκαρτέλης, Αθανάσιος Γρεβενίτης, Παναγιώτης Βεργής, Δημήτρης Κόκκινος, Σωτήρης Τζούμας, Κωνσταντίνος Γκόγκας, Νικόλαος Νίντος, Γιώργος Καραπλής, Νικόλας Μανασής, Γεώργιος Αργυρόπουλος, Δημήτρης Γυφτόπουλος, Δημήτρης Κουβάτσος, Γεώργιος Αυλωνίτης, Παναγιώτης Νικάκης.
Για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία οι Μάνφρεντ Μπρίντε, Γεώργιος Γεργιαννάκης, Γεώργιος Ναούμ, Ευάγγελος Μαρκόπουλος, Σπυρίδων Ταράζης, Αλέξανδρος Καλουτάς, Πολυξένη Παλαιογιώργου, Παντελεήμων Καρακωστας.
Για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία οι: Παναγιώτα Κοκκίνου, Θεόδωρος Τσουκάτος, Ηλίας Πιταούλης, Γεώργιος Γενναίος, Φώτης Γενναίος, Κωνσταντίνος Βόσσος, Θεόδωρος Βόσσος, Στυλιανός Βίος, Σοφία Αραβοσίτα, Ευδοκία Μίχα, Παναγιώτης Παπούλιας, Βενετία Τερζάκη, Παναγιώτης Χαραμής, Γεώργιος Χριστογιάννης.
Για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα οι: Γεώργιος Καλδής, Αλέξανδρος Λέτσας, Σταύρος Γιαννακάκης, Αθανάσιος Ράμμος, Βασίλειος Τυρογαλάς, Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκης, Φάνης Λυγινός, Ζαν Κλοντ Οσβαλντ. Και η Μάρθα Δημητριάδη - Καραβέλα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Σύμφωνα με το βούλευμα και κατά το κατηγορητήριο από τις προμήθειες που κατευθύνονταν στη χώρα μας «το 8% πήγαινε σε στελέχη του ΟΤΕ και το 2% στην πολιτική».
Μαίρη Μπενέα

Οι αποκαλύψεις του ελβετού τραπεζίτη για το «ξέπλυμα των μιζών»

Ο Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ μιλάει αναλυτικά στην απολογία του για τις μεταφορές του μαύρου χρήματος, την άγρα πελατών και τους επίμαχους λογαριασμούς
Οι αποκαλύψεις του ελβετού τραπεζίτη για το «ξέπλυμα των μιζών»
Μεταφορές χρημάτων μέσω offshore, προσέλκυση πελατών μέσω μεγαλόσχημων δικηγόρων, αλλά και ανοχή σε καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ περιγράφει με λεπτομέρειες στις απολογίες του ενώπιον των ανακριτών Βασιλικής Μπράτη, Νίκου Τσιρώνη και Χριστόφορου Μάρκου ο 55χρονος τραπεζίτης Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ.

«Το Βήμα» συνεχίζει και σήμερα τις αποκαλύψεις για το «ξέπλυμα των μιζών» στη χώρα μας μέσω τραπεζιτών, οι οποίοι έρχονταν επί εβδομάδες στη χώρα μας για να παραλάβουν τα «μαύρα». Και νέα ονόματα επιχειρηματιών κατηγορουμένων σε μίζες εξοπλιστικών εμπλέκει και στο ξέπλυμα μέσω ελβετικών τραπεζών ο ελβετός τραπεζίτης απαντώντας στις βασανιστικές ερωτήσεις των ανακριτών Διαφθοράς.

Ως κέντρο του ξεπλύματος ο Οσβαλντ αναφέρει τον Πρόδρομο Μαυρίδη, ο οποίος προθυμοποιούνταν να στείλει τα μετρητά που του παραδίδονταν από τα εξοπλιστικά στους λογαριασμούς του στην Ελβετία. Το άλλο πρόσωπο που στοχοποιεί ο τραπεζίτης Οσβαλντ είναι ο άλλοτε συνεργάτης του Φάνης Λυγινός λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αρνούμαι ότι εξαιτίας του λόγου ότι ο κ. Λυγινός ήταν μέλος της ομάδας μου γνώριζα κάθε πράξη που εκτελούσε για λογαριασμό των πελατών. Εξάλλου ο κ. Λυγινός είχε επισκεφθεί την Ελλάδα μόνος του και χωρίς την παρουσία μου πολλές φορές. Ο τελευταίος έχει διαμέρισμα στην Αθήνα και έμενε για εβδομάδες. Αρα δεν ήταν δυνατόν να γνωρίζω τις ενέργειές του και δεν ήμουν συνεχώς μαζί του... Δεν είχα γνώση για τυχόν παράνομη προέλευση των χρημάτων που διακινήθηκαν στους λογαριασμούς του κ. Κάντα ή οποιουδήποτε άλλου. Ο κ. Κάντας ήταν πελάτης του κ. Λυγινού και όπως προκύπτει από το έγγραφο profil του ήταν ήδη πελάτης του τα τελευταία 6 χρόνια».
Αποκαλυπτικός είναι και για τα άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα στα εξοπλιστικά, χρήματα των οποίων επίσης διακινούνταν μέσω των επίμαχων λογαριασμών.

Εκτός από τον Αντώνη Κάντα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τον κ. Τούμπα δεν τον γνωρίζω. Εχω ακούσει το όνομα Μπαρτζώκας (σ.σ.: εμπλεκόμενος κατά Κάντα σε μίζες εξοπλιστικών για ρωσικά συστήματα) και είναι πελάτης, αλλά δεν γνωρίζω αν είναι πελάτης της Dresdner ή της Paribas. Τέτοιου είδους μεταφορές χρημάτων γίνονταν και μέσω offshore εταιρειών, που για τις ελβετικές τράπεζες ήταν σαν να ήταν φυσικά πρόσωπα, διότι γνώριζαν τους δικαιούχους (beneficial owners). Συνέβαινε μόνο με εξωχώριες εταιρείες που οι πραγματικοί τους δικαιούχοι ήταν γνωστοί στην τράπεζα. Η πρακτική της τράπεζας δεν αναλάμβανε τη σύσταση offshore εταιρειών. Αυτό γινόταν από θυγατρική εταιρεία της τράπεζας». Αποκαλυπτικός είναι και για τον τρόπο που λειτουργούσε ως τραπεζικό στέλεχος: «Η ομάδα μου αποτελούμενη από τραπεζικούς υπαλλήλους πήγαινε στις χώρες στις οποίες είχαμε αρμοδιότητα, δηλαδή σε ολόκληρη την Ευρώπη, και έβρισκε ανθρώπους υψηλού εισοδήματος προκειμένου να τους καταστήσει πελάτες της τράπεζας. Μπορούσα και εγώ να έχω απευθείας επαφή με πελάτες. Παράλληλα η ομάδα μου χειριζόταν τα χαρτοφυλάκια των ήδη υφισταμένων πελατών της τράπεζας. Εγώ όριζα τους στόχους, τα ταξίδια, τους μισθούς και τα bonus. Αναφερόμουν στη διοίκηση της τράπεζας» τονίζει.

Ο Οσβαλντ αποκαλύπτει λεπτομέρειες και για την κυκλοφορία των «μαύρων» από δύο σκάνδαλα!

«Εγώ έδωσα τα 500.000 ευρώ στον Μαυρίδη», ομολογεί, «σε μετρητά με φάκελο... Ο Μαυρίδης ήταν δικός μου πελάτης. Οι πελάτες γνώριζαν ότι θα γίνει μεταφορά, αλλά δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους. Ο πελάτης της τράπεζας χρειαζόταν μετρητά στην Ελλάδα από τον λογαριασμό του, που τηρούσε στην Ελβετία» είπε.

 Στη συνέχεια παραδέχεται ότι γνώρισε «κοινωνικά και τον άλλον εμπλεκόμενο στην υπόθεση ξεπλύματος, τον δικηγόρο Σπύρο Μεταξά» (απολογήθηκε ήδη) και όπως λέει τον γνώρισε ως δικηγόρο του Κάντα. Και στην κυρία Μπράτη υποσχέθηκε ότι θα αποκαλύψει τα ονόματα πελατών του Φάνη Λυγινού.

Απολογία σε Τσιρώνη - Μάρκου

Διαδικασίες-εξπρές για το άνοιγμα λογαριασμών και τη μεταφορά εμβασμάτων περιγράφει στην απολογία του ενώπιον των δύο ανακριτών ο Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ:

«Εκείνη την εποχή», ομολογεί, «δεν υπήρχαν διαδικασίες, τα χρήματα πιστώνονταν απευθείας στον λογαριασμό που απευθύνονταν. Στη συνέχεια το αρμόδιο τμήμα ενημέρωνε τον υπεύθυνο διαχειριστή του λογαριασμού για το έμβασμα. Από κάποιο χρονικό διάστημα που όμως δεν θυμάμαι, η διαδικασία αυτή άλλαξε κατά το ότι ο υπεύθυνος διαχειριστής του λογαριασμού έπρεπε να δικαιολογήσει την προέλευση του εμβάσματος στο τμήμα κανονιστικής συμμόρφωσης της τράπεζας».

 Στη συνέχεια ομολόγησε ότι επισκέφθηκε την Ελλάδα έξι φορές στη διάρκεια των 10 χρόνων, ενώ ο Λυγινός περισσότερες. Πρόσθεσε ότι πολλοί Ελληνες ήταν πελάτες του Λυγινού, ενώ ο πελάτης είχε την ευχέρεια να επιλέξει σε ποιον τραπεζίτη θα απευθυνθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...