Ο Έλληνας ερευνητής, Ι. Ιερόπουλος μιλάει στο eirinika για την παγκόσμια εφεύρεση του: ''Λεκάνη τουαλέτας μετατρέπει τα ούρα σε ρεύμα''

Μια πρωτοποριακή λεκάνη τουαλέτας, η οποία αξιοποιεί τα ούρα και παράγει ρεύμα, δημιούργησαν βρετανοί επιστήμονες, με τη συμμετοχή του Έλληνα ερευνητή στο Κέντρο Βιοενέργειας του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ Γιάννη Ιερόπουλου.
Δείτε τις δύο αποκλειστικές συνεντεύξεις που έδωσε σήμερα και πριν ένα χρόνο στην Ειρήνη Νικολοπούλου σχετικά με τις εφερεύσεις του. Η μία για την τουαλέτα & η άλλη για τον φορτιστή κινητών!
* Η εφεύρεση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να παρέχει φως και γενικά ηλεκτρισμό σε απομακρυσμένα μέρη, όπως μια κατασκήνωση ή ένα στρατόπεδο προσφύγων, ενώ θα ήταν χρήσιμη γενικότερα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

* Η τουαλέτα δοκιμάζεται ήδη στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αγγλίας στο Μπρίστολ. Η λεκάνη θα κοστίζει γύρω στα 830 ευρώ για την κατασκευή και την εγκατάστασή της, παρέχοντας όμως στη συνέχεια μια διαρκή πηγή ηλεκτρικής ενέργειας.
* Το μυστικό βρίσκεται σε βακτήρια που διασπούν τις χημικές ουσίες των ούρων και μετά απελευθερώνουν ενέργεια με την μορφή ηλεκτρισμού, η οποία, με τη σειρά της, αποθηκεύεται σε ένα πυκνωτή μέσα σε μια κυψέλη καυσίμου.

* Οι χρήστες της λεκάνης μπορούν να βλέπουν επί τόπου, μέσω οθόνης στον πάτο της τουαλέτας, την μετατροπή της βιοχημικής ενέργειας σε ηλεκτρική ενέργεια.
* «Αυτές οι μικροβιακές κυψέλες καυσίμων δουλεύουν με ζωντανά μικρόβια, τα οποία τρέφονται με τα ούρα. Η τεχνολογία είναι όσο ″πράσινη″ μπορεί να γίνει, καθώς δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε ορυκτά καύσιμα και, επιπλέον, χρησιμοποιούμε απόβλητα που βρίσκονται σε αφθονία» λέει ο κ. Ιερόπουλος.

* Θέλουμε η τεχνολογία να βγει από το εργαστήριο-κάτι το οποίο ήδη κάνουμε -και να περάσει στην κοινωνία. Στις χώρες, όχι μόνο του 3ου , αλλά και του 1ου κόσμου. Το μέλλον είναι να περνάμε τα απόβλητα κάτω από τον κήπο του σπιτιού μας για την ηλεκτροδότηση του . Μας ενθαρρύνει και μας χρηματοδοτεί συνεχώς το ίδρυμα Bill και Melinda’s Gates Foundation.
* Αυτή τη φορά ξεκινήσαμε το project της τουαλέτας, που μετατρέπει τα ούρα σε ηλεκτρική ενέργεια σ’ ένα συνέδριο στην Ινδία, όπου oι εκπρόσωποι του ιδρύματος Gates μας έφεραν σε επαφή με τη OxFam (Bρετανική, μη κερδοσκοπική οργάνωση) πέρσι.
* Η πρώτη high tech τουαλέτα, βρίσκεται εγκατεστημένη στο κέντρο του πανεπιστήμιου, δίπλα από την ένωση των φοιτητών.
* Ζητάμε από τους φοιτητές και το προσωπικό να την χρησιμοποιούν και να δωρίζουν τα ούρα τους για να τροφοδοτούν την τουαλέτα κι έτσι να παράγει ηλεκτρισμό.
Αυτή είναι η τουαλέτα που κάνει τα ούρα ηλεκτρική ενέργεια, δημιούργημα του Έλληνα ερευνητή Ι. Ιερόπουλου με χρήματα του Bill Gates! (φωτό)

...
Τι μας είχε πει πέρσι στο Eirinika.gr για την παγκόσμια πρωτιά του στη φόρτιση κινητών τηλεφώνων με ανθρώπινα ούρα.
*Aνακάλυψε ο Ελληνοκύπριος με την ομάδα του στο Bristol Robotics Laboratory την φόρτιση κινητών τηλεφώνων με ούρα.*12 χρόνια κάνει έρευνες με μικροβιακές κυψέλες καυσίμων από διάφορα απόβλητα: Σάπια φαγητά, νερά λιμνών, υπονόμων κλπ.*Τον χρηματοδοτεί και τον υποστηρίζει το Bill and Melinda Gates Foundation για εφαρμογές σε χώρες του τρίτου κόσμου. *Είναι παντρεμένος με Ελληνοκύπρια και έχει τρία παιδιά.

O Ιωάννης Ιεροπουλος του πανεπιστημίου West of England είναι expert στην αξιοποίηση της ενέργειας από ασυνήθηστες πηγές με την χρήση μικροβιακών κυψέλων καυσίμου. Οι Βρετανοί επιστήμονες εκτιμούν ότι πρόκειται για παγκόσμια πρωτιά η φόρτιση κινητών τηλεφώνων με ανθρώπινα ούρα.
Μάλιστα για να το αποδείξουν φόρτισαν ένα κινητό Samsung ρίχνοντας ούρα ανθρώπου. Το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής μέσω της φόρτισης για ούρα υπάρχει αρκετή μπαταρία για ένα μήνυμα, ένα σύντομο τηλέφωνο, ακόμα και ένα γρήγορο σερφάρισμα στο ίντερνετ.
Τέλος, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες οι ερευνητές προσπαθούν να αναπτύξουν την τεχνολογία για πλήρης φόρτιση των κινητών τηλεφώνων.
Μόλις έμαθα τα καλά επιστημονικά νέα για τον Ελληνοκύπριο Ιωάννη Ιερόπουλο επικοινώνησα πριν λίγο μαζί του και με συγκίνησε από την πλευρά μου, πολύ χαρά από την δική του για την ανταπόκριση που έχει στην Ελλάδα η έρευνα του.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στο Eirinika.gr και στην Ειρήνη Νικολοπούλου:
''Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Λευκωσία. Ήρθα πριν 15 χρόνια στην Αγγλία για να σπουδάσω Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο West of England. Έκανα μεταπτυχιακό στις τηλεπικοινωνίες στο πανεπιστήμιο του Bristol και επέστρεψα για διδακτορικό στους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στα μαθηματικά στο West Of England.
Ε.Ν - Πότε ξεκινήσατε τις έρευνες;
''Τα τελευταία 12 χρόνια δηλαδή από το διδακτορικό μου κάνω έρευνες πάνω στις μικροβιακές κυψέλες καυσίμων.
Ε.Ν - Εξηγήστε μου σας παρακαλώ τι ακριβώς είναι αυτό;
''Στην πραγματικόητα δουλεύουμε με ζωντανούς μικροοργανισμούς που παράγουν ενέργεια. Από απόβλητα: νερά λιμνών, υπονόμων, σάπια φαγητά και οτιδήποτε είναι ''άχρηστο'' στην φύση εμείς το χρησιμοποιούμε για να παράξουμε ηλεκτρισμό. Για να καταλάβετε καλύτερα αυτοί οι οργανισμοί παράγουν ηλεκτρισμό όταν καταναλώνουν οργανικές ουσίες.

Ε.Ν - Πως φτάσατε στα ούρα; Σε αυτήν την τόσο σημαντική ανακάλυψη που κάνει τον γύρο του κόσμου!
''Ήταν φυσικό να φτάσουμε στα ούρα γιατί ήδη κάνουμε έρευνες εδώ και χρόνια σε πάσης φύσεως απόβλητα. Έτσι φτάσαμε και στα απόβλητα του ανθρώπου.
Ε.Ν - Διάβασα σε ένα αγγλικό σάιτ ότι κάνατε πείραμα σε ένα κινητό Samsung - Τι ακριβώς έγινε;
''Αντικαταστήσαμε το καλώδιο του φορτιστή με μικροβιακές κυψέλες, δηλαδή, οι μικροβιακές κυψέλες πήραν τον ρόλο των μπαταριών. Με αυτόν τον τρόπο παράξαμε ενέργεια και φορτίσαμε το κινητό.
Ε.Ν - Άλλες εφαρμογές που έχετε ήδη πετύχει;
''Έχουμε δώσει ενέργεια σε μοτοράκια, μικρές λάμπες LED κλπ. Έχουμε κάνει πολλά πειράματα πριν φτάσουμε σε αυτήν την τεχνολογία.
Ε.Ν - κ. Ιερόπουλε, ποιος χρηματοδοτεί αυτές τις κοστοβόρες, πανάκριβες έρευνες;
''Καταρχήν χρηματοδοτεί η αγγλική Κυβέρνηση και το Engineering and Physical Sciences Research Council. Μας χρηματοδοτεί και μας στηρίζει όμως και το Bill and Melinda Gates Foundation. Ο Μπιλ Γκέιτς βλέπει σε εμάς και στις έρευνες μας την πρακτική εφαρμογή της τεχνολογίας για τις χώρες του τρίτου κόσμου.
Ε.Ν - Πως αντιμετώπισε την παγκόσμια ανακάλυψη το Bill and Melinda Gates Foundation;
(σε σεμνό ύφος) ''Σίγουρα έχουν χαρεί όλοι στο ίδρυμα . Συζητάμε μαζί τους για το πως θα εφαρμοστεί η τεχνολογία στην Αφρική και την Ινδία.
Ευχηθήκαμε και το Νόμπελ στον Ιωάννη, ο οποίος ζει στο Bristol με την Ελληνοκύπρια σύζυγο του και τα τρία του παιδία, 10, 7 και 3 ετών. Επισκέπτεται την Κύπρο δύο φορές τον χρόνο για να δει τους γονείς του και τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια του. Έμεις το μόνο που μπορούμε να σας πούμε είναι: ΑΠΛΑ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΤΕ ΤΟΝ!!!
Επιμέλεια: Ειρήνη Νικολοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...