Ιστορική χαρακτήρισε τη συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις
κατά την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Αλέξη Τσίπρα, μια ομιλία
με πολλά μηνύματα προς το Βερολίνο, αλλά και τη διαβεβαίωση ότι η
κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να διεκδικήσει όσα οφείλονται στην
Ελλάδα.
«Μας λένε γιατί καταπιάνεστε με το παρελθόν. Μα ποιος λαός μπορεί να κοιτά μπροστά σβήνοντας τη συλλογική μνήμη», διερωτήθηκε.
Έχουμε χρέος ηθικό και πολιτικό να διατηρήσουμε τις μνήμες του παρελθόντος, σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Για να θυμόμαστε τι σημαίνει φασισμός και τι έφερε στους λαούς».
..«Μας λένε γιατί καταπιάνεστε με το παρελθόν. Μα ποιος λαός μπορεί να κοιτά μπροστά σβήνοντας τη συλλογική μνήμη», διερωτήθηκε.
Έχουμε χρέος ηθικό και πολιτικό να διατηρήσουμε τις μνήμες του παρελθόντος, σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Για να θυμόμαστε τι σημαίνει φασισμός και τι έφερε στους λαούς».
Δεν κάνουμε και δεν δεχόμαστε μαθήματα ηθικής
«Απέναντι σε έναν ηθικολογικό τόνο που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια στη δημόσια συζήτηση στην Ευρώπη, εμείς δεν επιλέγουμε ούτε τη θέση του μαθητή που σκύβει το κεφάλι και χαμηλώνει τα μάτια απέναντι στην αφ’ υψηλού ηθική διδασκαλία, αλλά ούτε διεκδικούμε τη θέση του ηθικοδιδάσκαλου που κουνά επιτιμητικά το δάχτυλο, απέναντι στον υποτιθέμενο αμαρτωλό, ζητώντας του να πληρώσει για τις αμαρτίες του. Αντίθετα επιλέγουμε το δρόμο της διαπραγμάτευσης και του διαλόγου, της αλληλοκατανόησης και της δικαιοσύνης. Δεν κάνουμε εδώ θεοδικία, αλλά την ίδια στιγμή δεν παραιτούμαστε και από τις απαράγραπτες αξιώσεις μας. Δεν κάνουμε μαθήματα ηθικής αλλά δεν δεχόμαστε και μαθήματα ηθικής» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο το πάθημα έγινε μάθημα για την Ευρώπη, τόνισε, και «η Γερμανία παρά τα εγκλήματα του Γ’ Ράιχ και των χιτλερικών ορδών που κατέκαψαν τον κόσμο, παρά το ολοκληρωτικό κακό του Ολοκαυτώματος, ωφελήθηκε -και ορθώς ωφελήθηκε- από σειρά παρεμβάσεων. Με κυριότερες την διαγραφή του χρέους της από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με την Σύμβαση του Λονδίνου το 1953 και φυσικά με τα τεράστια ποσά που εκταμιεύτηκαν από τους Συμμάχους για την ανοικοδόμηση της» είπε.
Αναφορικά με την άρνηση των γερμανικών κυβερνήσεων να συζητήσουν το θέμα των αποζημιώσεων, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Γερμανία επικαλείται τη διμερή συμφωνία του 1960, όμως η συμφωνία δεν αφορούσε αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστη η χώρα αλλά μόνο για τα θύματα.
Ανασύσταση επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών
«Η νέα Ελληνική Κυβέρνηση θα εργαστεί άοκνα ώστε με ισότιμους όρους, μέσα από το διάλογο, στο πλαίσιο μιας έντιμης διαπραγμάτευσης να συνδράμει ώστε να βρεθεί λύση στα πολύπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Θα εργαστεί ώστε η Ελλάδα να τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της. Αλλά ταυτόχρονα θα εργαστεί ώστε να τηρηθούν και όλες οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις προς την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό, στο ακέραιο» τόνισε ο πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε: «Και όπως εμείς δεσμευόμαστε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας, έτσι οφείλουν να πράξουν και όλες οι πλευρές. Γιατί η επίκληση της ηθικής δεν μπορεί να είναι αλά καρτ. Δεν μπορεί να είναι κατά περίσταση».
Κλείνοντας την ομιλία του διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει πραγματικά και με όλες τις δυνάμεις της, την πρωτοβουλία για την επανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου.
Η πρόταση Κωνσταντοπούλου
Η συζήτηση γίνεται στο πλαίσιο της πρότασης της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου για την επανασύσταση, επανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων, την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών.
Η πρόταση προσδιορίζει τις 15/7/2015 ως ημερομηνία υποβολής του πρώτου πορίσματος ή και δυνατότητας ανανέωσης της θητείας της, προβλέπει τη συνέχιση του έργου της ανάλογης επιτροπής που άρχισε τη λειτουργία της κατά την περασμένη περίοδο, μέσω και της «πραγματοποίησης επαφών με άλλα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, με το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και με ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα που έχουν αντιμετωπίσει ανάλογες περιπτώσεις».
Στην 6σέλιδη πρότασή της, η πρόεδρος της Βουλής τονίζει:
«Οι οφειλές της Γερμανίας προς τον ελληνικό λαό από τις θηριωδίες και τις καταστροφές που διέπραξαν οι ναζιστικές δυνάμεις επί γερμανικής κατοχής, από τον σφετερισμό αρχαιολογικών θησαυρών αλλά και από το αναγκαστικό δάνειο που υποχρεώθηκε να δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος στο Τρίτο Ράιχ, συγκροτούν απαράγραπτη υποχρέωση, χρέος ιστορικό, ηθικό, νομικό και οικονομικό προς τον λαό μας, αλλά και προς την ανθρωπότητα».
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου