Γερμανικές ευκαιρίες για τα ελληνικά τρόφιμα

Το ελληνογερμανικό φόρουμ τροφίμων στο Λιτόχωρο Πιερίας έδωσε για δεύτερη φορά έναυσμα για μια στενότερη συνεργασία επιχειρήσεων και συνεταιρισμών των δύο χωρών. Η μεσογειακή διατροφή στο επίκεντρο.
Παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί στην ελληνική αγορά λόγω της έλλειψης ρευστότητας, οι ελληνικές εξαγωγές στη Γερμανία
διατηρήθηκαν σταθερές το πρώτο τρίμηνο του 2015, με τον κλάδο των τροφίμων να κατέχει πρωτεύουσα θέση. Στο πλαίσιο του δεύτερου ελληνογερμανικού φόρουμ τροφίμων που διεξήχθη στο Λιτόχωρο Πιερίας, οι έλληνες εξαγωγείς τροφίμων είχαν την ευκαιρία να τονώσουν το ενδιαφέρον των γερμανικών εταιρειών και να επανεξετάσουν τις αδυναμίες τους.
Επανεκίννηση των συνεταιρισμών
Δεύτερο ελληνογερμανικό φόρουμ τροφίμων στο Λιτόχωρο Πιερίας Δεύτερο ελληνογερμανικό φόρουμ τροφίμων στο Λιτόχωρο Πιερίας
Η λειτουργία των συνεταιρισμών στην Ελλάδα είναι ένα από τα τρωτά σημεία για τους έλληνες παραγωγούς.«Η συνέχεια της έλλειψης συνεταιριστικού πνεύματος στην Ελλάδα έχει ιστορικό χαρακτήρα» δήλωσε μιλώντας στη Deutsche Welle o Αλόις Σπλοσκόφσκι, από τον εμπορικό συνεταιρισμό Ραϊφράισεν της περιοχής Ράιν –'Ααρ- Αιφελ. «Η παλιά αρνητική εικόνα θα πρέπει να μπει στην άκρη και να δώσει τη θέση της σε μία νέα. Υπάρχει μία νέα γενιά, η οποία θέλει να αποτινάξει τα βαρίδια του παρελθόντος και να φέρει κάτι καινούργιο, που θα πρέπει να υποστηριχθεί». Στη Γερμανία υπάρχει μια συνειδητοποιημένη και σαφώς προσανατολισμένη συνεταιριστική κινητικότητα, η οποία απαριθμεί 550.000 συμμετέχοντες, ενώ ο κύκλος εργασιών της αγγίζει τα 66 δις ευρώ. Ο γερμανός ειδικός τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ συνεταιρισμών προκειμένου να αυξήσουν τον εμπορικό τους αντίκτυπο, υπενθυμίζοντας τη φράση του γερμανού πρωτοπόρου στους συνεταιρισμού Βίλχλελμ Ραϊφράισεν από το μακρινό 1848: «ό,τι δεν μπορεί να καταφέρει κάποιος μόνος, το καταφέρνουν πολλοί μαζί».
Ανάδειξη της μεσογειακής διατροφής
Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας σύμφωνα με την Unesco Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας σύμφωνα με την Unesco
Η αναγνώριση της μεσογειακής διατροφής αποτελεί, στο μεταξύ, μία ευχάριστη συγκυρία για τις ελληνικές εξαγωγές. Το Νοέμβριο του 2010 αναδείχθηκε από την Unesco στοιχείο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας και θεωρείται ένα από τα καλύτερα είδη διατροφής από το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. «Οι αυθεντικές ποικιλίες σπόρων, τα ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά των ελληνικών τροφίμων που παράγονται από τα παρθένα ελληνικά εδάφη με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, τα αυτόχθονα ελληνικά βότανα που χρησιμοποιούνται σε συνταγές, προσελκύουν τους ξένους καταναλωτές» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Νίκος Κατσρωαρός. Ήδη χάρη στις πρωτοβουλίες του στο πλαίσιο του προγράμματος για το Ευρωπαϊκό Σήμα Ποιότητας της Μεσογειακής Διατροφής, ελληνικά ξενοδοχεία λαμβάνουν την ανάλογη πιστοποίηση, κάτι που ενισχύει τα τοπικά προϊόντα. Ο Νίκος Κατσαρός έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και εκθέσεις για την πρωτογενή παραγωγή. Τα περισσότερα από αυτά δεν καταλήγουν σε κάτι περισσότερο από θεωρητικές συζητήσεις και μικροπωλητικού χαρακτήρα κινήσεις. Στο ελληνογερμανικό φόρουμ βρίσκει όμως διαφορές: «Εδώ οι συζητήσεις είναι παραγωγικές, οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται και καταλήγουν σε αποτέλεσμα»
Επιχειρηματικές συναντήσεις
Ένα νέο βήμα για την προσέγγιση και τη συνεργασία ελληνικών και γερμανικών εταιρειών και συνεταιριστικών φορέων Ένα νέο βήμα για την προσέγγιση και τη συνεργασία ελληνικών και γερμανικών εταιρειών και συνεταιριστικών φορέων
Στο δεύτερο ελληνογερμανικό φόρουμ δέκα γερμανικές επιχειρήσεις είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν 35 έλληνες παραγωγούς στον τόπο τους και να έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα προϊόντα τους. Η σύνθεση των τραπεζιών στις «business to business» συναντήσεις άλλαζε συνεχώς, με το σύνολο τους να φτάνει μέσα σε έξι ώρες τις 121! Οι εκπρόσωποι των γερμανικών εταιρειών Ηenry Lamotte, Globus και Eurogroup επέστρεψαν στη Γερμανία με πολλές επαγγελματικές κάρτες στις αποσκευές τους.
Κυρίαρχο ενδιαφέρον στις συζητήσεις είχαν το ελαιόλαδο και το κρασί. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο μπορούν να υπάρξουν βελτιώσεις στον τομέα του μάρκετινγκ όπως παρατήρησε ο Πολ Γκίλερ από τον συνεταιρισμό οίνου της περιοχής Άρταλ- Mάισος: «Τα ελληνικά κρασιά είναι πολύ καλής ποιότητας και θα μπορούσαν να διεκδικήσουν υψηλότερες τιμές στα γερμανικά ράφια αν βελτιώσουν το «ίματζ» τους με πιο εύηχες ονομασίες και με περισσότερες πληροφορίες για τους οινοποιούς και τους τρόπους παραγωγής». Ιδιαίτερη κινητικότητα από ελληνικής πλευράς έδειξαν οι παραγωγοί ροδάκινων από το συνεταιρισμό της Βέροιας και ακτινιδίων από την περιοχή της Πιερίας, οι οποίοι βλέπουν στη Γερμανία μια νέα, ελπιδοφόρα αγορά μετά το ρωσικό εμπάργκο. «Οι γερμανοί εισαγωγείς αναζήτησαν προϊόντα που θα ικανοποιήσουν τις αυξημένες απαιτήσεις των γερμανών καταναλωτών, οι οποίοι δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα προϊόντα υγιεινής διατροφής. Έτσι πέρα από τα φρούτα και τα λαχανικά, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα προϊόντα του κρόκου Κοζάνης και το ιπποφαές», σημείωσε η Μικαέλα Μπαλή, εκπρόσωπος για την Ελλάδα και την Κύπρο του Γερμανικού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (GTI), η οποία ανέλαβε σε ειδική ενότητα του φόρουμ να παρουσιάσει τις ελληνικές και γερμανικές εταιρείες.
Μετά τις συναντήσεις στο Λιτόχωρο σειρά έχουν οι τελικές συμφωνίες. Συνήθως, όπως μας είπαν οι συμμετέχοντες, το ενδιαφέρον ανανεώνεται εντός μηνός. «Ο δρόμος μπορεί να είναι μακρύς και το αποτέλεσμα δεν είναι προκαθορισμένο», όπως ανέφερε η Μικαέλα Μπαλή. Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχίσουν να λειτουργούν υποστηρικτικά τόσο το ελληνογερμανικό επιμελητήριο, ο οργανισμός Εnterpsise in Greece και οι κλαδικοί σύνδεσμοι της Γερμανίας, με πιο εξειδικευμένες συναντήσεις και επαγγελματικά ταξίδια. Ο ούριος άνεμος που πνέει για τους έλληνες εξαγωγείς στη Γερμανία θα τους στείλει επίσης τον Οκτώβριο στη Κολωνία, όπου θα διεξαχθεί η Αnuga, η μεγαλύτερη επαγγελματική έκθεση τροφίμων και ποτών παγκοσμίως και εν συνεχεία στην Κρήτη, όπου θα πραγματοποιηθεί το τρίτο ελληνογερμανικό φόρουμ τροφίμων.
Διογένης Δημητρακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...