'Οι Ευρωπαίοι έβαλαν το ΔΝΤ να αποκρούσει την επιθετική Αθήνα' παραδέχεται το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο Ifo

O επικεφαλής του Ifo μίλησε για "επιθετική στάση της ακροαριστερής κυβέρνησης" και δικαιολόγησε τη στροφή των υπόλοιπων Ευρωπαίων στο ΔΝΤ προκειμένου να αντιμετωπίσουν την Αθήνα από κοινού
"Έχετε δει το λόγο που χρησιμοποίησε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης προκειμένου να αλλάξει το κλίμα στην Ευρώπη
και νομίζω είναι δίκαιο να πούμε πως υπήρξαν επιθετικοί" ανέφερε ο πρόεδρος του Ifo, οικονομικού ερευνητικού ινστιτούτου της Γερμανίας, Χανς Βέρνερ Σιν σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC. Συνεχίζοντας ο κ. Σιν ανέφερε ουσιαστικά πως οι δανειστές προέταξαν το ΔΝΤ ώστε να πάρει το ρόλο του "κακού" στη διαπραγμάτευση. "Είναι πιο εύκολο για τους Ευρωπαίους αν το ΔΝΤ μοιράζεται το βάρος του να αποκρούσει αυτή τη συμπεριφορά, παρά να επιφορτίζονται όλη την πίεση τα κράτη της Ευρώπης - είναι μια συνταγή ανασυγκρότησης και αντεπίθεσης".
ADVERTISEMENT
Τα πλεονεκτήματα ενός Grexit
Ο Γερμανός οικονομολόγος που έχει και τον ρόλο συμβούλου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών σημειώνει πως "μια στρατηγική Grexit είναι στρατηγική διάσωσης γιατί ο ελληνικό λαός με τη δραχμή, θα ωφεληθεί υποτίμησης και υψηλότερης ζήτησης για τα προϊόντα του. Τα εισαγόμενα προϊόντα θα ακριβύνουν αρκετά και έτσι θα στραφούν στους δικούς του παραγωγούς".
Πάντως ο Γερμανός οικονομολόγος αναφέρει πως ακόμη κι αν διαγράψουμε όλο το ελληνικό χρέος "η χώρα θα ήθελε πάντα περισσότερη πίστωση από το εξωτερικό". Όπως εξηγεί το πρόβλημα είναι το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο, παρά τη μαζική ανεργία. Αν η ανεργία μειωνόταν, τότε το εμπορικό ισοζύγιο θα γινόταν έτι πιο ελλειμματικό".

Πηγή: CNBC







Μέρκελ: Υποστηρίζουμε σθεναρά τις δεσμεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας
Όλοι οι ηγέτες της ΕΕ τάχθηκαν σθεναρά υπέρ των δεσμεύσεων για την επίτευξη μιας συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές της, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται ακόμη να γίνει πολλή και εντατική δουλειά στις διαπραγματεύσεις.


Παράλληλα επανέλαβε, ότι θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, τονίζοντας ότι ο χρόνος που απομένει για την επίτευξη συμφωνίας είναι πολύ λίγος, ενώ πρόσθεσε πως η διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση αφορά και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Σημείωσε επιπλέον ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να αποπληρώσει μεγάλο μέρος του χρέους της πριν παρέλθουν αρκετά χρόνια.
Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε εξάλλου την ελπίδα ότι οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ θα χρειαστεί απλώς να σημειώσουν ότι ενημερώθηκαν για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα στο Eurogroup.
Η κ. Μέρκελ ανέφερε πως δεν υπήρξε συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής περί παράτασης της δανειακής συμφωνίας.



ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σε νέα Σύνοδο Κορυφής οι αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα

Με αποδοχή της ελληνικής πρότασης ως σημείο εκκίνησης για οριστικοποίηση συμφωνίας μέσα στις επόμενες ημέρες μεταξύ Ελλάδας-πιστωτών έληξε η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες. Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης συγκαλείται εκτάκτως το βράδυ της Τετάρτης προκειμένου να συζητήσει για την Ελλάδα, ενώ θα ανακοινωθεί νέα Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ για την Πέμπτη.

«Πρέπει ακόμη να γίνει πάρα πολύ δουλειά στις επόμενες 48 ώρες. Οι ελληνικές προτάσεις είναι πιο λεπτομερείς αλλά δεν ανταποκρίνονται πλήρως σε αυτά που έχουμε ζητήσει», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μετά το πέρας της Συνόδου.
Στην εντατική δουλειά που πρέπει να γίνει τις επόμενες ημέρες αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ
Ζήτησα την Σύνοδο Κορυφής ώστε να ξεκαθαρίσουν τα θέματα και να συζητήσουμε τα χειρότερα σενάρια, ακόμα και για Grexit, είπε το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ μετά το πέρας της έκτακτης Συνόδου, στις Βρυξέλλες.
Θετική χαρακτήρισε την ελληνική πρόταση ο κ. Τουσκ, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει κάθε διάθεση να συνεχίσει να συνεργάζεται.
«Οι διαπραγματεύσεις διήρκησαν πάρα πολύ. Με τη σημερινή πρόταση έγιναν κάποια βήματα. Ο κ. Τσίπρας μας διαβεβαίωσε για την πρόθεση της Ελλάδας να εργαστεί ώστε να βρεθεί μία λύση. Η πρόταση είναι θετικό βήμα. Θα υπάρξει περαιτέρω αξιολόγηση. Ο κ. Τσίπρας και οι θεσμοί θα εργαστούν μαζί ώστε να υπάρξει ένα αποτέλεσμα την Τετάρτη το βράδυ και να παρουσιαστεί την Πέμπτη», σημείωσε ο κ. Τουσκ.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλον Γιουνκέρ τόνισε ότι σήμερα σημειώθηκε ένα σημαντικό βήμα από τις ελληνικές αρχές και εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι το Eurogroup την επόμενη Τετάρτη θα παράγει αποτελέσματα, τονίζοντας ότι είναι «πεπεισμένος ότι δεν είναι μόνο στη δική μας πρόθεση να ολοκληρωθεί η συμφωνία».
Αναφορικά με πιθανή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο κ.Γιουνκέρ είπε ότι δεν είναι η ώρα να συζητήσουμε αυτό το θέμα», ενώ ξεκαθάρισε ότι απόψε δεν έγινε συζήτηση για capital controls.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...