Ολοκληρώθηκε η συνάντησηΤσίπρα-Θεσμών | Συνεχίζεται το μπρα-ντε-φερ: Στο Eurogroup οι προτάσεις και των δανειστών και οι ελληνικές

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των θεσμών, την ώρα που κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι μια νέα πρόταση ετοιμάζεται για να σταλεί στο Eurogroup από πλευράς των δανειστών.

Η νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους κρίθηκε αναγκαία μετά από το χθεσινό ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις και διήρκησε περίπου δύο ώρες.


Οι πληροφορίες τώρα κάνουν λόγο για δύο παράλληλες συσκέψεις. Στη μία συμμετείχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος και από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Στην άλλη σύσκεψη με τους δανειστές συνομιλούν τα τεχνικά κλιμάκια.

Από τα ξημερώματα της Πέμπτης (06.00 τοπική) η νέα συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων ξεκίνησε στις Βρυξέλλες, με το ελληνικό ζήτημα να βρίσκεται στο επίκεντρο. Η θέση της Αθήνας «παραμένει σταθερή» ανέφερε η ελληνική πλευρά μετά τις συναντήσεις της νύχτας.

Στο μεταξύ, τελεσίγραφο έθεσαν οι εταίροι, ώστε ώς τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης (11.00 ώρα Βελγίου) να υπάρχει προσχέδιο για την τελική διαπραγμάτευση., αφού ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας σε επίπεδο κορυφής κατέληξε σε ναυάγιο.

Σύμφωνα με τους Financial Times, αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν πετύχει συμφωνία μέχρι τις 12 που έληγε το τελεσίγραφο, τότε στο Eurogroup στις 2 το μεσημέρι θα κατατεθεί το σχέδιο των δανειστών. Η ώρα του «take it or leave it» φτάνει, σχολιάζει ο αρθρογράφος των FT, Πίτερ Σπίγκελ.

Έτσι, στις 10 τo πρωί, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει νέα συνάντηση με Γιούνκερ, Λαγκάρντ και Ντράγκι ενώ το Eurogroup, που διέκοψε χωρίς αποτέλεσμα τη χθεσινή του συνεδρίαση, τηρεί στάση αναμονής.

Πάντως, και μετά την άκαρπη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των δανειστών τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, τα ξημερώματα της Πέμπτης κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά εμμένει στις θέσεις που έχει διατυπώσει. Το γεγονός, ωστόσο, ότι τα τεχνικά κλιμάκια ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί να εργάζονται ερμηνεύεται ως σαφής διάθεση και από τις δύο πλευρές να βρεθεί τελικά μια φόρμουλα για συμφωνία, έστω και την ύστατη ώρα. Να σημειωθεί πως οι διαβουλεύσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων, σύμφωνα με κοινοτική πηγή, ήταν "εποικοδομητικές".

Νέο Eurogroup στις 14.00

Νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ορίσθηκε για σήμερα στις 14.00 ώρα Ελλάδας, καθώς η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα.

Ενημερώσαμε απλά τους υπουργούς για το πού βρισκόμαστε, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ. «Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε εάν χρειαστεί μέσα στη νύχτα», πρόσθεσε.


Η άφιξη του Αλέξη Τσίπρα για τις νέες διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των Θεσμών
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...