Γ. Σακελλαρίδης: Συμφωνία με αναδιανομή βαρών και το χρέος στο τραπέζι (Video)

«Παρά τις πιέσεις δεν θα κάνουμε βήμα πίσω. Η συζήτηση για το χρέος ισχύει αποτελώντας ένα από τα βασικά ζητήματα για να μπει ένα τέλος στη λογική του σταγονόμετρου» δήλωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «σε άλλες συνθήκες οι μεταρρυθμίσεις θα είχαν άλλο χαρακτήρα, όμως ο προσανατολισμός των μέτρων, η αναδιανομή των βαρών και η σκληρή μάχη που δώσαμε για να σώσουμε εισοδήματα.
Αυτά που καταφέραμε να γλυτώσουμε είναι μεγάλη επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης».
Ανοικτό άφησε το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν ελπίδες για την διεθεύτησή του παρόλο που ο κ. Γιούνκερ και η κ. Μέρκελ χθες το απέρριψαν.  Η διαπραγμάτευση, ωστόσο,  συνεχίζεται.
Αναφορικά με το θέμα της νησιωτικότητας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο πρωθυπουργός το έθεσε επιτακτικά, ώστε να διατηρηθεί η εξαίρεση του ΦΠΑ στα νησιά και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να γίνει.
Αντιλαμβάνομαι τις αντιδράσεις βουλευτών αλλά θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι η βασική κατεύθυνση της συμφωνίας είναι να υπάρξει μια αναπροσαρμογή των βαρών στην κατεύθυνση της διασφάλισης της κοινωνικής δικαιοσύνης. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η ελάφρυνση στα χαμηλότερα εισοδήματα. Η συμφωνία προστατεύει τα εισοδήματα, δεν κόβει μισθούς και συντάξεις.

Η κυβέρνηση αν δεν μπορεί να έχει τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών δεν μπορεί να παραμείνει κυβέρνηση.

Ο Γ. Σακελλαρίδης επεσήμανε ότι αν η συμφωνία δεν ψηφιστεί από τους βουλευτές της κυβέρνησης θα σημαίνει ότι δεν θα έχει την κυβερνητική πλειοψηφία των βουλευτών, άρα δεν μπορεί να παραμείνει στην κυβέρνηση. Ενώ τόνισε ότι εναπόκειται στην "προσωπική ευθύνη του κάθε βουλευτή να αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα του όλου εγχειρήματος".
Πρόσθεσε μάλιστα ότι "δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια, η συμφωνία πρέπει να ψηφιστεί πριν από τις 30 Ιουνίου".
Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης σε τηλεφωνική συνέντευξή του και στην εκπομπή ΠρωινόΑΝΤ1 τόνισε ότι για την επίτευξη συμφωνία προϋποτίθεται «ότι από την πλευρά των εταίρων και των θεσμών θα υπάρξει αποδοχή της ελληνικής πρότασης, η οποία φάνηκε ότι μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης». Επεσήμανε μάλιστα ότι «το κλίμα έχει βελτιωθεί τις Βρυξέλλες, είμαστε πιο κοντά και πιστεύουμε ότι είναι ζήτημα χρόνου να υπάρξει συμφωνία».
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν σκληρά μέτρα στην συμφωνία και υπογράμμισε τα όσα κερδήθηκαν κατά την κυβέρνηση.
Αναφορικά με το χρέος ανέφερε ότι δεν είναι «κομμάτι της συμφωνίας», αλλά θέμα που θέτει η ελληνική πλευρά, τονίζοντας ότι «ο Πρωθυπουργός το έβαλε σε όλες τις συναντήσεις του». Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν διάφορες αντιδράσεις, αλλά όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτό που ζητά η ελληνική κυβέρνηση είναι κάτι ρεαλιστικό».   Όσο αφορά στη γενικότερη αντίδραση των εταίρων, είπε ότι η ελληνική πρόταση «δεν επιβαρύνει άλλους Ευρωπαίους φορολογούμενους» και τόνισε ότι στόχος είναι «να γίνει ανταλλαγή των ομολόγων» και  «να έχει η χώρα μας συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης». 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...