Νέος δορυφόρος γεωσκόπησης χαρίζει στην Ευρώπη έγχρωμη όραση ( picture+video )

Τα δεδομένα που θα καταγράφει σε πολλά μήκη κύματος θα είναι διαθέσιμα δωρεάν για όλους

 Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) εκτόξευσε την Τρίτη το δεύτερο μέλος ενός μεγάλου αστερισμού δορυφόρων που παρακολουθούν τη Γη. Σε αντίθεση με τον προηγούμενο δορυφόρο, ο οποίος χρησιμοποιεί ραντάρ, ο Sentinel-2A βλέπει στο ορατό και το υπέρυθρο τμήμα του φάσματος.
..
 Το πρόγραμμα

Το νέο μέλος του αστερισμού Copernicus, ενός φιλόδοξου προγράμματος γεωσκόπησης για το οποίο η Ευρώπη θα δαπανήσει γύρω στα 8 δισ. ευρώ έως το 2020, εκτοξεύτηκε τα ξημερώματα με πύραυλο Vega από το διαστημικό κέντρο του Κουρού στη Γαλλική Γουιάνα. Τέθηκε σε τροχιά σε ύψος 786 χιλιομέτρων και θα περνά πάνω από το ίδιο σημείο του πλανήτη κάθε δέκα ημέρες.

Τα δεδομένα που θα καταγράφει σε πολλά μήκη κύματος θα είναι διαθέσιμα δωρεάν για όλους και θα επιτρέπουν την καταγραφή φυσικών και ανθρωπιστικών καταστροφών, μεταβολών στη χρήση γης και άλλων περιβαλλοντικών παραμέτρων. Χάρη στην υπέρυθρη όρασή του, ο δορυφόρος θα παρακολουθεί επίσης μεταβολές στη βλάστηση, και θα επιτρέπει στους γεωργούς να υπολογίζουν τις ανάγκες σε νερό και λιπάσματα.

Οι παρατηρήσεις του Sentinel-2A θα συμπληρώνουν έτσι τα δεδομένα από το ραντάρ του Sentinel-1A, του πρώτου δορυφόρου του Copernicus, ο οποίος εκτοξεύτηκε τον Απρίλιο του 2014. Από το 2016, ο Sentinel-2A προγραμματίζεται να λειτουργεί συμπληρωματικά με τον πανομοιότυπο Sentinel-2B, περιορίζοντας τον χρόνο κάλυψης ολόκληρου του πλανήτη στις πέντε ημέρες. Στην τελική του μορφή, ο αστερισμός του Copernicus θα περιλαμβάνει συνολικά 20 δορυφόρους.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...