NASA* Βρήκαν ίχνη ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη;

Λίγες ώρες πριν από την
πολυαναμενόμενη συνέντευξη Τύπου της NASA, με τον πολλά υποσχόμενο τίτλο «Λύθηκε το μυστήριο του Άρη», οι εικασίες για το περιεχόμενο των επιστημονικών ανακοινώσεων οργιάζουν. Μια από αυτές, κάθε άλλο παρά αβάσιμη, δίνει έμφαση στη σύνθεση του επιστημονικού πάνελ… Η αποκάλυψη θα γίνει σε μια ειδική συνέντευξη Τύπου, στις 18:00 της Δευτέρας,
που θα μεταδοθεί ζωντανά σε όλο τον πλανήτη μέσω διαδικτύου. Στο χώρο θα βρίσκονται δημοσιογράφοι, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν ερωτήσεις χρησιμοποιώντας το hashtag #AskNasa στο Twitter.



Όπως αναφέρει η «Daily Mail», μεταξύ των ομιλητών θα βρίσκεται ο Lujendra Ojha, μεταπτυχιακού φοιτητή του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Γεωργίας των ΗΠΑ. Στο βιογραφικό του ξεχωρίζει η τυχαία ανακάλυψη της πρώτης σημαντικής ένδειξης ότι στον Άρη υπάρχει νερό και μάλιστα τρεχούμενο!

Η εν λόγω ανακάλυψη έγινε το 2011, πριν ο Ojha πάρει το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας. Μελετώντας φωτογραφίες της επιφάνειας του κόκκινου πλανήτη και αφαιρώντας τις φωτοσκιάσεις, ο φοιτητής εντόπισε δακτυλοειδή σημάδια στα κανάλια που τον διατρέχουν.

Τα εν λόγω σημάδια φαίνονταν όχι απλώς να κινούνται, αλλά και να ακολουθούν το μοτίβο της κίνησης του νερού.

Έκτοτε ο Lujendra Ojha αφοσιώθηκε στην έρευνα για τα κανάλια του Άρη, προσπαθώντας να αποδείξει ότι τα σημάδια επάνω τους δημιουργούνταν όντως από τρεχούμενο νερό.







Μεταγενέστερες παρατηρήσεις σε άλλες πλην παρόμοιες τοποθεσίες του πλανήτη αποκάλυψαν ότι τα ίδια σημάδια μοιάζουν να αναδύονται τις θερμότερες περιόδους και να κοπάζουν τις ψυχρότερες.

Εφόσον οι επιστήμονες έχουν ξεκάθαρες αποδείξεις για την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή στον Άρη, πρόκειται για μείζονος σημασίας ανακάλυψη, καθώς το τρεχούμενο νερό παραμένει η καλύτερη ένδειξη ότι κάποτε υπήρχε ζωή, ή μπορεί να υπάρξει μελλοντικά, πέρα από τη Γη.



Βέβαια, τα ίχνη νερού στον Άρη δεν είναι κάτι καινούριο – ο πάγος στους πόλους του, για παράδειγμα, έχει ανακαλυφθεί εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Ωστόσο, λόγω της χαμηλής βαρύτητας και της λεπτής ατμόσφαιρας, οι επιστήμονες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το νερό ως επί το πλείστον εξατμιζόταν, αντί να κυλά στην επιφάνεια, όπως συμβαίνει στον γαλάζιο πλανήτη μας.

Αδιάσειστες αποδείξεις, λοιπόν, για την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή σε άλλον πλανήτη θα αποτελούσαν την πρώτη αυτού του είδους ανακάλυψη.

Ή μήπως η αυριανή αποκάλυψη ξεπεράσει ακόμα και τις παραπάνω προσδοκίες;...
video platformvideo managementvideo solutionsvideo player video platformvideo managementvideo solutionsvideo player Με πληροφορίες από Daily Mail Επιμέλεια: Βάννα Μπρούσαλη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...