Στις ΗΠΑ για μία εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας - Greek PΜ Alexis Tsipras Arrives in New York City for UN Week

Με το χρέος ψηλά στην ατζέντα του έφτασε στη Νέα Υόρκη ο Αλέξης Τσίπρας (video)
Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται από τα ξημερώματα της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) στη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο πρωθυπουργός θα έχει πολύ σημαντικές με αρχηγούς κρατών και αξιωματούχους διεθνών οργανισμών.

Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους Προέδρους της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Βραζιλίας, του Ισημερινού, της Παλαιστίνης και τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας. Επίσης, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Το θέμα του χρέους θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των επαφών, δεδομένης και της αμερικανικής στήριξης στο ζήτημα αυτό.

Υπενθυμίζουμε, άλλωστε, ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν πριν από δύο ημέρες Τσίπρας και Ομπάμα, ο αμερικανός πρόεδρος, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, σημείωσε στον έλληνα πρωθυπουργό ότι «οι ΗΠΑ προσβλέπουν να εργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, καθώς κάνει βήματα για την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, για να επιστρέψει στην ανάπτυξη και για την επίτευξη της βιωσιμότητας εντός της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και μέσω συμφωνίας για ανακούφιση του χρέους με τους πιστωτές της».

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρει τελικά να συναντήσει τον Μπάρακ Ομπάμα, έστω και άτυπα, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη μόνο για δύο μόνο ημέρες και θα έχει συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί εδώ και καιρό με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον πρωθυπουργό της Ινδίας και τον πρόεδρο της Κούβας.
Δεν αποκλείεται, βέβαια, αυτό να συμβεί στη δεξίωση που θα παραχωρήσει ο Ομπάμα και στο γεύμα που θα οργανώσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.
Ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου.
gggggg

 ....





πηγη




Στις ΗΠΑ μεταβαίνει ο Αλέξης Τσίπρας για πολυήμερη επίσκεψη, στο πλαίσιο της οποίας θα παραβρεθεί στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.
Στην πρώτη του επίσκεψη στις ΗΠΑ με την ιδιότητα του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να πραγματοποιήσει συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, αξιωματούχους διεθνών οργανισμών αλλά και δημόσιες παρεμβάσεις και ομιλίες.

Μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Αναμένεται ακόμη να έχει επαφές με τους προέδρους της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Βραζιλίας και του Ισημερινού.
Στις 27 Σεπτεμβρίου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την «Αναπτυξιακή Ατζέντα μετά το 2015», στις 30 του ίδιου μήνα θα παραστεί στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τη Μετανάστευση, ενώ την Πέμπτη, 1η Οκτωβρίου, θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της πολυήμερης επίσκεψης, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, ενώ θα συμμετάσχει σε πάνελ με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.
 πηγη

Στη Νέα Υόρκη ο Τσίπρας η πρώτη ομιλία στον ΟΗΕ - Συνάντηση με Ομπάμα, Νταβούτογλου, Μπαν Κι Μουν 

 Την πρώτη του επίσκεψη στις ΗΠΑ με την ιδιότητα του πρωθυπουργού και την πρώτη του ομιλία στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στη Νέα Υόρκη. 

Ήδη, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους ηγέτες να συναντηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι. Αναμένεται να συναντηθεί επίσης, μεταξύ άλλων, με τους ηγέτες της Βραζιλίας, της Αιγύπτου, της Παλαιστίνης, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.  


Τον πρωθυπουργό συνοδεύει στο ταξίδι του ο κ. Κοτζιάς  ο οποίος αναμένεται να πραγματοποιήσει διαδοχικές συναντήσεις με αρκετούς ομολόγους του, αλλά και αξιωματούχους άλλων χωρών.   Στο επίκεντρο των συνομιλιών του Έλληνα πρωθυπουργού θα βρεθεί η προσφυγική κρίση και η αντιμετώπισή της με διεθνή συνεργασία. Με τον Αχμέτ Νταβούτογλου ο πρωθυπουργός θα συζητήσει τις διμερείς σχέσεις και την συνεργασία των δύο χωρών για τους πρόσφυγες, καθώς και το Κυπριακό, θέμα που θα κυριαρχήσει στην συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Το Κυπριακό, αλλά και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα συζητηθεί κατά την συνάντησή του Αλέξη Τσίπρα με τον Μπαν Κι Μουν. Μεγάλο θέμα των συζητήσεων που θα γίνουν στη Νέα Υόρκη αφορά και το θέμα του ISIS και την αντιμετώπισή του.   Ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στην γενική συνέλευση του ΟΗΕ την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου και αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα την επομένη, 2 Οκτωβρίου.

 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...