Ό,τι γουστάρει... ο σουλτάνος

Η Άγκυρα μέσω του προσφυγικού και με τη βοήθεια των Ευρωπαίων απαιτεί τα πάντα από την Ελλάδα
Οι εξελίξεις περί των ελληνοτουρκικών είναι ξεκάθαρες (για όποιον βλέπει) και εξαιρετικά επικίνδυνες (για όποιον δεν ζει με ψευδαισθήσεις). Η κατάσταση, με λίγα λόγια, έχει ως εξής: Η Άγκυρα, με αφορμή το προσφυγικό και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ για τον έλεγχο (υποτίθεται) των προσφυγικών ροών, έχει φροντίσει εμπράκτως να υπενθυμίσει το σύνολο των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο.
(Ψυχρολουσία Ρ.Τ.Ερντογάν από ΗΠΑ - State Department: "Δεν είναι ευπρόσδεκτος στον Λευκό Οίκο")
Την ίδια στιγμή οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας, αφού πρώτα φρόντισαν να τη μετατρέψουν σε ανάχωμα των ροών και αποθήκη προσφύγων και μεταναστών, πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να προσφέρει «δώρα» στην Τουρκία για να εξασφαλιστεί η συνεργασία της για την ανακοπή του προσφυγικού κύματος.





Το ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει είναι ποια ακριβώς τουρκικά αιτήματα θα πρέπει να ικανοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας και κατά συνέπεια να δημιουργηθούν συνθήκες ελέγχου των μεταναστευτικών / προσφυγικών ροών προς το ελληνικό έδαφος. Πριν (ξανα)αναφερθούμε συνοπτικά στις τουρκικές απαιτήσεις έναντι της Ελλάδας, θα πρέπει για μια ακόμη φορά να επαναλάβουμε:
◆ Όπως κατ’ επανάληψη τις τελευταίες βδομάδες έχει σημειώσει το «Ποντίκι», τα τουρκικά αιτήματα ελάχιστη σημασία έχουν με τα ελληνοτουρκικά ή την εξέλιξη των ευρωτουρκικών σχέσεων. Τα ζητήματα αυτά τοποθετούνται από την Άγκυρα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων προκειμένου να υποστηρίξουν τον μείζονα στόχο της, που είναι να βάλει (στρατιωτικό) πόδι στη Βόρεια Συρία.
Η τουρκική κυβέρνηση θα αγωνιστεί μέχρι τέλους για να υπερασπιστεί αυτόν τον στόχο, αν και ο συσχετισμός (δες συμφωνία ΗΠΑ - Ρωσίας για ανακωχή) δεν την ευνοεί καθότι οι ρυθμίσεις των ισχυρών δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τις τουρκικές ανησυχίες για την ενδυνάμωση του κουρδικού στοιχείου και την πιθανότατη δημιουργία κουρδικού κράτους. Ωστόσο, ακόμη και στην περίπτωση που η τουρκική προσπάθεια σ’ αυτό το μέτωπο αποτύχει, η τουρκική διπλωματία έχει ήδη κερδίσει να φέρει στο τραπέζι αιτήματα (απαιτήσεις) προς την Ελλάδα. 
Τι θέλει η Άγκυρα
Οι τουρκικές απαιτήσεις (θέσεις) είναι γνωστές και αναλλοίωτες εδώ και δεκαετίες και κλιμακώνονται ανάλογα με τη συγκυρία. Οι πολιτικές του κατευνασμού, που όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις μετά τη μεταπολίτευση έχουν επιλέξει να ακολουθούν, όχι μόνο δεν εκτόνωσαν την τουρκική «βουλιμία», αλλά ακόμη χειρότερα καλλιέργησαν και τη σύγχυση στην ελληνική κοινωνία, η οποία πράγματι δυσκολεύεται να κατανοήσει πώς είναι δυνατό να υπάρχουν «κουμπαριές» αλλά και διαρκείς συνομιλίες με μια γείτονα η οποία:
1 δεν αναγνωρίζει όχι την εισβολή και κατοχή της Κύπρου, αλλά ούτε αυτό το κυπριακό κράτος που είναι μέλος της Ε.Ε.,
2 δεν αναγνωρίζει ότι τα ελληνικά νησιά κατά μήκος της τουρκικής οριογραμμής, από τη Λήμνο μέχρι το Καστελόριζο, έχουν υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη,
3 δεν αναγνωρίζει την ελληνική κυριαρχία επί δεκάδων νησιών, βραχονησίδων και βράχων στο Αιγαίο σε μια προσπάθεια να αναθεωρήσει σε βάρος της Ελλάδας τις Διεθνείς Συνθήκες,
4 υπενθυμίζει τις απαιτήσεις της καθημερινά με πτήσεις και πλόες μαχητικών σκαφών στα ελληνικά χωρικά ύδατα και πάνω από ελληνικά (ακόμη και κατοικημένα) νησιά,
5 ζητά απροκάλυπτα την εξαίρεση του Καστελόριζου ως ειδική περίπτωση από τον χάρτη της ελληνικής ΑΟΖ.
Μόνο το τελευταίο διάστημα και ενώ το ΝΑΤΟ έχει επιχειρησιακά εμπλακεί για να βοηθήσει (υποτίθεται) στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία η Τουρκία εμπράκτως υπενθύμισε το ειδικό και ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για την περιοχή της Δωδεκανήσου. 
Όπως έχει γράψει το «Ποντίκι» από τις 11 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο των συζητήσεων για την κατάρτιση των επιχειρησιακών σχεδίων δράσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, η Τουρκία φρόντισε εγγράφως:
◆ να υποστηρίξει ότι οι νησίδες των Ιμίων δεν βρίσκονται υπό ελληνική κυριαρχία,
◆ να απαιτήσει τη μη προσέγγιση των ΝΑΤΟϊκών πλοίων για ελλιμενισμό και εφοδιασμό στα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα,
◆ να προγραμματίσει αεροναυτικές ασκήσεις σε μια περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου, από τις 15 μέχρι και τις 25 Μαρτίου, με τρόπο που να αποκλείει το Καστελόριζο από τον ελληνικό κορμό.
Συνέχεια προκλήσεων
Η τελευταία πρόκληση της Αγκύρας εκδηλώθηκε δύο μέρες πριν από τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. - Τουρκίας, με αφορμή μάλιστα την Επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης που είχαν αναλάβει οι ελληνικές αρχές για πλοιάριο που βρισκόταν σε κίνδυνο. Οι ελληνικές αρχές εξέπεμψαν τη NOTAM A0574/16 το πρωί της Τρίτης δηλώνοντας ότι αναλαμβάνει τον συντονισμό της Επιχείρησης Διάσωσης το Κέντρο του Πειραιά. Μια ώρα μετά, η Τουρκία με δύο ΝΟΤΑΜ (Α1221/16 και Α1223/16) απορρίπτει την ελληνική ΝΟΤΑΜ δηλώνοντας ότι δεν αναγνωρίζει την περιοχή ευθύνης και αρμοδιότητας της Ελλάδας και προβάλλοντας τη γνωστή θέση ότι η δική της Ζώνη Έρευνας και Διάσωσης αποτυπώνεται στους χάρτες που έχει καταθέσει στον ΙΜΟ και εκτείνεται μέχρι το μέσο του Αιγαίου. Η Τουρκία επιμένει επίσης ότι η γραμμή που συνδέει ουσιαστικά το Καστελόριζο με τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας και της Τουρκίας και αποτελεί το όριο του FIR Κωνσταντινούπολης δεν συνιστά οποιασδήποτε μορφής οριοθέτηση συνόρων μεταξύ των δύο χωρών. 
Αυτές είναι, λοιπόν, οι απαιτήσεις της Αγκύρας από την Ελλάδα. Αυτές είναι οι απαιτήσεις που οι Ευρωπαίοι εταίροι ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να ικανοποιήσει έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η συνεργασία της Άγκυρας για να σταματήσει το προσφυγικό κύμα να κατευθύνεται προς το ευρωπαϊκό (ελληνικό) έδαφος. 
Αν σ’ αυτές τις απαιτήσεις προστεθούν και όσες έχουν να κάνουν με την προώθηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ε.Ε., γίνεται σαφές ότι οι φίλοι Ευρωπαίοι ζητούν από την Ελλάδα να πληρώσει το κόστος για να εξασφαλιστεί η τουρκική συνεργασία στο προσφυγικό…
ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ψυχρολουσία Ρ.Τ.Ερντογάν από ΗΠΑ - State Department: "Δεν είναι ευπρόσδεκτος στον Λευκό Οίκο"














Σοκ επιφύλασσαν οι ΗΠΑ στον Ρ.Τ.Ερντογάν αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψή του στην οποία θα πάρει μέρος στην Διεθνή Διάσκεψη για την Πυρηνική Ασφάλεια καθώς από ανώτατες πηγές  χαρακτηρίσθηκε ανεπιθύμητος και αποκλείστηκε κάθε πιθανότητα συνάντησής του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα.

Η προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου πρόεδρου στις ΗΠΑ ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός διπλωμάτης Alan Makovsky "εάν έρθει ο Ρ.Τ.Ερντογάν στην Ουάσιγκτον θα είναι στην λίστα των ανεπιθύμητων"

Το κλίμα είναι βαρύτατο για τον Τούρκο πρόεδρο στις ΗΠΑ καθώς το State Department εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι "οι εξελίξεις στην Τουρκία όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης είναι ενοχλητικές".

Ο Alan Makovsky είπε μάλιστα χαρακτηριστικά  "Ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να πάρει κάποιες αποφάσεις, εάν συναντιόταν με τον πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν θα του έθετε το θέμα για ην ελευθερία του Τύπου; Από την μια οι ΗΠΑ χρειάζονται την στρατηγική τους σχέση με την Τουρκία από την άλλη όμως η σχέση με τον Τούρκο ηγέτη είναι προβληματική"

"Έχει αλλάξει προς το χειρότερο μετά την εξέγερση στο Gezi Park. Η δημοκρατία και η ελευθερία της έκφρασης βρίσκονται πλέον σε πολύ άσχημο σημείο"

Ο Alan Makovsky κφράζει την αμερικανική κυβέρνηση,καθώς είναι αναλυτής και στο Center for American Progress (CAP) και βρίσκεται σε απευθείας συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση.

Κατά βάσην οι Αμερικανοί ενοχλούνται με τον Ρ.Τ.Ερντογάν εδώ και πολλά χρόνια διότι επιδιώκει να μετατρέψει την Τουρκία σε αυτοκρατορία και όπως έλεγε ο Ρώσος αναλυτής Νικολάι Σταρίσκοφ "οι Αγγλοσάξωνες Αμερικάνοι θέλουν πάντα οι σύμμαχοί τους να είναι πιο αδύναμοι από τους ίδιους", το οποίο είναι λογικό βέβαια για κάθε μεγάλη δύναμη που θέλει να έχει συμμάχους.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι βέβαια ήταν το κλείσιμο της εφημερίδας Ζαμάν που τελούσε μέσω του αυτοεξόρριστου στις ΗΠΑ   Φετουλάχ Γκιουλέν και κύριου πολιτικού αντιπάλου του Ρ.Τ.Ερντογάν ο οποίος ασκούσε και ασκεί σκληρή κριτική στον Τούρκο  πρόεδρο και το ΑΚΡ.

Έτσι οι  τουρκικές Αρχές στις 4 Μαρτίου ανέλαβαν τον έλεγχο της μεγαλύτερης εφημερίδας της χώρας, εντείνοντας τις διώξεις εναντίον του ιεροκήρυκα  Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ και τον οποίο ο πρόεδρος Ερντογάν κατηγορεί για προδοσία.

Οπως μετέδωσε τότε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», ορίστηκαν διαχειριστές στην εφημερίδα Zaman έπειτα από αίτημα εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης, "διαχειρισστές" βέβαια διορισμένοι  από το τουρκικό καθεστώς του Ενρτογάν. .

«Απειλούμαστε τώρα με κατάσχεση μέσω του διορισμού διαχειριστών», ανέφερε η Today’s Zaman σε δήλωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η αστυνομία είχε προχωρήσει σε συλλήψεις επιχειρηματιών από τον χώρο του επίπλου, με την κατηγορία της χρηματοδότησης του «τρομοκρατικού δικτύου γκιουλενιστών».

«Πρόκειται για το τέλος της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία», είπε ο αρχισυντάκτης της Today’s Zaman Σεβγκί Ακαρτσεσμέ. «Πάντα δέχονταν πιέσεις τα μέσα ενημέρωσης, αλλά ποτέ τόσο απροκάλυπτα. Το να αναλάβει το κράτος τον έλεγχο μιας εφημερίδας είναι αντισυνταγματικό, ιδίως χωρίς λόγο. Πρόκειται για αναστολή ισχύος του Συντάγματος».

Τον Οκτώβριο, τα δικαστήρια είχαν θέσει υπό επιμέλεια τέσσερα ακόμη μέσα ενημέρωσης που σχετίζονταν με τον Γκιουλέν, μετατρέποντάς τα σε φερέφωνα της κυβέρνησης. Ομως η περίπτωση της Zaman είναι άλλης κλίμακας, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας, με ημερήσια κυκλοφορία 650.000 φύλων.

Ο τηλεοπτικός σταθμός «Τσιχάν», που ανήκει στον όμιλο της Zaman, έδειξε εικόνες διαδηλωτών που έσπευσαν με σημαίες έξω από τα γραφεία της εφημερίδας, η οποία θα συνεχίσει να εκδίδεται υπό διοίκηση που θα ορίσει το δικαστήριο.

Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι προσπάθησε, μέσω της παρουσίας του στα μέσα ενημέρωσης και της διείσδυσης οπαδών του στον κρατικό μηχανισμό, να οργανώσει την ανατροπή του τον Δεκέμβριο του 2013.

Η αλήθεια ομως είναι ότι ο Γκιουλέν ο οποίος ζει σε έπαυλη στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ "έστρωσε" τον δρόμο προς την εξουσία για τον Ρ.Τ.Ερντογάν όταν αυτός αποτελούσε το αμερικανικό πείραμα για την δημιουργία μετριοπαθούς ισλαμικής δημοκρατίας στην Τουρκία.

Το "πείραμα" ξέφυγε από τον έλεγχό τους, αυτονομήθηκε και λίγο απέχει από την μετατροπή του σε ένα  σύγχρονο Φρανκεστάιν, όπως άλλωστε συμβαίνει συχνά με τα αμερικανικά πειράματα.

Τώρα θέλει να είναι ανεξάρτητος και να κάνει την Τουρκία υπερ του δέοντος μεγάλη. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούν να επιτρέψουν οι Αμερικανοί, ήδη προσπαθούν να προσεταιρσθούν τους Κούρδους και φαίνεται ότι και αυτοί και οι Ρώσοι (ο καθένας για τους λόγους του) επιθυμούν την δημιουργία ενός μεγάλου Κουρδιστάν.

Ένα Κουρδιστάν που θα αναλάβει τον ρόλο του επιτηρητή στην Μ.Ανατολή. Καμια από τις δύο υπερδυνάμεις δεν εμπιστεύεται πια την Άγκυρα. Η ανακήρυξη της Ομοσπονδίας της Β.Συρίας δεν ήταν άλλωστε καθόλου τυχαία, από το ΥPG.


Ψυχρολουσία Ρ.Τ.Ερντογάν από ΗΠΑ - State Department: "Δεν είναι ευπρόσδεκτος στον Λευκό Οίκο" - See more at: http://www.pronews.gr/portal/20160317/defencenet/%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7/%CF%83%CE%BF%CE%BA-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%B7%CF%80%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%81%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%B3%CE%AC%CE%BD-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CF%89%CF%80%CE%BF%CF%82-state-department-%CE%B4%CE%B5%CE%BD#sthash.5DoKXOWc.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...