Ο νέος εκλογικός θρίαμβος του Τραμπ σε τουλάχιστον 3 από τις 5 Πολιτείες που κρίθηκαν στην επονομαζόμενη «Σούπερ Τρίτη 2» (κέρδισε σε Βόρεια Καρολίνα, Ιλινόις και Φλόριντα, εξαναγκάζοντας σε αποχώρηση από την κούρσα τον γερουσιαστή της πολιτείας, Μάρκο Ρούμπιο, έχασε το Οχάιο, ενώ μέχρι αργά χθες κρινόταν στο νήμα το Μιζούρι)
αποκτά ιδιαίτερη πολιτική σημασία για τη δυναμική του 69χρονου μεγιστάνα, αν λάβει κανείς υπόψη του τις συνθήκες, υπό τις οποίες έλαβε χώρα, με τον ίδιο να εγκαλείται δημόσια όχι μόνο από τους Δημοκρατικούς, αλλά και από μεγάλη μερίδα του ίδιου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ότι λειτουργεί ως υποκινητής της βίας.
Αιτία η κάλυψη που προσέφερε στις βιαιότητες οπαδών του κατά υποστηρικτικών άλλων υποψηφίων, όταν εκείνοι επέλεξαν να παραστούν σε συγκεντρώσεις του Τραμπ, για να διαμαρτυρηθούν για τη ρητορική του.
Ρητορική που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, μεταξύ των οποίων και μεγάλης μερίδας γυναικών, οι οποίες -σε διαφημιστικό σποτ κατά του Τραμπ- τον κατηγορούν για σειρά σεξιστικών σχολίων που κατά καιρούς έχει κάνει εναντίον του γυναικείου φύλου.
Εκλογική διείσδυση
Ομως, όλα αυτά δεν στάθηκαν ικανά ούτε και στις προκριματικές εκλογές της Τρίτης, για να αναχαιτίσουν τη δυναμική που έχει αναπτύξει ο Τραμπ και η οποία βαίνει ολοένα κι εντεινόμενη, γεγονός που αποτυπώνεται στη μεγάλη διείσδυση που έχει σε διαφορετικές κατηγορίες ψηφοφόρων και κυρίως σε εκείνους που μέχρι πρότινος απείχαν εν πολλοίς από τις εκλογές.Σε μία εποχή, κατά την οποία εδώ στις ΗΠΑ οι πολίτες στην πλειονότητά τους βλέπουν με δυσπιστία το λεγόμενο κλειστό πολιτικό λόμπι της Ουάσινγκτον, ο πολυεκατομμυριούχος «πουλάει» την ιδέα ότι, αν επιλεγεί και εκλεγεί πρόεδρος, θα ανατρέψει αυτό το πολιτικό status quo συγκέντρωσης όλων των εξουσιών στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.
Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, η Χίλαρι Κλίντον κέρδισε σε Φλόριντα, Ιλινόις, Οχάιο, Β. Καρολίνα, δίνοντας μάχη στήθος με στήθος στο Μιζούρι με τον Μπέρνι Σάντερς.
Το ερώτημα που πλανάται είναι ποιος από τους δύο είναι κατάλληλος, ώστε να υπερκεράσει την πιθανή υποψηφιότητα του Τραμπ για την προεδρία.
Και η απάντηση που δίνουν μέχρι στιγμής οι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών είναι «Χίλαρι», με την τελευταία να πλησιάζει ολοένα και περισσότερο προς το πολυπόθητο προεδρικό χρίσμα που έχασε το 2008 από τον Μπαράκ Ομπάμα.
Πάντως στους Δημοκρατικούς κυριαρχεί η εκτίμηση ότι, αν ο Τραμπ είναι τελικά ο υποψήφιος, αυτό θα διευκολύνει την επανεκλογή ενός Δημοκρατικού στο Οβάλ Γραφείο, ποντάροντας στο γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης απεχθάνεται τον Τραμπ για πρόεδρο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Χείρα Ομπάμα
Εν τω μεταξύ το βέβαιο είναι ότι όσο η κούρσα της διαδοχής του φτάνει πιο κοντά, ο Μπαράκ Ομπάμα θα μπει κι αυτός στο προεκλογικό παιχνίδι.Μέχρι τότε, όμως, ο νυν πρόεδρος κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να αποδείξει ότι όσο διαρκεί η θητεία του συνεχίζει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, ακόμα κι αν χρειαστεί να παρακάμψει τη συναίνεση του Κογκρέσου και την αντιπολίτευση των Ρεπουμπλικανών.
Το απέδειξε αυτό με την υπόθεση του κλεισίματος του Γκουαντάναμο, αλλά και χθες, με την επιλογή του Μέρικ Γκάρλαντ, εφέτη δικαστή και πρώην εισαγγελέα που «χαίρει του σεβασμού και των δύο κομμάτων», για την πλήρωση της ένατης θέσης στο Ανώτατο Δικαστήριο, που έμεινε κενή μετά τον θάνατο του Αντονιν Σκαλία τον Φεβρουάριο.
Η κίνηση του Ομπάμα αψήφησε τη στάση των Ρεπουμπλικανών, που ζητούσαν η θέση του δικαστή να πληρωθεί έπειτα από απόφαση του νέου προέδρου των ΗΠΑ.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου