Δικαστής ανέστειλε την υπουργοποίηση Λούλα...Η πτώση ενός «θρύλου»;

Δικαστής διέταξε να ανασταλεί προσωρινά η υπουργοποίηση του πρώην προέδρου Λούλα ντα Σίλβα γιατί «υπονομεύεται η ελεύθερη άσκηση της δικαστικής εξουσίας».
Το ομοσπονδιακό δικαστήριο θεωρεί ότι με τον διορισμό του υπάρχει κίνδυνος να εκτροχιαστεί η δικαστική έρευνα σε βάρος του προκάτοχου της προέδρου της χώρας Ντίλμα Ρουσέφ.
«Στην περίπτωση που έχουν ήδη αναληφθεί καθήκοντα από τον Λούλα να ανασταλούν μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης» για το θέμα, πρόσθεσε ο δικαστής.

Οι εισαγγελικές αρχές της Βραζιλίας που ερευνούν το σκάνδαλο διαφθοράς της πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras κατηγορούν τον Λούλα για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και απάτη.
Χθες η Ρουσέφ διόρισε τον μέντορά της, Λούλα, στην κραταιά θέση του προσωπάρχη της κυβέρνησης, η οποία του παρέχει αυξημένη προστασία από τις κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος.

Εκτός από μερική ασυλία στον Λούλα, αφού θα μπορούσε να παραπεμφθεί σε δίκη μόνο στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, ο διορισμός θα μπορούσε να βοηθούσε και την Ρούσεφ να αποκρούσει ενδεχόμενη αποπομπή της από το Κογκρέσο.

Σε μια κλωστή η πολιτική επιβίωση της Ρούσεφ


brazil-loula.jpg

Ζητούν παραίτηση της προέδρου και σύλληψη του πρώην | (AP Photo/Eraldo Peres)
Βαθαίνει η κρίση στη Βραζιλία, μετά την απόφαση της προέδρου Ρούσεφ να διορίσει τον πρώην πρόεδρο Λούλα στη θέση του προσωπάρχη της κυβέρνησης και πιθανότερο απώτερο σκοπό να τον προστατεύσει από άρση της ασυλίας του για το σκάνδαλο της Petrobas.

Διαδικασία αποπομπής της Ρούσεφ

Τα μέλη της κάτω Βουλής της Βραζιλίας κίνησαν σήμερα διαδικασία για την αποπομπή της κεντροαριστερής προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μείζονα και κλιμακούμενη πολιτική κρίση.

Βραζιλία, πολιτική κρίση Βουλευτές της αντιπολίτευσης κρατούν κάρτες με το σύνθημα «Άσκηση δίωξης τώρα», ενώ αυτοί της συμπολίτευσης άλλες που γράφουν «Δεν θα γίνει πραξικόπημα» | AP Photo/Eraldo Peres
Εξελέγη ειδική επιτροπή 65 βουλευτών, η οποία καλείται να υποβάλει στην ολομέλεια του Κογκρέσου μια έκθεση, με την οποία που θα συνιστά ή όχι τη συνέχιση της διαδικασίας εναντίον της προέδρου, η οποία κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι είχε παραποιήσει τα στοιχεία για τα δημοσιονομικά της χώρας για το 2014, τη χρονιά που επανεξελέγη, στις αρχές του 2015.

Δικαστική αναστολή του διορισμού Λούλα

Νωρίτερα, ομοσπονδιακό δικαστήριο της Μπραζίλια εξέδωσε εντολή, με την οποία ζητείται να ανασταλεί προσωρινά ο διορισμός του πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, κρίνοντας ότι με τον διορισμό του υπάρχει κίνδυνος να εκτροχιαστεί η δικαστική έρευνα σε βάρος του.
Στην απόφασή του ο ομοσπονδιακός δικαστής αναφέρει ότι «λόγω του κινδύνου υπονόμευσης της ελεύθερης άσκησης της δικαστικής εξουσίας» καλεί «την Ένωση (δηλ. την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Βραζιλίας) και την εξοχότητά της την πρόεδρο να εφαρμόσουν άμεσα αυτό το μέτρο».
Και συμπληρώνει ότι «στην περίπτωση που έχουν ήδη αναληφθεί καθήκοντα» από τον Λούλα, πρέπει «να ανασταλούν μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης» για το θέμα.
Η υπόθεση του διορισμού του Λούλα έχει προκαλέσει πάνδημη αντίδραση στη χώρα, με διαδηλώσεις και συλλαλητήρια.
Στην τελετή με την οποία ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα, στο προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε ότι «δεν θα γίνει κανένα πραξικόπημα!» δήλωσε ο Λούλα, για τον διακόψει διαδηλωτής που φώναξε «είναι όνειδος!».
Η πρόεδρος της Βραζιλίας πάντως είχε διαμηνύσει ότι «οι κραυγές των πραξικοπηματιών δεν θα με αναγκάσουν να παρεκκλίνω από την πορεία μου ούτε θα γονατίσουν τον λαό μας».

Συγκρούσεις και διαδηλώσεις

Λίγο πριν από την τελετή, υποστηρικτές του Λούλα ντα Σίλβα συγκρούστηκαν με αντιπάλους του Κόμματος Εργατών έξω από το προεδρικό μέγαρο.

Βραζιλία, πολιτική κρίση Υποστηρικτής του πρώην προέδρου κρατά φωτογραφία του στη διάρκεια των συγκρούσεων έξω από το προεδρικό μέγαρο | AP Photo/Joedson Alves
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού προκειμένου να απωθήσει τις αντίπαλες ομάδες και να απομακρύνει από το σημείο περίπου 300 διαδηλωτές της αντιπολίτευσης που προσπάθησαν να εισέλθουν στην πλατεία που την είχαν καταλάβει περισσότεροι από 300 φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές.
Διαδηλώσεις ξέσπασαν σε αρκετές πόλεις της Βραζιλίας και χθες, μετά την απόφαση της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, να διορίσει τον προκάτοχό της στη θέση του προσωπάρχη της κυβέρνησης.

(AP Photo/Eraldo Peres)

(AP Photo/Eraldo Peres)
Στην πρωτεύουσα, Μπραζίλια, η αστυνομία χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού προκειμένου να διαλύσει διαδήλωση 5.000 ατόμων έξω από το προεδρικό μέγαρο, αλλά και το κτίριο του Κογκρέσου. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό και ζητούσαν την παραίτηση της προέδρου, αλλά και τη σύλληψη του Λούλα.

(AP Photo/Eraldo Peres)
Χιλιάδες άλλοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πόλη του Σάο Πάολο, το οικονομικό κέντρο της Βραζιλίας, μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις της Κυριακής, με τη συμμετοχή άνω του ενός εκατομμυρίου διαδηλωτών, που ζητούσαν την παραίτηση της Ρουσέφ.

(AP Photo/Eraldo Peres)

(AP Photo/Eraldo Peres)
Με την οικονομία της χώρας να βυθίζεται στη χειρότερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών, η λαϊκή οργή κατά της προέδρου Ρουσέφ πυροδοτείται από τη δικαστική έρευνα γύρω από τις δραστηριότητες της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας Petrobras, που «αγγίζει» πρόσωπα του προσωπικού περιβάλλοντος της.

Η πτώση ενός «θρύλου»;


loula.jpg

Ο αριστερός πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα Το Ινστιτούτο Λούλα χαρακτήρισε την προσαγωγή «παράνομη και καταχρηστική». | EPA / SEBASTIAO MOREIRA
Οι φήμες οργίαζαν εδώ και καιρό, όμως η «βόμβα» στην πολυτάραχη πολιτική σκηνή της Βραζιλίας έσκασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής.
Ο προκάτοχος και «μέντορας» της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, μαζί με δύο από τους γιους του προσήχθησαν για ανάκριση στο πλαίσιο της έρευνας-μαμούθ για τα τεράστια και δαιδαλώδη σκάνδαλα διαφθοράς του πετρελαϊκού κολοσσού Petrobras.
Οι αρχές υποστηρίζουν ότι διαθέτουν στοιχεία πως ο αριστερός, πάλαι ποτέ πανίσχυρος πρόεδρος της χώρας έλαβε παράνομα οφέλη από μίζες στην «αμαρτωλή» κρατική επιχείρηση, με τη μορφή πληρωμών και πολυτελών ακινήτων.
Στα σκάνδαλα, που ξέσπασαν επί της θητείας του, φέρεται να έχει εμπλακεί πληθώρα ηγετικών στελεχών του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, της αντιπολίτευσης και της διοίκησης της εταιρείας, οικονομικοί παράγοντες και μεγαλοεργολάβοι κατασκευαστικών εταιρειών, που δωροδοκούσαν την Petrobras με δισεκατομμύρια δολάρια σε βάθος ετών προκειμένου να καρπώνονται συμβόλαια και έργα.
Εκτελώντας 44 εντάλματα έρευνας και προσαγωγής για ανάκριση, 200 άντρες της ομοσπονδιακής αστυνομίας μαζί με 30 επιθεωρητές των ομοσπονδιακών φορολογικών αρχών έκαναν εφόδους χθες σε σπίτια του Λούλα, της οικογένειάς του και συνεργατών του σε τρεις πολιτείες, εγκαινιάζοντας τη νέα φάση –με το κωδικό όνομα «Αλήθεια» (Aletheia)– της επονομαζόμενης επιχείρησης «Πλυντήριο Αυτοκινήτου» (Lava Jato) για τη διερεύνηση των κυκλωμάτων διαφθοράς που ενέχονται στα σκάνδαλα.
«Οι εξυπηρετήσεις στον Λούλα από μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, που εμπλέκονται στην απάτη της Petrobras, είναι πολλές και δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν. [...] Υπάρχουν στοιχεία πως ο πρώην πρόεδρος έλαβε οφέλη από το κύκλωμα της Petrobras μέσω της διάθεσης και ανακαίνισης ενός τριώροφου σπιτιού κι ενός άλλου ακινήτου» αναφέρει ανακοίνωση του εισαγγελέα.
Διερευνώνται επίσης καταβολές ποσών στον Λούλα υπό τη μορφή χορηγιών και ομιλιών του σε συνέδρια.
Χθες το απόγευμα αφέθηκε ελεύθερος, χωρίς απαγγελία κατηγοριών εναντίον του.
Ο ίδιος επιμένει εμφατικά πως τα ακίνητα δεν του ανήκουν κι ότι οι δωρεές ήταν καθ’ όλα νόμιμες και διαφανείς, αποδίδοντας την υπόθεση σε πολιτικές σκοπιμότητες.
Την περασμένη εβδομάδα κατήγγειλε για «ψεύδη και διαρροές» τα κυρίαρχα μίντια και τη δεξιά αντιπολίτευση της Βραζιλίας, στελέχη της οποίας εμπλέκονται επίσης στα σκάνδαλα.
Το Ινστιτούτο Λούλα χαρακτήρισε την προσαγωγή «παράνομη και καταχρηστική».
Η νέα τροπή των ερευνών φέρεται να βασίζεται στη συμφωνία στην οποία εικάζεται ότι κατέληξε με τις δικαστικές αρχές ο συλληφθείς και κατηγορούμενος για εμπλοκή στα σκάνδαλα γερουσιαστής Ντελσίδιο ντο Αμαράλ –πρώην στενός σύμμαχος του Λούλα και της Ρουσέφ– που είναι τώρα έτοιμος να «κελαηδήσει»...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...