Ερντογάν: Δεν θα θρηνήσω εάν ακυρωθεί η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας..Εκπλήρωση των κριτηρίων για κατάργηση της βίζας ζητά από την Άγκυρα η Μέρκελ

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε την Παρασκευή ότι δεν θα αναστατωθεί εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χαλαρώσει το καθεστώς της βίζας των Τούρκων πολιτών που επιθυμούν να ταξιδεύουν στην Ευρώπη.
Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου απέκλεισε την πιθανότητα η Άγκυρα να κάνει υποχωρήσεις στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία για να συμμορφωθεί με τις..Με αναστολή της συμφωνίας για το προσφυγικό απειλεί η Τουρκία

απαιτήσεις των Ευρωπαίων προκειμένου να μετακινούνται χωρίς βίζα στην Ευρώπη οι Τούρκοι πολίτες.
Ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι «πιστεύω πως αργά ή γρήγορα η Ευρώπη θα απλοποιήσει το σύστημα βίζας με την Τουρκία. Αλλά εάν αυτό δεν γίνει, εγώ προσωπικά ως πρόεδρος της χώρας δεν θα θρηνήσω».
Ο Ενρτογάν κατηγόρησε τις Βρυξέλλες για υποκρισία «από τη μία απλοποιείται το ζήτημα της βίζας για μία σειρά χωρών της Λατινικής Αμερικής και από την άλλη διατηρείς τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες, την ώρα που είναι σε εξέλιξη οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις».
Ο Ερντογάν σημείωσε ότι η Τουρκία ήταν υποψήφιο μέλος για την ΕΕ από το 1963 όταν η πρώην ΕΟΚ είχε υπογράψει τελωνιακές συμφωνίες με την Άγκυρα.
Επιπλέον ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι ένας βασικός παράγοντας για την αντιπαράθεση που επιζητούν κάποιοι στην Ευρώπη με την Τουρκία είναι ο θρησκευτικός. «Η Γερμανία έχει περίπου 3 εκατ. μουσουλμάνους και συνολικά στην Ευρώπη ζουν σχεδόν 20 εκατ. μουσουλμάνοι. Γι αυτό το λόγο η προσέγγιση με την Τουρκία δημιουργεί εντάσεις» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Πηγή: sputniknews.com
Ερντογάν

Με αναστολή της συμφωνίας για το προσφυγικό απειλεί η Τουρκία

 Η Τουρκία θα αναστείλει όλες τις συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και αυτή που αφορά την τελωνειακή ένωση, εάν το μπλοκ των 28 επιμείνει στα «διπλά κριτήρια» του στις συνομιλίες με την Άγκυρα, δήλωσε σήμερα σε τουρκικό δίκτυο, ο Γιτζίτ Μπουλούτ, σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας, η γερμανική κυβέρνηση δεν αναμένει την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες πριν το 2017 αφού η Άγκυρα δεν πληροί τα κριτήρια.
Η εφημερίδα επικαλείται πηγή από το Βερολίνο σύμφωνα με την οποία η Τουρκία αναμένεται να χάσει την διορία μέχρι το τέλος Ιουνίου εξαιτίας της διαφωνίας που υπάρχει στο θέμα του αντιτρομοκρατικού νόμου που αρνείται να αναθεωρήσει η Τουρκία.
Η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητούν για την άρση της βίζας για τους τούρκους πολίτες από το 2013 ενώ τον περασμένο Μάρτιο συμφώνησαν να προωθήσουν την απελευθέρωσή της στο πλαίσιο της συμφωνίας για το προσφυγικό.
Από την πλευρά της, η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει ήδη εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα για την βίζα.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση για την εφημερίδα Handelsblatt, τα δύο τρίτα των Γερμανών διαφωνούν με την συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για τις επίτευξη της οποίας η καγκελάριος Μέρκελ ανέλαβε πρωτοβουλίες.
Στην ερώτηση «Πιστεύετε ότι οι πολιτικές της Μέρκελ για την Τουρκία είναι σωστές», το 59% απάντησε «όχι ενώ το 31% «ναι».
Επίσης σύμφωνα με την δημοσκόπηση το 44% των ερωτηθέντων απάντησε πως επιθυμεί η Μέρκελ να παραμείνει καγκελάριος στις εκλογές του 2017 ενώ το 47% απάντησε πως δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο.
Την ίδια ώρα, αρκετοί πολιτικοί της χώρας υποστηρίζουν ότι η εισροή μεταναστών θα μπορούσε να αποτελέσει λύση στην έλλειψη καταρτισμένου εργατικού προσωπικού στην Γερμανία, ενώ οι πολίτες δεν φαίνεται να συμμερίζονται αυτή την άποψη. Στην ερώτηση αν πιστεύουν ότι η πλειοψηφία των προσφύγων θα ενσωματωθεί στην γερμανική αγορά εργασίας, το 56% απάντησε «όχι» και το 38% «ναι».

Πηγή: http://www.cnn.gr/news/kosmos


Η Άγκυρα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις τις οποίες έθεσαν οι Βρυξέλλες, προτού οι Τούρκοι πολίτες να μπορούν να εισέρχονται στον χώρο Σένγκεν χωρίς να απαιτείται θεώρηση διαβατηρίου, σημείωσε η Άγκελα Μέρκελ κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Διάσκεψης Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Τούρκος πρόεδρος συμφώνησαν πως είναι αναγκαίο να συνεχιστεί η συνεργασία εναντίον της παράτυπης μετανάστευσης.
Η ΕΕ έχει υποσχεθεί να καταργήσει τη βίζα για τους Τούρκους που επιθυμούν να ταξιδεύουν στη Σένγκεν στο πλαίσιο της συμφωνίας για την κρίση των προσφύγων και των μεταναστών, εάν η Άγκυρα εκπληρώσει μια σειρά κριτηρίων, συμπεριλαμβανομένης της τροποποίησης της τουρκικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, η οποία θεωρείται υπερβολικά ευρεία.
Από την πλευρά του, ο Ερντογάν αντιτείνει πως η Άγκυρα δεν μπορεί να τροποποιήσει το νομικό της πλαίσιο για την τρομοκρατία τη στιγμή που μάχεται τόσο το Ισλαμικό Κράτος, όσο και τους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες.

Ανησυχία Μέρκελ για την άρση ασυλίας βουλευτών

«Το κατέστησα σαφές στη συζήτηση σήμερα ότι θεωρώ επίσης ότι χρειαζόμαστε ένα ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα, χρειαζόμαστε ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και χρειαζόμαστε ένα ισχυρό κοινοβούλιο» στην Τουρκία, ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον Τούρκο πρόεδρο.
«Και φυσικά, η απόφαση να αρθεί η ασυλία του 1/4 των βουλευτών της τουρκικής Βουλής είναι κάτι το οποίο εγείρει βαθιά ανησυχία. Το κατέστησα σαφές αυτό στον Τούρκο πρόεδρο», επέμεινε η Μέρκελ.
Επικριτές της κυβέρνησης τονίζουν ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος -ώστε να μπορεί να αίρεται η ασυλία βουλευτών- έχει βασικό στόχο να εξαλειφθεί το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο εκπροσωπεί κατά κύριο λόγο την κουρδική μειονότητα, από την τουρκική Βουλή.
Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό:  EPA/MICHAEL KAPPELER

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...