ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ STL: Εφεδρικό στο GPS σύστημα για την αμερικανική πολεμική αεροπορία


Η αμερικανική Iridium Communications ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το σύστημα STL (Satellite Time and Location) της είναι έτοιμο για χρήση ως εναλλακτικό/ εφεδρικό, ή επικουρικό σύστημα στο GPS για την αμερικανική πολεμική αεροπορία.
Η Iridium ανέπτυξε το νέο σύστημα STL με τη Satelles για την αποστολή σημάτων μέσω των 66 δορυφόρων της σε χαμηλή τροχιά,
προκειμένου να είναι λιγότερο ευάλωτο σε σχέση με τις επίγειες εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για υπηρεσίες GPS.
Η εταιρεία ανακοίνωσε πως το STL παρέχει στους χρήστες πρόσβαση σε ακριβή δεδομένα θέσης, πλοήγησης και χρονομέτρης μέσω φθηνών τσιπ που μπορούν να λειτουργούν οπουδήποτε στη Γη- λειτουργώντας ως εναλλακτική στο GPS και ως μέθοδος επιβεβαίωσης της ακρίβειας σημάτων GPS. Η Satelles παρέχει τεχνολογία και υπηρεσίες σε εταιρείες που χρησιμοποιούν αυτές τις νέες δυνατότητες για την προστασία περιουσιακών στοιχείων, την ταυτοποίηση χρηστών και άλλες λειτουργίες που βασίζονται στο GPS για τη μέτρηση του χρόνου και τον εντοπισμό της θέσης.
Η παρεμβολή GPS, το «spoofing» και άλλα είδη επιθέσεων τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας και άλλους χρήστες να αναζητούν τρόπους ενίσχυσης και επικύρωσης των σημάτων GPS. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Νότια Κορέα, που ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η Βόρεια Κορέα κάνει παρεμβολές στα σήματα GPS της από τις 31 Μαρτίου, απειλώντας την ασφάλεια των πολιτικών αεροσκαφών και πλοίων της και παραβιάζοντας διεθνείς συνθήκες.
Η νέα αυτή τεχνολογία χρησιμοποιεί τσιπ μεγέθους γραμματοσήμου, που θα μπορούσαν εύκολα να τοποθετηθούν σε άλλες συσκευές, μηχανήματα, αυτοκίνητα κ.α. Το σύστημα εκπέμπει σήματα μέσω των δορυφόρων της Iridium, δίνοντας έναν μοναδικό κωδικό σε κάθε σημείο στο έδαφος που μπορεί να επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα. Σύμφωνα με τις δύο εταιρείες, το νέο σύστημα έχει επιδειχθεί σε στρατιωτικές, ακαδημαϊκές και εμπορικού χαρακτήρα εφαρμογές.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...