Παγκόσμιο Συνέδριο στην Αθήνα για τον Αριστοτέλη

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στην Αθήνα, ενώ η τελετή έναρξης θα γίνει στην πατρίδα του Φιλοσόφου, τα Αρχαία Στάγειρα.
Το Συνέδριο θα διερευνήσει την σπουδαιότητα του φιλοσοφικού στοχασμού του Αριστοτέλη για την πολιτική ζωή αλλά για ζητήματα όπως η παγκοσμιοποίηση και το μεταναστευτικό. Στη διοργάνωση συμμετέχουν κορυφαίοι μελετητές του Αριστοτέλη και σύγχρονοι φιλόσοφοι
και πνευματικοί άνθρωποι από όλο τον κόσμο, καθώς σε αυτήν θα ενταχθεί και το 28ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας.
Η τελετή προ-έναρξης, στα Αρχαία Στάγειρα Χαλκιδικής, θα γίνει το Σάββατο 2 Ιουλίου 2016 σε συνεργασία με το Δήμο Αριστοτέλη. Στην πλατεία των Σταγίρων θα υπάρξει φιλοσοφικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα προς τιμήν του φιλοσόφου.
Η επίσημη έναρξη του Συνεδρίου θα γίνει στις 9 Ιουλίου στο Ηρώδειο με τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ. Στις 10 Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι επιστημονικές ομιλίες, στην Φιλοσοφική Αθηνών και το συνέδριο θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Ιουλίου. Πριν την έναρξη του Συνεδρίου, θα φιλοξενηθούν δυο εικαστικές εκθέσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Τα εικαστικά έργα είναι:
• «Απολογητική στον Αριστοτέλη» και
• «Αρχαίος Ικέτης –Σύγχρονος Πρόσφυγας».
Παράλληλα, θα δοθεί θεατρική παράσταση του έργου « Αριστοτέλης», από τον Υφυπουργό Παιδείας και πρώην Πρύτανη του ΕΚΠΑ κ. Θεοδόση Πελεγρίνη, σε σκηνοθεσία του Νίκου Παροίκου. Στην Φιλοσοφική Σχολή, καθ' όλη την διάρκεια του Παγκοσμίου Συνεδρίου, θα υπάρχει έκθεση βιβλίου φιλοσοφικού επιστημονικού περιεχομένου.

Τάφος Αριστοτέλη: Όλα όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα

Το πιο σπουδαίο εύρημα από την εικοσαετή ανασκαφική έρευνα στα αρχαία Στάγειρα ανακοινώθηκε στη Θεσσαλονίκη, σε εκατοντάδες κορυφαίους αριστοτελιστές της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας: Ο τάφος του Αριστοτέλη, που διασώζεται εδώ και 2.400 χρόνια στη γενέτειρά του.

Διαβάστε επίσης

Όπως λέει στο CNN Greece ο κ. Σισμανίδης, «σύμφωνα με τις αρχαίες μαρτυρίες, όταν ο Αριστοτέλης πέθανε στη Χαλκίδα το 322 π.Χ., ένα χρόνο μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, επίσημη αντιπροσωπεία από τα Αρχαία Στάγειρα στη Χαλκίδα και παρέλαβε την τέφρα του φιλοσόφου μέσα σε μία χάλκινη υδρία. Την μετέφεραν στα αρχαία Στάγειρα και την έθαψαν μέσα σε ένα μεγαλοπρεπή τάφο, μέσα στην πόλη, κατ’ εξαίρεση των νενομισμένων, μάλιστα πολύ κοντά στην αγορά της πόλης. Όντως η αγορά της πόλης βρίσκεται στα 25 μέτρα από αυτό εδώ το κτίσμα. Κατά τις ίδιες πηγές ιδρύθηκε βωμός μπροστά από τον τάφο του φιλοσόφου που είναι διαμορφωμένο ως βουλευτήριο, συνείρχοντο οι άρχοντες της πόλης γιατί τους ενέπνεε εκεί το πνεύμα του Αριστοτέλη. Αυτά όλα που αναφέρονται στις αρχαίες πηγές εγώ τα βρήκα. Τα ανασκαφικά δεδομένα ταιριάζουν απόλυτα με τις αρχαίες πηγές. Επίσης διαπιστώνεται μία ιδιαίτερη βιασύνη στο χτίσιμο από υλικό οικοδομικό από πέτρες σε δεύτερη χρήση, προκειμένου να στεγάσει την τέφρα του Αριστοτέλη που ερχόταν από τη Χαλκίδα».
Σχετικά με το γεγονός ότι ενδέχεται να υπάρξουν αντιδράσεις και αμφισβητήσεις, ο κ. Σισμανίδης τόνισε: «Θέλω να γίνει ένας διάλογος γύρω από το θέμα και να λυθούν τα όποια προβλήματα. Δεν θέλω να πέσει το επίπεδο αλλά θέλω να ανοίξω μία σχετική συζήτηση».

 

Το κτίσμα στα αρχαία Στάγειρα

Όπως αναφέρει στο κείμενο της παρουσίασης που έκανε ο κ. Σισμανίδης στο συνέδριο για τον Αριστοτέλη, «στο μέσον περίπου της νότιας πλαγιάς του βορειότερου λόφου των Σταγείρων και λίγες μόλις δεκάδες μέτρα από τη Στοά στην Αγορά της πόλης, η ανασκαφική έρευνα έφερε στο φως ένα πολύπλοκο σύμπλεγμα διαφορετικών μεταξύ τους κτισμάτων, τα οποία χρονολογούνταν και σε διαφορετικές μεταξύ τους εποχές, από την αρχαϊκή συγκεκριμένα τα πρωιμότερα, μέχρι και τη βυζαντινή τα νεώτερα.
aristotelis34
Πηγή φωτογραφιών: Κώστας Σισμανίδης
Όσον αφορά στη θέση αυτών των κτισμάτων, είναι η ίδια μ΄ εκείνη στην οποία αποκαλύφθηκε ένα τμήμα του αρχαϊκού τείχους της πόλης μαζί και με την κύρια πύλη του. Βασική διαπίστωση που προέκυψε τότε, ήταν ότι πάνω ακριβώς στη γραμμή αυτού του αρχαϊκού τείχους, θεμελιώθηκε αργότερα το βυζαντινό διατείχισμα.
aristotelis3
Περί τα 2,50 μ. Δυτικά της πύλης του αρχαϊκού τείχους, αποκαλύφθηκε ένας μεγάλος τετράγωνος πύργος, πλευρά 6μ. , ο οποίος είναι σαφές ότι ανήκει στο βυζαντινό διατείχισμα. Οι τοίχοι του διατηρούνται σε μεγάλο ύψος και είναι χτισμένοι εν πολλοίς με μεγάλους γωνιολίθους αρχαιότερων κτισμάτων, οι οποίοι παρεμβάλλονται στην απλή του τοιχοποιϊα.
aristotelis2
Τον τετράγωνο αυτόν βυζαντινό πύργο τον περιβάλλει επακριβώς ένα μεγάλο και εντυπωσιακό αψιδωτό οικοδόμημα, το οποίο δίνει αρχικά την εντύπωση πυργοειδούς κατασκευής της αρχαϊκής οχύρωσης που προαναφέραμε. Προσεκτικότερη όμως παρατήρηση και πολλά κινητά ευρήματα απ΄αυτό, πείθουν ότι χρονολογείται στους πρώιμους ελληνικούς χρόνους».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...