Αυτοί είναι οι δράστες του μακελειού στο “Ατατούρκ” (φωτο)

Οι φωτογραφίες των δραστών που προκάλεσαν το μακελειό την Τρίτη το βράδυ στο αεροδρόμιο "Ατατούρκ" της Κωνσταντινούπολης δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Τουλάχιστον 10 ξένοι υπήκοοι και άλλοι τρεις με διπλή υπηκοότητα βρίσκονται ανάμεσα στους νεκρούς από την τριπλή βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, ενώ την ίδια στιγμή η μαρτύρια ενός Έλληνα που έζησε τον τρόμο από κοντά συγκλονίζει.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομαρχίας Κωνσταντινούπολης οι νεκροί ανέρχονται σε 41 ενώ προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 36 άτομα που έχασαν τη ζωή τους. Οι τραυματίες είναι 239 εκ των οποίων οι 130 εξακολουθούν να νοσηλέυονται.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση έχει εξακριβωθεί η ταυτότητα των 37 από τους 41 νεκρούς.
Κωνσταντινούπολη - Τουρκία - ύποπτοι - επίθεση - καμικάζι - αεροδρόμιο
Κωνσταντινούπολη - Τουρκία - ύποπτοι - επίθεση - καμικάζι - αεροδρόμιο
Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ανέφερε οτι νεκροί είναι και οι τρεις δράστες που ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά.
«Η τρομοκρατία είναι μία παγκόσμια απειλή που απειλεί όλες τις χώρες και όλα τα έθνη και πρέπει να αντιμετωπιστεί με παγκόσμια συνεργασία» είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός .
Η σημερινή ημέρα κηρύχθηκε ημέρα πένθους για την Τουρκία, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα κυβερνητικά και δημόσια κτήρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα έχουν μπλοκαριστεί όλα τα social media στην Τουρκία.
 “Αυτή η επίθεση κατά αθώων ανθρώπων είναι μια αχρεία, προσχεδιασμένη τρομοκρατική πράξη. Υπάρχουν στοιχεία ότι ο καθένας από τους τρεις βομβιστές ανατινάχτηκε, αφού προηγούμενα είχε ανοίξει πυρ, με το όπλο του,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τρεις καμικάζι εκ των οποίων ο ένας ενεργοποίησε τα εκρηκτικά που έφερε έξω από το τέρμιναλ του αεροδρομίου, στις 21.50.
Οι άλλοι δύο, εκμεταλλευόμενοι τη σύγχυση, προσπάθησαν να μπουν στο τέρμιναλ, στην είσοδο του οποίου βρίσκονται μηχανήματα ελέγχου ακτίνων Χ. Εκεί, αφού πρώτα άνοιξαν πυρ,  πυροδότησαν τα εκρηκτικά τους.
Ένας από αυτούς μάλιστα περνώντας από το μηχάνημα ακτίνων Χ φώναξε «σε λίγο θα σκάσει βόμβα».
Πολλοί από τους επιβάτες άρχισαν να πέφτουν στο πάτωμα προκειμένου να προστατευτούν, ενώ άλλοι προσπάθησαν να βγουν έξω από την αίθουσα αναχωρήσεων.
Στη μία περίπτωση ένας αστυνομικός πάλεψε με έναν από τους βομβιστές αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο ρίχνοντάς τον στο έδαφος, προτού εκείνος πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό του.
 Επιβάτες κι επισκέπτες έτρεξαν και κρύφτηκαν σε κατάστημα για να σωθούν.
AP - Έκρηξη - Κωνσταντινούπολη - Τουρκία - καμικάζι
Ειδικοί σε θέματα ασφαλείας εκτιμούν ότι είναι ξεκάθαρο ότι πίσω από την επίθεση είναι το Ισλαμικό Κράτος και όχι το ΡΚΚ. Κι αυτό γιατί όπως λένε το ΡΚΚ στοχεύει τον στρατό και την αστυνομία, ενώ από την άλλη οι τζιχαντιστές στοχεύουν απευθείας πολίτες. Επίσης, οι τζιχαντιστές εισέρχονται συνήθως με όπλα στο χώρο που θα πραγματοποιήσουν την επίθεση και μετά πυροδοτούν τα εκρηκτικά.
Σε δηλώσεις που έκανε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, ο Γιλντιρίμ είπε πως «οι ενδείξεις δείχνουν ότι πρόκειται για την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος».
χάρτης - αεροδρόμιο - Κωνσταντινούπολη - εκρήξεις - σημεία - New York Times
Στις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζονται τραυματίες να κείτονται στο έδαφος εκτός κι εντός του αεροδρομίου.
Τουρκία - έκρήξη - καμικάζι - αεροδρόμιο - Κωνσταντινούπολη
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε τηλεφωνικώς με τον Ερντογάν, πρώτα από όλα εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του για το νέο τραγικό γεγονός και κατά δεύτερον τον ευχαρίστησε για την επιστολή που απέστειλε ο Τούρκος πρόεδρος εκφράζοντας συλλυπητήρια στην οικογένεια του Ρώσου πιλότου, ως μία ένδειξη εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών.
Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει "με τον πιό έντονο δυνατό τρόπο" την επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, και στην οποία δηλώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σταθερές στην υποστήριξή τους της Τουρκίας.

Τουρκία - έκρήξη - καμικάζι - αεροδρόμιο - Κωνσταντινούπολη
Τουρκία - έκρήξη - καμικάζι - αεροδρόμιο - Κωνσταντινούπολη
Η επίθεση στο αεροδρόμιο, το τρίτο σε διακίνηση επιβατών στην Ευρώπη, ήταν η πιο αιματηρή από τις τέσσερις συνολικά επιθέσεις που σημειώθηκαν φέτος στη γειτονική χώρα.
Η πρώτη έγινε στις 12 Ιανουαρίου στην πλατεία της Αγίας Σοφίας με 11 νεκρούς. Η δεύτερη στις 19 Μαρτίου στην οδό του Πέρα (Ταξίμ) με 5 νεκρούς. Στις 7 Ιουνίου έγινε η τρίτη επίθεση κοντά στην Κλειστή Αγορά  και 12 νεκρούς.
Τουρκία - έκρήξη - καμικάζι - αεροδρόμιο - Κωνσταντινούπολη
Η Cumhuriyet κάνοντας έναν απολογισμό σημειώνει ότι 18 αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις έλαβαν χώρα στην Τουρκία τα τελευταία 5 χρόνια, αρχής γενομένης από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην Άγκυρα την 20η Σεπτεμβρίου 2011. Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους και 800 έχουν τραυματιστεί από αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες.
Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος αναφέρει ότι η χθεσινή  τρομοκρατική επίθεση έλαβε χώρα τη στιγμή που η Τουρκία ετοιμάζεται για συμφωνίες ειρήνης με Ισραήλ και Ρωσία παίρνοντας πρωτοβουλίες που θα αλλάξουν τις ισορροπίες στην περιοχή, υπονοώντας ότι σε κάποιους μπορεί να μην άρεσε αυτό...
Τουρκία - έκρήξη - καμικάζι - αεροδρόμιο - Κωνσταντινούπολη
Σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται ότι αυτή η τρομοκρατική επίθεση αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά τον σκοτεινό πρόσωπο των τρομοκρατικών οργανώσεων που στοχοποιούν αθώους πολίτες. Είναι σαφές ότι στόχος αυτής της επίθεσης δεν είναι η επίτευξη ενός σκοπού. Η επίθεση, με το αίμα και τον πόνο αθώων πολιτών, συνιστά προϊόν προπαγάνδας κατά της χώρας μας. Αναμένουμε ότι η παγκόσμια κοινότητα, ιδίως οι δυτικές χώρες, θα επιδείξουν μια αποφασιστική στάση κατά αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων, μέσω των διοικήσεών τους, των Κοινοβουλίων, των ΜΜΕ, των οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών . Η Τουρκία, παρά το αντίτιμο που έχει πληρώσει, με τον αγώνα της κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, έχει δυνάμεις που θα κρατήσουν μέχρι τελικής πτώσεως. Ο καθένας να είναι σίγουρος ότι για τις τρομοκρατικές οργανώσεις, δεν έχει η διαφορά η Κωνσταντινούπολη από το Λονδίνο, η Άγκυρα από το Βερολίνο, η Σμύρνη από το Σικάγο, η Αττάλεια από τη Ρώμη. Αν όλα τα κράτη, όλη η ανθρωπότητα δίναμε από κοινού αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, θα πραγματοποιηθούν μία μία όλες οι πιθανότητες που φοβόμαστε και δε θέλουμε καν να σκεφτόμαστε.
Τουρκία - έκρήξη - καμικάζι - αεροδρόμιο - Κωνσταντινούπολη
Τουρκία - εκρήξεις - αεροδρόμιο - Κωνσταντινούπολη
AP - Κωνσταντινούπολη - αεροδρόμιο - επίθεση
AP - Κωνσταντινούπολη - αεροδρόμιο - επίθεση
To Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του εκφράζει οργή και αποτροπιασμό για την επίθεση και αναφέρει οτι δεν υπάρχει κάνένα στοιχείο για ύπαρξη Ελλήνων μεταξύ των νεκρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...