Λογοθέτης, Νιάρχος, Ωνάσης: Τρεις επιχειρηματικοί κολοσσοί που ακόμη στηρίζουν με πράξεις την Ελλάδα

Τρία «βαριά» επιχειρηματικά ονόματα, τρεις οικογένειες που συνεχίζουν να στηρίζουν την οικονομία και τους Έλληνες.
Αξιοποιώντας κάθε δυνατό μέσο, μέσω επενδύσεων, πρωτοβουλιών για την δημιουργία θέσεων εργασίας, χρηματοδότησης του νέου επιχειρείν και δωρεών, βραχίονες επιχειρηματικών ομίλων όπως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) της οικογένειας Νιάρχου,
η «Ελληνική Πρωτοβουλία» (The Hellenic Initiative - ΤΗΙ) που υποστηρίζεται από το Libra Group, της οικογένειας Λογοθέτη και το Onassis Foundation, που μέσω του Επιχειρηματικού Ιδρύματος έχει πενταπλασιάσει την περιουσία που του κληροδότησε το 1975 ο Αριστοτέλης Ωνάσης, τα τελευταία χρόνια ηγούνται αυτής της προσπάθειας.
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) υλοποιεί το μεγαλύτερο ιδιωτικό έργο των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, το οποίο μέσα στους επόμενους μήνες θα παραδωθεί στο ελληνικό κράτος. Πρόκειται για δωρεά 566 εκατ.ευρώ που αφορά στο Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στο Φάληρο. Το έργο που περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, έκτασης 170 στρεμμάτων.
Το ΙΣΝ την τελευταία δεκαετία έχει υλοποιήσει δωρεές ύψους άνω των 1,5 δισ.ευρώ τη τελευταία δεκαετία (1996 – 2016), σε Παιδεία, Τέχνες, Πολιτισμό, Κοινωνική Πρόνοια, Υγεία και Αθληρισμό και σε πληθυσμιακές ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση στη χώρα μέσω της “Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Κρίση”.
Στο πηδάλιο του ιδρύματος βρίσκεται ο Ανδρέας Δρακόπουλος, εγγονός της αδελφής του Σταύρου Νιάρχου, Μαρίας Δρακοπούλου, και ως μέλη του δ.σ. μετέχουν οι Φίλιππος και Σπύρος Νιάρχος. Σήμερα η περιουσία του Φίλιππου Νιάρχου υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 2,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes. Ο 59χρονος Φίλιππος, ο οποίος κατοικεί στο Λονδίνο, κληρονόμησε από τον πατέρα του την περίφημη συλλογή έργων τέχνης της οικογένειας, μια από τις πολυτιμότερες στα χέρια ιδιώτη σύμφωνα με τους ειδικούς. Ο αδελφός του, Σπύρος κληρονόμησε, σύμφωνα με τις πληροφορίες της αγοράς, και το 35% της «Willow Trust Company», της διαχειρίστριας εταιρείας που είχε υπό τον έλεγχό της τις ναυτιλιακές δραστηριότητες του ομίλου οι οποίες όμως αποκλιμακώθηκαν και πέρασε στη διαχείριση διαθεσίμων αλλά και τις επενδύσεις σε ομόλογα και σε μετοχές.
To Libra Group της οικογένειας Λογοθέτη
Στους τομείς της χρηματοδότησης, συμβουλευτικής καθοδήγησης (mentoring) και σε ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών επιχειρηματικής υποστήριξης συνδράμει τα τελευταία χρόνια η «Ελληνική Πρωτοβουλία» (The Hellenic Initiative - ΤΗΙ) που υποστηρίζεται από το Libra Group, συμφερόντων της οικογένειας Λογοθέτη. Ο ελληνικός όμιλος έχει δεσμευθεί για χρηματοδότηση άνω των 7 εκατομμυρίων ευρώ προς το «Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας», στο οποίο συμμετέχουν η Τράπεζα Πειραιώς, η εταιρεία επενδύσεων και ανάπτυξης ακινήτων Jalouise Pty Ltd και ο Δημήτρης Γουλανδρής (The Cycladic Group).
Ο όμιλος Libra, επικεφαλής του οποίου είναι ο 39χρονος Γιώργος Λογοθέτης (φωτογραφία), τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε έναν ιδιωτικό διεθνή επιχειρηματικό όμιλο με 30 θυγατρικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε πέντε κύριους τομείς: τη ναυτιλία, τις αερομεταφορές, τη διαχείριση και ανάπτυξη ακινήτων, τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας., ο οποίος πρωτοστατεί μεταξύ των διεθνούς βεληνεκούς επιχειρηματιών που συνδράμουν έμπρακτα στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης.
Με στήριγμα τη ναυτιλία
Τέλος, σημαντικές πρωτοβουλίες στον τομέα της εκπαίδευσης έχει αναλάβει το Ίδρυμα Ωνάση που στηρίζει οικονομικά πανεπιστημιακές έδρες, τμήματα ή προγράμματα στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Νότια Αμερική, την Αφρική, την Αυστραλία και την Ασία, όπου διδάσκονται οι ελληνικές σπουδές, ενώ διαθέτει εκτενές πρόγραμμα υποτροφιών.
Το σύνολο των δραστηριοτήτων που αναπτύσσει το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, από τη σύστασή του έως σήμερα, οφείλεται στην κερδοφορία του Επιχειρηματικού Ιδρύματος, το οποίο αναπτύσσει ποικίλες δραστηριότητες, εκ των οποίων η σημαντικότερη ήταν και παραμένει παραδοσιακά η ναυτιλιακή, μέσω της Olympic Shipping and Management S.A. Σήμερα, η περιουσία του επιχειρηματικού Ιδρύματος είναι τουλάχιστον πενταπλάσια από εκείνη που του κληροδότησε το 1975 ο Αριστοτέλης Ωνάσης, χωρίς να συνυπολογίζεται το σημαντικότατο ποσό που έχει διατεθεί για κοινωφελή έργα κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών. Σε αυτή συμπεριλαμβάνονται 22 πλοία, μετοχές, ομόλογα, προθεσμιακές καταθέσεις και άλλες επενδύσεις χαρτοφυλακίου, αλλά και ακίνητη περιουσία στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Βουκουρέστι και την Αθήνα.
 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...