Σε Μαρινάκη, Καλογρίτσα, ΣΚΑΪ και ΑΝΤ1 οι τέσσερις τηλεοπτικές άδειες

Εκπλήξεις και αποκλεισμούς επιφύλασσε η μαραθώνια διαδικασία δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής και το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 246 εκατ. ευρώ. Στις 66 ώρες του μαραθώνιου θρίλερ κερδισμένοι βγήκαν οι Γιάννης Αλαφούζος (ΣΚΑΪ), Ιωάννης Καλογρίτσας, Θοδωρής Κυριακού (ΑΝΤ1), Βαγγέλης Μαρινάκης που είναι και οι νέοι καναλάρχες, αφού κατάφεραν να πλειοδοτήσουν στις δημοπρασίες που έγιναν για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

Εκτός τηλεοπτικού κάδρου μένουν, εκτός από το Mega, που αποκλείστηκε στην εξέταση των φακέλων, και οι τηλεοπτικοί σταθμοί Star, Alpha και Epsilon.
Στον άνευ προηγουμένου μαραθώνιο που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία 24ωρα, οποιαδήποτε εξέλιξη σημειωνόταν στο αποκλεισμένο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας παρέμεινε μέχρι το τέλος επτασφράγιστο μυστικό. Και παρά τις συχνές περί αντιθέτου φημολογίες ότι από στιγμή σε στιγμή η διαδικασία ολοκληρωνόταν, οι υποψήφιοι καναλάρχες παρέμεναν κλεισμένοι στη ΓΓΕΕ, με την αναμονή να μοιάζει με το μαρτύριο της σταγόνας. Συνολικά, οι επίδοξοι καναλάρχες έμειναν στο κτίριο της Καλλιθέας για 66 ώρες.
2582707
Το ποσό των 246 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει το Δημόσιο από την δημοπρασία των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, είναι μεγαλύτερο από όσο εκτιμούσαν στην κυβέρνηση κάτι που δήλωσε και ο υπουργός Νίκος Παππάς μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Η σειρά και το κόστος των αδειών

Την πρώτη άδεια εξασφάλισε ο ΣΚΑΪ στις 20:50 το βράδυ της πρώτης μέρας της δημοπρασίας και το τίμημά της έφτασε τα 43,6 εκατομμύρια ευρώ. Με το ποσό αυτό, είναι η άδεια που αποκτήθηκε φθηνότερα.
Τη δεύτερη άδεια εξασφάλισε ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας με διαδικασία που ολοκληρώθηκε στις 15:25 το μεσημέρι της Τετάρτης. Το αντίτιμό της διαμορφώθηκε στα 52,6 εκατ. ευρώ.
Η τρίτη άδεια ανήκει στον ΑΝΤ1, που εκπροσωπήθηκε από τους Θοδωρή Κυριακού και Στρατή Λιαρέλη. Η δημοπράτησή της ολοκληρώθηκε στις 11:20, λίγο πριν το μεσημέρι της Πέμπτης και η άδεια αυτή είναι και η ακριβότερη καθώς κόστισε 75,9 εκατ. ευρώ.
Η τελευταία άδεια κατοχυρώθηκε από τον Βαγγέλη Μαρινάκη και την Alter Ego στις 02:35 τα ξημερώματα της Παρασκευής και με την κατοχύρωσή της ολοκληρώθηκε και η όλη διαδικασία της δημοπρασίας. Κόστισε 73,9 εκατ. ευρώ.

Οι «χαμένοι» της δημοπρασίας

ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΕΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕς ΑΔΕΙΕΣ
Με άδεια χέρια έφυγαν τα ξημερώματα από το κτήριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης τέσσερις από τους οκτώ διεκδικητές των τηλεοπτικών αδειών, καθώς παρά τις προσφορές τους στη δημοπρασία δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν καμία από τις τέσσερις πολυπόθητες άδειες.
Πρόκειται για τους εκπροσώπους των τηλεοπτικών σταθμών Alpha και Star, του Ανεξάρτητου Παρόχου Τηλεοπτικού Περιεχομένου και τον Ιβάν Σαββίδη οι οποίοι ναι μεν δεν κατοχύρωσαν κάποια άδεια, τοποθέτησαν ωστόσο διόλου ευκαταφρόνητα ποσά κατά τη διεκδίκησή τους.
Αυτό προκύπτει και από την κατάταξη των επιλαχόντων- ας μην ξεχνάμε πως οι τέσσερις κερδισμένοι ανακοινώθηκαν ως «προσωρινοί υπερθεματιστές» και η «νίκη» τους πρέπει να οριστικοποιηθεί, οπότε εκείνοι που έμειναν εκτός είναι επιλαχόντες μέχρι την οριστικοποίηση του αποτελέσματος.
Σύμφωνα με την κατάταξη των επιλαχόντων, πρώτη είναι η Dimera του Ιβάν Σαββίδη με ύψος προσφοράς 61,5 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί στη δεύτερη θέση ο Alpha με 61 εκατομμύρια ευρώ. Στην τρίτη και την τέταρτη θέση, μακράν από τις δύο πρώτες σε ό,τι αφορά τα προσφερόμενα ποσά, είναι ο Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου με προσφορά ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ και η Νέα Τηλεόραση με 13 εκατομμύρια ευρώ.

Το αβέβαιο αύριο των καναλιών που δεν πήραν άδεια

Με την ολοκλήρωση της δημοπρασίας κορυφώνεται και η αγωνία για τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς που σήμερα είναι σε λειτουργία και στους οποίους απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι.
Το τέλος της διαδικασίας αδειοδότησης σηματοδοτεί τοπίο μεγάλης αβεβαιότητας για εκείνους που μένουν εκτός και εφόσον οι προσωρινοί υπερθεματιστές που ανακοινώθηκαν τις πρώτες ώρες της Παρασκευής οριστικοποιηθούν, αυτό σημαίνει πολύ δύσκολη επόμενη μέρα για τους τηλεοπτικούς σταθμούς MEGA, Star, Alpha και Epsilon που ουσιαστικά χάνουν το δικαίωμα εκπομπής και για τους εργαζόμενους τους.




ΚΑΡΟΛΟΣ ΑΛΚΑΛΑΙ
Κάρολος Αλκαλάι - Εκπρόσωπος του Star
Ένα πιθανό δείγμα του τι θα ακολουθήσει από την πλευρά αυτή έδωσε ο εκπρόσωπος του STAR στη δημοπρασία, Κάρολος Αλκαλάι, ο οποίος κατά την έξοδό του από το κτήριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης τόνισε πως «η εκτελεστική εξουσία ψήφισε έναν νόμο και όσοι θεωρούν ότι είναι θίγονται προσφεύγουν στη δικαιοσύνη».
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη στο newsbeast.gr λίγο πριν ξεκινήσει η δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών, «τα κανάλια τα οποία δεν θα εξασφαλίσουν άδεια μετά από μία μεταβατική περίοδο μάξιμουμ 90 ημερών θα σταματήσουν να εκπέμπουν».
Αυτό σημαίνει πως με την παρέλευση του διαστήματος αυτού κι εφόσον γίνει οριστικοποίηση των υπερθεματιστών των αδειών, τότε μέσα σε 90 μέρες το σήμα των τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών θα πρέπει να διακοπεί από την DIGEA και η λειτουργία τους να τερματιστεί.

Για ποια άδεια χρειάστηκαν 117 ώρες!

Το ενδιαφέρον για την κατοχύρωση μιας άδειας φαίνεται και στους γύρους που χρειάστηκαν για να δοθεί η κάθε μία.
Όπως είναι μάλλον αναμενόμενο, όσο οι άδειες... λιγόστευαν, τόσο περισσότερο οι διεκδικητές έκαναν τις προσφορές τους ανεβάζοντας το τίμημα σε δυσθεώρητα ύψη. Έτσι προέκυψε και το συνολικό ποσό των 246 εκατομμυρίων ευρω που θα εισπράξει το Δημόσιο, ποσό υπεράνω κάθε προσδοκίας.




2582562
Βαγγέλης Μαρινάκης, ALTER EGO
Υπενθυμίζεται πως η δημοπράτηση της κάθε άδειας γινόταν σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, η πενταμελής Επιτροπή Διενέργειας του διαγωνισμού (καθηγητές πανεπιστημίου, διδάκτορες και ανώτερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης) αρχίζοντας από την τιμή εκκίνησης των 3 εκατ. ευρώ αύξανε το τίμημα κατά 500.000 ευρώ. Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα είτε να αποδεχθούν τη νέα τιμή είτε να παραμείνουν αδρανείς (αποσυρόμενοι από τη διεκδίκηση της συγκεκριμένης άδειας και διατηρώντας την ευχέρεια να διεκδικήσουν την επόμενη). Στη συνέχεια η επιτροπή αύξανε το τίμημα κατά «βήματα» (και κατά την κρίση της με ανώτατο όριο τις 500.000 ευρώ) και η διαδικασία επαναλαμβανόταν. Μετά την αποχώρηση των υπολοίπων συμμετεχόντων, έχοντας απομείνει μόνο δύο, η δημοπράτηση της άδειας περασε στη δεύτερη της φάση. Σε αυτή τη φάση μιλούσαν μόνο οι δύο υποψήφιοι που κατέθεταν την τελική τους προσφορά σε κλειστό φάκελο. Σε περίπτωση ισόποσων προσφορών, επαναλαμβανόταν η διαδικασία των κλειστών φακέλων και η άδεια απονεμόταν στον πλειοδότη.
Την πρώτη άδεια κατοχύρωσε ο ΣΚΑΪ ύστερα από 56 γύρους. Το κόστος της διαμορφώθηκε στα 43,6 εκατομμύρια ευρώ και αυτό το αντίτιμο ήταν το χαμηλότερο σε σχέση με τις άλλες τρεις.
Τη δεύτερη άδεια εξασφάλισε ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας ύστερα από 78 γύρους και το τίμημά της ανήλθε στα 52,6 εκατ. ευρώ.
Ακολούθησε η ακριβότερη άδεια την οποία εξασφάλισε ο ΑΝΤ1 έναντι 75,9 εκατομμυρίων ευρώ ύστερα από 99 γύρους.
Η τέταρτη άδεια κατοχυρώθηκε στον Βαγγέλη Μαρινάκη ύστερα από... 117 γύρους και κόστισε 73,9 εκατ. ευρώ.

Οι πρώτες δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Ολοκληρώθηκε μετά από σχεδόν τρεις μέρες η μαραθώνια δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες που διαμορφώνει το νέο τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα. Νέα και παλαιά πρόσωπα είναι οι επόμενοι καναλάρχες, με νικητές της διαδικασίας να αναδεικνύονται οι Γιάννης Αλαφούζος, Ιωάννης Καλογρίτσας, η οικογένεια Κυριακού και ο Βαγγέλης Μαρινάκης.
Εξαντλημένοι από την απομόνωση, οι πρωταγωνιστές χαρακτήρισαν «υπερβολική» και «χιτσκοκική» τη διαδικασία.
«Θα ήταν καλύτερα να έχει αποφανθεί πριν τον διαγωνισμό η δικαιοσύνη» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του τηλεοπτικού σταθμού Star Κάρολος Αλκαλάι, που δεν κατάφερε να πάρει άδεια, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία «υπερβολική».
.«Το τίμημα ήταν υψηλό. Δεν περιμέναμε να πάει τόσο ψηλά. Θα περιμένουμε τώρα τα νομικά ζητήματα και θα δούμε. Η εκτελεστική εξουσία ψήφισε έναν νόμο και όσοι θεωρούν ότι θίγονται προσφεύγουν στη δικαιοσύνη», συμπλήρωσε. «Μια χαρά» ήταν η απάντηση του Βαγγέλη Μαρινάκη στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ο Ιβάν Σαββίδης από την πλευρά του τόνισε ότι «δεν είμαι χαμένος, κέρδισα», λέγοντας πως κάποια στιγμή θα μπει τον κόσμο των ΜΜΕ. «Όλα ήταν καλά. Πήγαν με βάση το δικό μου σενάριο. Είμαι αρκετά χαρούμενος που οι τέσσερις άδειες έφεραν στον κρατικό προϋπολογισμό πάνω από 240 εκατομμύρια. Συγχαρητήρια στους νικητές. Ελπίζω αυτά τα λεφτά να βοηθήσουν τους ανασφάλιστους υπερήλικες Πόντιους. Ο χώρος των media με ενδιαφέρει αλλά έχω ξεκάθαρη κατανόηση για το πόσο κοστίζει αυτός ο χώρος», πρόσθεσε.
ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ
..
«Πλήρωσαν πάνω από 50 και 60 εκατομμύρια ευρώ για άδειες που υπολόγιζαν στα 3. Ήταν πρωτότυπη η διαδικασία αλλά οργανώθηκε με άσχημο τρόπο. Θύμιζε κάπως φυλακή και κάναμε αστεία ότι είμαστε οι μοναδικοί που κλείστηκαν 60 ώρες μέσα σε έναν χώρο χωρίς απόφαση εισαγγελέα, και τουαλέτα με αστυνομικό πηγαίναμε», τόνισε. Και συνέχισε: «Η κυβέρνηση όμως έδειξε πως μπορεί να ολοκληρώσει τόσο δύσκολους διαγωνισμούς, είμαι χαρούμενος για αυτό. Τα ποσά ήταν εξωφρενικά. Στην τελευταία φάση κατέθεσα μηδενικό ποσό».
Ο εκπρόσωπος και διευθύνων σύμβουλος του ΣΚΑΪ, Κώστας Κιμπουρόπουλος, χαρακτήρισε «χιτσκοκική» τη διαδικασία. Όπως ανέφερε, ο τηλεοπτικός σταθμός ήταν ο πρώτος που έλαβε την άδεια με ποσό 70% κάτω από όσα διέθεσαν οι υπόλοιποι καναλάρχες, ενώ σημείωσε πως η τρίτη και η τέταρτη ήταν οι πιο χρονοβόρες.


ΚΩΣΤΑΣ ΚΙΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Κώστας Κιμπουρόπουλος, Εκπρόσωπος ΣΚΑΙ
«Η διαδικασία ήταν χιτσκοκική. Ο ΣΚΑΙ πήρε την πρώτη άδεια που δημοπρατήθηκε στη χώρα».
«Ήταν ένα ραντεβού στα τυφλά. Ουσιαστικά μετά την πρώτη φάση άνοιξε η πόρτα του φρενοκομείου. Θα δείτε τι έχει γίνει. Η άδεια για εμάς κράτησε περίπου 10 ώρες» τόνισε ο κ. Κιμπουρόπουλος.
«Δεν διεκδικήσαμε άδεια. Ήρθαμε να διαπραγματευθούμε λύτρα», δήλωσε.
«Θέλω να ευχαριστήσω όσους προσπάθησαν για να φθάσουμε σε αυτό το πολύ θετικό τέλος. Όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε στους πολίτες αυτό που δικαιούνται. Το Σύνταγμα είναι ισχυρό, οι νόμοι μας είναι απαιτητικοί από όσους θέλουν να μπουν σε αυτή τη δραστηριότητα», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς. Αναφερόμενος στο τελικό τίμημα, ο κ. Παππάς τόνισε ότι δεν περίμενε ότι θα φθάσει τόσο ψηλά, επισήμανε όμως ότι η κυβέρνηση σχεδίασε τη διαδικασία με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα για τα δημόσια ταμεία.
..
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τις τηλεοπτικές άδειες, η Ολγα Γεροβασίλη μιλώντας στο newsbeast.gr δήλωσε: «Για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια εφαρμόζονται οι κανόνες στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο με όρους απόλυτης διαφάνειας. Από σήμερα γυρνά μία νέα σελίδα για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και την ενημέρωση, ενώ εφαρμόζονται η συνταγματική νομιμότητα και προασπίζεται το δημόσιο συμφέρον».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...