Η επόμενη μέρα στο τηλεοπτικό τοπίο

H επόμενη μέρα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, βρίσκει την τηλεοπτική αγορά πολύ διαφορετική - προς το παρόν μόνο στα χαρτιά - με το χρόνο να κυλάει αντίστροφα για την περίοδο προσαρμογής των 90 ημερών που ανήγγειλε η κυβέρνηση.
Και μετά τί, είναι το ερώτημα στο οποίο οι εμπλεκόμενοι προσπαθούν να απαντήσουν καθώς η κυβέρνηση έχει στείλει αντιφατικά μηνύματα για το επόμενο βήμα της,
ενώ τόσο οι νέοι καναλάρχες που εξασφάλισαν μια άδεια, όσο και αυτοί που έμειναν εκτός, καλούνται να εξετάσουν όλα τα πιθανά σενάρια.
Οι τέσσερις κάτοχοι των τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας είναι:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ)
ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.) (Μαρινάκης)
ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)
neo

Εκτός μένουν οι:
ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.)
DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED (Σαββίδης)
ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP (συμφερόντων Βαρδινογιάννη)

Υψηλό το τίμημα

Αυτό πάντως που θα πρέπει να πιστωθεί στον κ. Παππά ως επιτυχία, είναι ότι από τη δημοπρασία το ελληνικό δημόσιο θα εισπράξει 246 εκατομμύρια ευρώ, ποσό πολύ υψηλότερο και από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Η κυβέρνηση έχει υπολογίσει, και έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό ότι τα έσοδα από τις άδειες θα είναι 350 εκατομμύρια. Με δεδομένο ότι εκκρεμούν ακόμη οι περιφερειακές και οι θεματικές άδειες, ο στόχος πλέον μοιάζει εφικτός.
Στη μέση όμως βρίσκονται παγιδευμένοι εκατοντάδες εργαζόμενοι και το ερώτημα μετά από αυτή την πρωτοφανή διαδικασία, είναι αν στο άμεσο μέλλον θα έχουμε μια καλύτερη τηλεόραση. Ειδικά για τους εργαζόμενους η επόμενη μέρα δεν προοιωνίζεται καλύτερη καθώς η ίδια η κυβέρνηση έκανε λόγο για 1.600 θέσεις εργασίας αριθμός που απορρέει από την υποχρέωση για προσωπικό 400 ατόμων σε κάθε κανάλι.
“Το θέμα της ποιότητας στην τηλεόραση απασχολεί όλο τον κόσμο, δεν είναι μόνο ένα καθαρά ελληνικό φαινόμενο για το προς τα που πάει η τηλεόραση και η ποιότητά της. Προφανώς για να διορθωθεί δεν απαιτείται απλώς η χορήγηση κάποιων αδειών με συγκεκριμένες διαδικασίες, αλλά κάτι περισσότερο από αυτό”, λέει στο CNN Greece o κ. Ροδόλφος Μορώνης δημοσιογράφος που μεταξύ άλλων διετέλεσε για επτά χρόνια μέλος του ΕΣΡ, υπουργός και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ.
Ο κ. Μορώνης υπογράμμισε ακόμη ότι τόσο οι κυβερνητικές δηλώσεις όσο και οι δηλώσεις τις αντιπολίτευσης είναι αντιφατικές και υπάρχει μια “σύγχυση για το ποιο θα πρέπει να είναι το αύριο”. Και δεν έχει άδικο.

Σύμφωνα με το νέο νόμο τα κανάλια θα πρέπει να έχουν μίνιμουμ 400 εργαζόμενους.REUTERS/Alkis Konstantinidis

Θα ακολουθήσουν κι άλλες άδειες

Η κυβέρνηση ενώ στην αρχή είχε κάνει λόγο για θεματικές άδειες που θα ακολουθούσαν τις τέσσερις που μόλις δημοπρατήθηκαν, στη συνέχεια για στόματος του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσου παρέπεμψε στο μέλλον το ζήτημα των θεματικών αδειών λέγοντας ότι θα προηγηθούν οι περιφερειακές.
“Η συζήτηση για τις θεματικές θα προκύψει μόνο αν αλλάξουν τα δεδομένα της αγοράς και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που να δικαιολογεί την προκήρυξη θεματικών αδειών” η ακριβής διατύπωση. Το ίδιο είπε χθες το βράδυ στο Real Fm ο κ. Κρέτσος, αναφορικά με την πιθανότητα να δοθεί πέμπτη άδεια.
Επίσης τόσο ο κ. Σκουρλέτης όσο και ο κ. Κουρουμπλής είχαν αφήσει ανοιχτό στο ενδεχόμενο να υπάρξει και πέμπτη άδεια αν κριθεί αναγκαίο και τέλος ήρθε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη να θέσει το όριο των 90 ημερών μέσα στις οποίες θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και όσοι εκπέμπουν χωρίς άδεια να κλείσουν. Αυτό που αφήνουν οι κυβερνητικές δηλώσεις να καταλάβουμε είναι ότι και η κυβέρνηση πάει με τη λογική του “βλέποντας και κάνοντας” καθώς δεν γνωρίζει ακόμη τι ανακατατάξεις θα υπάρξουν στην αγορά, πιθανά επιχειρηματικά σχήματα που μπορεί να δημιουργηθούν και πως θα αντιδράσουν όσοι δεν πήραν άδεια. Το πρώτο ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι τι θα κάνουν τα κανάλια που εκπέμπουν σήμερα πανελλαδικά και δεν πήραν άδεια. (Star, Alpha, E)

Οι επιλογές

Και εδώ ξεκινούν τα πιθανά σενάρια.
Οι καναλάρχες που δεν πήραν άδεια έχουν τρεις επιλογές. Πρώτη επιλογή το κλείσιμο και η πώληση του εξοπλισμού τους, και τους προγράμματός τους. Δεύτερη επιλογή η αναμονή των εξελίξεων μέχρι να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τις θεματικές άδειες ώστε να διεκδικήσουν μία άδεια. Στο διάστημα αυτό έχουν σαν επιλογή να κρατήσουν ανοιχτό το κανάλι μέχρι τη λήξη της προθεσμίας των 90 ημερών. Θα μπορούσε η κυβέρνηση να παρατείνει αυτό το χρονικό όριο; Με βάση το πως έχει κινηθεί μέχρι τώρα και τις αντιφατικές δηλώσεις στελεχών της, θα μπορούσε να πει κανείς ότι όλα είναι πιθανά.
Με την παρέλευση των 90 ημερών, οι καναλάρχες έχουν την επιλογή να αναζητήσουν εναλλακτικό πάροχο για παράδειγμα μία από τις ψηφιακές συνδρομητικές πλατφόρμες του ΟΤΕ ή της Nova (και αυτό όμως προϋποθέτει σχετική άδεια από το ΕΣΡ) ή εναλλακτικά να γίνουν αποκλειστικά ιντερνετικό κανάλι.
Ο ΔΣ του ΔΟΛ κ. Παναγιώτης Ψυχάρης το είπε άλλωστε ανοιχτά στην εξεταστική της Βουλής προχθές, ότι σκοπεύει να κρατήσει ανοιχτό το MEGA χρησιμοποιώντας δορυφορικές πλατφόρμες ή το ίντερνετ.
Αυτά τα σενάρια εξυπηρετούν κάποιον που θέλει να “χτυπήσει” θεματική άδεια γιατί του δίνουν χρόνο να αναδιοργανωθεί και βέβαια να κρατήσει το κανάλι ανοιχτό προσπαθώντας να σώσει ότι μπορεί από διαφήμιση και αυτό που λένε οι λογιστές “φήμη και πελατεία”.
Είτε όμως μιλάμε για θεματική άδεια είτε για εναλλακτικό πάροχο η συρρίκνωση του καναλιού είναι αναπόφευκτη και οι πρώτοι που θα την πληρώσουν είναι οι εργαζόμενοι.

Νέα; επιχειρηματικά σχήματα

Η τρίτη επιλογή, είναι οι καναλάρχες που δεν πήραν άδεια να συνεργαστούν με κάποιον που πήρε άδεια, μπαίνοντας σε κάποιο επιχειρηματικό σχήμα.
Για παράδειγμα το MEGA μπορεί να μην πήρε άδεια, αλλά είναι είναι κανάλι που μπόρεί άμεσα να παράγει περιεχόμενο, έχει ένα αρχείο ανεκτίμητο με όσα συνέβησαν τα τελευταία 28 χρόνια και έμπειρο προσωπικό. Γιατί λοιπόν να μην θέλει να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα αυτά κάποιος από τους Μαρινάκη ή Καλογρίτσα;
Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τηλεοπτικό πρόγραμμα, να αγοράσει δηλαδή ο νέος καναλάρχης από τον παλιό, το ήδη έτοιμο πρόγραμμα.
Το πρώτο και το δεύτερο σενάριο που μόλις περιγράψαμε μπορεί να είναι αντίστοιχα σενάρια και για τους νέους καναλάρχες. Και μάλιστα είναι και τα πιο πιθανά καθώς δεν είναι εύκολο πράγμα να στήσεις ένα κανάλι από την αρχή μέσα σε τρεις μήνες. Για τους Καλογρίτσα και Μαρινάκη θα είναι πιο εύκολο να πάρουν για παράδειγμα τον εξοπλισμό και το δυναμικό του Star και του Alpha από το να στήσουν καινούργια “μαγαζιά”. Και σε τελική ανάλυση αυτός είναι και ο μόνος τρόπος να σωθούν όσο περισσότερες θέσεις εργασίας γίνεται, κάτι που βέβαια δεν ενδιαφέρει τους επιχειρηματίες.

Οι εργαζόμενοι στη μέγγενη

Μια καινούργια εποχή όμως ξεκινάει από σήμερα για τους εργαζόμενους στην τηλεόραση και δεν έχει να κάνει μόνο με το πόσες θέσεις εργασίες θα χαθούν. Είπαμε στην αρχή ότι η κυβέρνηση κάνει λόγο για 1.600 εργαζόμενους τη στιγμή που στην ιδιωτική τηλεόραση σήμερα εργάζονται 2.600. Η κυβέρνηση μάλιστα λέει ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν θα περιοριστούν στον minimum αριθμό εργαζομένων, προσεγγίζοντας τελικά τον σημερινό τους αριθμό.
Αυτό όμως είναι κάτι γενικό και αόριστο που μοιάζει περισσότερο με ευχή.
“ Τα 400 άτομα ανά κανάλι είναι στο σύνολο των εργαζόμενων, όλες οι κατηγορίες μαζί”, λέει στο CNN Greece η γενική γραμματέας της ΕΣΗΕΑ Νανά Ντοαυντάκη και συνεχίζει:
“Η ίδια η κυβέρνηση με ένα non paper που μοίρασε στους συντάκτες, λέει ότι θα μείνουν 1.000 εργαζόμενοι απ έξω. Εγώ θεωρώ ότι θα δοθούν κι άλλες άδειες.
Η κυβέρνηση όμως βάζει κάποιες χιλιάδες ανθρώπους σε μία απίστευτη ανασφάλεια, τις επόμενης μέρας, διότι ποιοι θα μείνουν και πόσοι θα μείνουν τελικά.”
“Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά” λέει ο κ. Μορώνης. “Δηλαδή, αυτή τη στιγμή θεωρητικά μιλώντας, μπορεί να έχουμε 2.000 εργαζόμενους εκ των οποίων όμως οι 1000 δεν πληρώνονται στην ώρα τους.
Αύριο μπορεί να έχουμε 1.000 εργαζόμενους οι οποίοι όμως πληρώνονται στην ώρα τους, που σημαίνει ότι 1.000 είχαμε να πληρώνονται σήμερα και 1.000 θα έχουμε να πληρώνονται και αύριο.

Αβέβαιο το εργασιακό τοπίο

Είναι προφανές ότι, ένα κανάλι που δεν πήρε άδεια, μέχρι να ξεκαθαριστεί το μέλλον του θα πάρει θέση άμυνας. Που σημαίνει ότι θα κάνει και περικοπές προσωπικού. Επιπλέον, θα πρέπει να δούμε ότι ναι μεν θα ανοίξουν θεματικά κανάλια, αλλά από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει ενημερωτικός χαρακτήρας αυτό σημαίνει αυτόματα και ελάχιστοι δημοσιογράφοι. Αυτός είναι και ο λόγος που ανησυχεί η ΕΣΗΕΑ και γι αυτό στην απάντησή της στο non paper της κυβέρνησης κάνει λόγο ευθέως για 1.000 απολύσεις.
Ένα όμως εξίσου σοβαρό ζήτημα είναι ότι θα αλλάξει εντελώς το εργασιακό τοπίο. Θα δημιουργηθούν προφανώς καινούργιες εταιρίες, αλλά όμως δεν έχει γίνει κάποια πρόβλεψη για το εργασιακό καθεστώς.
“Για μένα είναι είναι αδιανόητο ότι πάμε σε ένα καινούργιο τοπίο με νόμιμες τηλεοπτικές άδειες και σε αυτό το νέο τοπίο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για “νόμιμους εργαζόμενους” μας λέει η κ. Νταουντάκη.
“Αυτός ο διαγωνισμός βάζει τάξη; Για μένα όχι. Γιατί οι όροι που μπήκαν σε αυτή την, υποτίθεται ρύθμιση του τοπίου, είναι μόνο οικονομικοί. Ποίος θα δώσει περισσότερα. Δεν μπήκε ούτε όρος εργασίας, όσων θα εργαστούν, ούτε συλλογικές συμβάσεις ούτε κανόνες δεοντολογίας, ούτε τίποτα. Δηλαδή αυτοί που θα πάρουν τις άδειες τί κανάλια θα έχουν δεν ασχολήθηκε κανείς. Πέρα από το φόβο των εργαζομένων αν θα έχουν δουλειά είναι και ο φόβος του τί δουλειά θα έχουν.
Φοβάμαι ότι θα ισχύσουν ατομικές συμβάσεις, εργασία με επιμίσθιο, κτλ. Αυτό είχαμε και τώρα αλλά δεν είναι το θέμα να συνεχίσουμε να έχουμε αυτό που έχουμε και τώρα, με τη διαφορά ότι θα έχουμε νόμιμες άδειες. Το θέμα ήταν να έχουμε κανάλια που θα λειτουργούν νόμιμα αλλά με συνθήκες οικονομικής και προσωπικής αξιοπρέπειας για τον εργαζόμενο. Και αυτό δεν το βλέπω να υπάρχει.”
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...