Φάλτσα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη

Διπλό φάλτσο αμφισβήτησης των κεντρικών επιλογών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης καλείται να αντιμετωπίσει η Φώφη Γεννηματά. Ο σοβαρότερος πονοκέφαλος αφορά την εκτός γραμμής τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, τάχθηκε υπέρ της άμεσης διενέργειας εκλογών, ενώ περιγράφοντας το ενδεδειγμένο κατ' εκείνον κυβερνητικό σχήμα, φωτογράφισε τη συνεργασία της Ν.Δ.
με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κάνοντας λόγο για κυβέρνηση «με όσες δημοκρατικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις αποδέχονται το πλαίσιο της αλήθειας και της ιστορικής συνευθύνης».
Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν περιλαμβάνει στο σχήμα αυτό τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού όπως είχε αναφέρει -και στο πρόσφατο παρελθόν- «δεν είναι ούτε πολιτικά ούτε ηθικά δίκαιο και σωστό η ιθύνουσα δύναμη μιας τέτοιας συνεργασίας να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι μια δύναμη αμφίθυμη».
Ωστόσο, η επίσημη θέση της Χαριλάου Τρικούπη δεν προβλέπει κάλπες, αλλά τη συγκρότηση κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή με άλλο πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή τόσο του πρώτου όσο και του δεύτερου κόμματος, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. και όλων των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων. Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδειξε να μη συμφωνεί με αυτό το αφήγημα, δηλώνοντας στην ίδια παρέμβασή του ότι είναι «επικίνδυνη η αμηχανία της συμψηφιστικής ουδετερότητας που αφήνει σε κάποιους άλλους την πρωτοβουλία των κινήσεων».
Από το ΠΑΣΟΚ δεν έκαναν χθες κάποιο σχόλιο ούτε θέλησαν να δώσουν συνέχεια στα λεγόμενα του κ. Βενιζέλου, τα οποία είναι σαφές ότι θολώνουν το μήνυμα που επιχειρεί να περάσει η Φώφη Γεννηματά. Ο δε κ. Βενιζέλος έχει εξ αρχής ξεκαθαρίσει ότι ο λόγος του δεν είναι στενά παραταξιακός και απευθύνεται στο εθνικό ακροατήριο.
Την ίδια στιγμή, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ξυπνούν μνήμες από την περίοδο του διχασμού για την απλή αναλογική, κατά την οποία η ΔΗΜΑΡ επέμεινε έως τέλους στην υπερψήφιση του κυβερνητικού νομοσχεδίου κόντρα στην αντίθετη άποψη του ΠΑΣΟΚ. Με αφορμή το ζήτημα των θρησκευτικών, το κόμμα του Θανάση Θεοχαρόπουλου με δηλώσεις του ίδιου υποστήριξε ότι λέει «ξεκάθαρο "ναι" στην αναβάθμιση του μαθήματος από ομολογιακό σε μάθημα γνώσης των θρησκειών» και συμπλήρωσε πως «στο ζήτημα αυτό δεν χωρούν "ναι μεν… αλλά"».
Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, το ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι «ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης επιλέγει για λόγους πολιτικού αντιπερισπασμού και με αιχμή τη διδασκαλία των θρησκευτικών την όξυνση και τη σύγκρουση με την Εκκλησία» και κάλεσε -ως λύση- σε διάλογο «με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...