Διάσκεψη Προέδρων - Βούτσης: Αναστέλλεται το άρθρο 2 Α μέχρι την δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Διάσκεψη των Προέδρων αναφορικά με την συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, με την Διάσκεψη των Προέδρων, με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να ξεκινά με την τροπολογία που αναστέλλει την ισχύ του άρθρου 2Α μέχρι την δημοσιοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η πέμπτη διάσκεψη των προέδρων ξεκίνησε με την διαδικασία να ανοίγει ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο κ. Βούτσης  "Η απόφαση του ΣτΕ ήταν τομή στη διαδικασία. Από ορισμένες πλευρές είχαν τεθεί ζητήματα και προϋποθέσεις για το ΕΣΡ. Η απόφαση υπάρχει και είναι συγκεκριμένη, δεν υπάρχει το σκεπτικό, η έκδοση της απόφασης θα γίνει σχεδόν σε 2 μήνες, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση.
«Η σύσταση του ΕΣΡ δεν συναρτάται με οποιαδήποτε άλλη διαδικασία και γι΄αυτό θα έπρεπε να υπάρχει ΕΣΡ ανεξαρτήτως των υπολοίπων διαδικασιών, πολιτικές αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις, απόφαση ΣτΕ κλπ, διότι είναι μεγάλη η έλλειψη ότι εδώ και 13 με 14 μήνες δεν ασκεί τον ρόλο του το ΕΣΡ», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: « 'Αρα μπορούμε και πρέπει να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατό. Είναι σαφές ότι η συνταγματική επιταγή για τη διαμόρφωση της μεγάλης πλειοψηφίας των 4/5, πλειοψηφία που απέδειξε αυτή η Βουλή ότι μπορεί να επιτευχθεί, διότι έχει προχωρήσει στη συγκρότηση άλλων αρχών- αυτή η αρχή είναι υποχρέωση συνταγματική δεν είναι σύσταση. Ζητάει από το πολιτικό σύστημα να ικανοποιήσει αυτή την αρχή και άρα εκ των πραγμάτων αποτελεί συνταγματικό ατόπημα ότι το πολιτικό σύστημα, εμείς ως προς αυτή την υποχρέωσή μας δεν έχουμε ανταποκριθεί».
Για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ ο Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι προτείνεται ο Β. Πολύδωρας και για τη θέση αντιπροέδρου ο Ροδόλφος Μορώνης
Δένδιας: «Χρειαζόταν μεγαλύτερη σοβαρότητα εκ μέρους της κυβέρνησης»
Εκ μέρους της ΝΔ, μίλησε ο βουλευτής , Νίκος Δενδιας. Η ΝΔ αντιμετωπίζει την κυβέρνηση με καχυποψία. Έχει να κάνει με την τακτική της κυβέρνησης στη μακρά σειρά μηνών που το θέμα ταλαιπωρεί το κοινοβούλιο και την κοινωνία. Αποτέλεσε κορύφωση της κυβερνητικής πρακτικής και ζημιά για τη χώρα, είναι η θέση της εκπροσώπου μετά την απόφαση του ΣτΕ. Διατυπώθηκαν σειρά υβριστικών σχολίων πέρα από το δικαίωμα του καθενός να κρίνει μια απόφαση.
Παρατηρήσαμε κάτι που είναι περίεργο. Αυτό ήταν η επιλογή υποψηφίου προέδρου όχι από εσάς όπως το άρθρο του κανονισμού της Βουλής διατυπώνει, αλλά από τον Πρωθυπουργό και δεν καταλαβαίνω σε τι θα μπορούσε να βοηθήσει.
Σε ότι αφορά την τροπολογία ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι: « Χρειαζόταν μεγαλύτερη σοβαρότητα εκ μέρους της κυβέρνησης» και πρόσθεσε «Αν θέλετε την επίλυση, οφείλετε να έρθετε σε συνεννόηση με τα κόμματα, ώστε να μην θεωρείται ότι προσπαθούμε να κωλυσιεργήσουμε».
Από τη μεριά της η Χρυσή Αυγή, μέσω του εκπροσώπου της, Χρήστου Παππά, δήλωσε ότι το κόμμα του σε αυτή τη διάσκεψη θα ψηφίσει παρόν. Ζήτησε επίσης αλλαγή στον Κανονισμό της Βουλής διότι το «τρίτο κόμμα εκπροσωπείται μόνο από έναν βουλευτή και διαμορφώνεται μια πλαστή πλειοψηφία στη Διάσκεψη».
Λοβέρδος: Πολύδωρα εσείς, Αλαβάνο εμείς
Είμαστε οι μόνοι που λέγαμε να εφαρμοστεί το Σύνταγμα. Να συγκροτηθεί το ΕΣΡ για να κάνει τι; Είμαστε 14 μήνες χωρίς. Με τροπολογία Παππά καταργήθηκαν όλες οι διοικήσεις των ανεξάρτητων αρχών. Εμείς ήρθαμε αμέσως με προτάσεις γιατί θέλαμε να συγκροτηθεί.
Λειτουργεί το ΕΣΡ αλλά έχει υπηρεσιακή λογική. Δεν έχει λόγο για τις άδειες.
Το δικαστήριο μπορεί να περάσει καιρός για να καθαρογράψει την απόφαση. Δεν μας απαγορεύει αυτό από το να κάνουμε μια βασική σκέψη. Το μείζον ήταν οι αρμοδιότητες. Κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος. Πρέπει να υπάρχει μια επιφύλαξη. Επαναφορά των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ από τον αριθμό των αδειών μέχρι τον διαγωνισμό.
Δύο προϋποθέσεις για την τροπολογία: Η πρώτη αντί για "αναστέλλονται" να γίνει "καταργούνται" και να εγγυηθείτε ότι αυτό αύριο δεν θα αλλάξει. Αν γίνουν αυτά, μπαίνουμε στη συζήτηση των προσώπων.Περισσότερο συμφωνώ με πρόεδρο Μορώνη και καθόλου με τον Πολύδωρα. Εμένα στο μυαλό μου έρχεται η "ζαρντινιέρα". Να προτείνουμε κι εμείς τον Αλαβάνο ή τον Λαφαζάνη. Εμείς θέλουμε τον κύριο Σωτηρέλη.

Παφίλης:« Η κόντρα συνταγματικότητας/αντισυνταγματικότητας, καλύπτει το πρόβλημα σε ποιον ανήκουν τα ΜΜΕ»
«Παρών» δήλωσε ότι θα ψηφίσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, από θέση αρχής του κόμματος απέναντι στον ρόλο των ανεξάρτητων Αρχών. Επίσης, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων για το ΕΣΡ, ο κ. Παφίλης ανέφερε ότι τα ονόματα που προτείνονται για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οδηγούν σε πολιτικά συμπεράσματα.«Η κόντρα συνταγματικότητας/αντισυνταγματικότητας, καλύπτει το πρόβλημα σε ποιον ανήκουν τα ΜΜΕ» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικούς εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Θανάσης Παφίλης. «Αγοράζουν κανάλια, καθορίζουν την ενημέρωση, παίζουν παιχνίδια, δημιουργείται διαπλοκή. Από αυτή τη σκοπιά τοποθετούμαστε. Δεν κάνουμε παζάρια. Ψηφίζουμε σταθερά "παρών" για τη σύνθεση. Δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα αλλά με το ρόλο των ανεξάρτητων αρχών. Όσοι υπερασπίζονται τις ανεξάρτητες αρχές, τι έχουν να πουν για τα χρόνια που λειτουργούσε; Είχαμε ποιοτική τηλεόραση. Για την επιλογή των προσώπων προσφέρεται για πολιτικά συμπεράσματα, γίνεται με γνώμονα την επικοινωνία και με τυχοδιωκτικές προτάσεις.»
Κρεμαστινός: Υπάρχει κλίμα καχυποψίας. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να δείχνει μικροψυχία.
Κάνοντας λόγο για καχυποψία, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κρεμαστινός.
«Να καλέσει τους άλλους αρχηγούς και να μπουν πράγματα στο τραπέζι και ονόματα, όπως είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Δεν επιτρέπει το Σύνταγμα ο υπουργός να πάρει στα χέρια του το νόμο. Αναστολή σημαίνει ότι μπορεί να το ξαναφέρεις. «Η λέξη αναστολή έχει την πονηριά ότι κάτι θα γίνει στη συνέχεια. Και ο κόσμος δεν είναι απονήρευτος», σχολίασε για την τροπολογία της κυβέρνησης ο Δημήτρης Κρεμαστινός, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. «Δεν μπορεί αρχηγός κόμματος να γίνει πρόεδρος του ΕΣΡ»»
Bαρεμένος: Είναι πολιτικές και εξωπολιτικές οι διαστάσεις να μην μπορούμε να προχωρήσουμε στη συγκρότηση του ΕΣΡ»
«Είναι πολιτικές και εξωπολιτικές οι διαστάσεις του φαινομένου να μην μπορούμε να προχωρήσουμε στη συγκρότηση του ΕΣΡ», είπε ο Γιώργος Βαρεμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Θα φτάσουμε μέχρι του σημείου, πότε το δικαστήριο θα καθαρογράψει ή όχι την απόφαση;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε ότι αυτή η κατάσταση είναι μια λογική εκτροπής. «Φτάσαμε στο σημείο να ερωτάται κάποιος τι θα κάνουμε με το ΕΣΡ και να απαντάει εκλογές. Μπαίνουμε σε ατραπούς με αφορμή τη συγκρότηση μιας ανεξάρτητης αρχής. Φτάσαμε εδώ. Πυροδοτείτε μια σύγκρουση, αλλά δεν μπορούμε να φτάσουμε στα άκρα και να μετατρέψουμε ένα θέμα νομικό ή συνταγματικό, σε σύγκρουση με όρους εμφυλιοπολεμικούς», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Λυκούδης: ΕΣΡ Ή καταργείται ή αναστέλλεται η διάταξη
«Πρέπει να συγκροτήσουμε ΕΣΡ Ή καταργείται ή αναστέλλεται το άρθρο. Η διατύπωση δεν είναι αθώα. Αν ήμουν στη θέση σας και είχα να αντιμετωπίσω το κλίμα μετά την απόφαση του ΣτΕ, που είναι μια πολιτική υποχώρηση θα έψαχνα να βρω όλες τις προϋποθέσεις για να επαναδιατυπωθεί η πρωτοβουλία μου μέσα σε κλίμα συναίνεσης αφού υπάρχει η διάθεση.
Η πρόταση που είχατε φέρει για τον κ. Μορώνη είχε τύχει ευμενέστατης αποδοχής, είπε ο κ. Λυκούδης και τόνισε ότι ο Γιάννης Τζαννετάκος θα μπορούσε να είναι πρόταση, όπως και ο κ. Σωτηρέλης, με το κύρος που έχει. «Μα στα αλήθεια, θεωρείτε ότι μπορεί ο κ. Πολύδωρας να είναι μια πρόταση συναινετική», είπε και τόνισε ότι η πρόταση με τον κ. Πολύδωρα δεν μπορεί να τύχει συναινέσεως. Αναδιατυπώστε την τροπολογία και ξανασκεφτείτε το ζήτημα του προέδρου του ΕΣΡ, είπε ο κ. Λυκούδης.
Βούτσης: H τροπολογία του Νίκου Παππά, δεν πρόκειται να ανατραπεί
 «Χωρίς κανέναν ενδοιασμό, εγγυώμαι ότι δεν θα υπάρξει υπαναχώρηση. Σας λέω ευθύτατα ότι η διατύπωση περί αναστολής είναι ακριβέστατη με την επιφύλαξη της οριστικής καταγραφής της απόφασης του ΣτΕ, ώστε ενδιάμεσα να μην υπάρξουν αιτιάσεις εκ μέρους των υπερθεματιστών. Μετά από πολλή σκέψη και συζητήσεις με νομικούς επιλέχθηκε ο ορισμός αυτός περί αναστολής, ώστε να μην υπάρξουν σοβαρές απαιτήσεις από τους υπερθεματιστές», απάντησε οι Νίκος Βούτσης στα κόμματη της αντιπολίτευσης σε αιτήματα περί απόσυρσης του όρου «αναστολής» του επίμαχου άρθρου του νόμου Παππά και αντικατάστασής του με τον όρο «κατάργηση».
Δουζίνας: Θα συμμορφωθούμε με την απόφαση του ΣτΕ, άρα δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ αναστολής και κατάργησης
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Δουζίνας ξεκίνησε τον λόγο του κάνοντας μνεία σε ένα ρητό "ποιος κρίνει τους κριτές" και τόνισε ότι δεν θα υπήρχε νομική επιστήμη, αν δεν υπήρχε κριτική των δικαστηρίων.
«Με την κριτική που δέχονται, μπορούν να λαμβάνουν υπόψη απόψεις, για να προωθείται το έργο τους και να αλλάξουν αποφάσεις τους το μέλλον.
Όπως είπε σωστά ο Δ. Κρεμαστινός τα άρθρα προβλέπουν ομοφωνία στη διάσκεψη για να στελεχωθεί το ΕΣΡ, αν αυτή δεν επιτευχθεί προβλέπει τα 4/5. Αυτό γίνεται για να δημιουργήσει ευρύτατη συναίνεση. Πρέπει να συμφωνήσουν τα κόμματα μεταξύ τους, γιατί διαφορετικά δεν υπάρχει ΕΣΡ.
Αναφορικά με την πρόταση Πολύδωρα,«Ένα κόμμα της Αριστεράς επιλέγει κάποιον πολιτικό με μεγάλη πείρα, βασικό στέλεχος της δεξιάς παράταξης. Έχουμε μια ακόμα ενέργεια από την πλευρά του προεδρείου και της κυβέρνησης για να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...