Έξυπνες προτάσεις ταξιδιών για τα τριήμερα του 2017

Τα βάλαμε κάτω, τα μετρήσαμε, τα ξαναμετρήσαμε και συνειδητοποιήσαμε ότι μόλις πέντε τριήμερα μας αναλογούν από εδώ και στο εξής για το υπόλοιπο της χρονιάς: Πάσχα, Πρωτομαγιά, Αγίου Πνεύματος και Χριστούγεννα.

 Ξεχωρίσαμε έναν προορισμό για κάθε περίσταση και σας δίνουμε πέντε λόγους για να οργανώσετε από τώρα τις επόμενες εξορμήσεις σας.


Πάσχα: 14- 17 Απριλίου
Προορισμός: Κέρκυρα

Αν και σε ολόκληρη την Ελλάδα ο εορτασμός του Πάσχα, της μεγαλύτερης γιορτής της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, διεξάγεται με ιδιαίτερη κατάνυξη και σεβασμό προς τα ήθη και έθιμα, στην Κέρκυρα θα ζήσετε μια ξεχωριστή εμπειρία. Μία εμπειρία που αποτελεί πόλο έλξης για πλήθος κόσμου που καταφτάνουν στο νησί προκειμένου να βιώσουν από κοντά τον ιδιαίτερο κερκυραϊκό εορτασμό του. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκινούν από την Κυριακή των Βαΐων, με τη λιτάνευση του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα –πολιούχου αγίου της Κέρκυρας– μια τελετή που ακολουθείται από το 1630. Πρόκειται για τη λιτανεία με τη μεγαλύτερη διαδρομή και τη μοναδική στην οποία συμμετέχουν όλες φιλαρμονικές του νησιού. Το βράδυ της ίδιας μέρας η καθιερωμένη συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρείας "Μάντζαρος" διεξάγεται στο Δημοτικό Θέατρο, εισάγοντας το κοινό στην κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας. Από τις πιο σημαντικές ημέρες η Μεγάλη Πέμπτη, όπου στον Duomo στην πλατεία Δημαρχείου ανάβουν 12 κεριά, τα οποία σβήνουν ένα ένα με την ανάγνωση κάθε Ευαγγελίου.

Τη Μεγάλη Παρασκευή οι εκκλησίες γεμίζουν πριν από το μεσημέρι με πιστούς για την τελετή της Αποκαθήλωσης του Κυρίου και την περιφορά του νεκρού Ιησού. Αργότερα, το απόγευμα ξεκινάει η περιφορά των επιταφίων των εκκλησιών στα καντούνια της Παλιάς Πόλης. Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, με την πρώτη Ανάσταση του Κυρίου, οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα και από τα παράθυρα των σπιτιών στο Λιστόν πέφτουν μπότηδες (κανάτια) γεμάτοι νερό, ένα έθιμο που συγκεντρώνει πλήθος κόσμου που θέλουν να παρακολουθήσουν το εντυπωσιακό αυτό θέαμα. Η αναστάσιμη ακολουθία λαμβάνει χώρα στην Πάνω Πλατεία, παρουσία του μητροπολίτη και των Αρχών του νησιού. Μετά το πέρας και της Ανάστασης το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, οι φιλαρμονικές περιφέρονται στην πόλη, παίζοντας εύθυμα εμβατήρια και μεταδίδοντας το ευχάριστο μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου.

Διαμονή: Τα Braziliana Apartments (τηλ. 26610 48608) στη Δασιά (11 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας) προσφέρουν αυτόνομα στούντιο με θέα στη θάλασσα ή τον καταπράσινο κήπο για μια άνετη και άκρως value for money διαμονή στο νησί των Φαιάκων. Τιμή: Από €45/ βραδιά. Αν αναζητάτε πιο exclusive διαμονή στην καριδιά της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας το Siorra Vittoria Boutique Hotel (Στέφανου Παδοβά 36, τηλ. 26610 36300, www.siorravittoria.com), αδιαμφισβήτητα πρέπει να συμπεριληφθεί στις επιλογές σας. Σπεύστε να κλείσετε κάποιο από τα δωμάτιά του καθώς για την συγκεκριμένη περίοδο γίνονται ανάρπαστα από πολύ νωρίς.
Φαγητό: Ο σεφ Αριστοτέλης Μέγκουλας σας υποδέχεται στο εκλεπτυσμένης αισθητικής εστιατόριό του Pomo d' Oro (Πλατεία Σκαραμαγκά 13, τηλ. 26610 28680) στην πλατεία Σκαραμαγκά, στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, και υπόσχεται να σας συστήσει στα μυστικά της μοντέρνας, ελληνικής κουζίνας. Για πιο παραδοσιακές γεύσεις το ιστορικό εστιατόριο Rex (Καποδιστρίου 66, τηλ. 26610 39649), επί της πολυσύχναστης Καποδιστρίου, σερβίρει αυθεντικά, τοπικά πιάτα, όπως ντόπιο κόκορα παστιτσάδο, μοσχάρι σοφρίτο και κοτόπουλο με σάλτσα από τοπικό κουμκουάτ. Εναλλακτικά, το παραδοσιακό μαγειρείο του Ρουβά (Σταματίου Δεσίλλα 13, τηλ. 26610 31182) στο κέντρο της πόλης τιμά την ελληνική κουζίνα από το 1937. Πιάτο σήμα- κατατεθέν του το ψητό κατσαρόλας. 

Πρωτομαγιά: 28 Απρλίου- 01 Μαΐου
Προορισμός: Ναύπλιο


Ένας από τους πιο φημισμένους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, που έχει να επιδείξει πλούσια ιστορία, σημαντικά αξιοθέατα και αξιόλογες προτάσεις για διαμονή, φαγητό και διασκέδαση, το Ναύπλιο αποτελεί προορισμό παντός καιρού, καθώς όποια εποχή και να το επισκεφτείτε είναι πάντα πανέμορφο. Σημεία αναφοράς του, εκτός από την πανέμορφη Παλιά Πόλη με τη χαρακτηριστική, ενετική αρχιτεκτονική, τα δύο κάστρα της, το περίφημο Παλαμήδι και η Ακροναυπλία. Σήμα κατατεθέν της αργολικής πρωτεύουσας είναι το πολυφωτογραφημένο Μπούρτζι, που δεσπόζει εν μέσω της θάλασσας και είναι ορατό από οποιοδήποτε σημείο της πόλης.

Στενά, πετρόκτιστα καλντερίμια με χαρακτηριστικά κτήρια βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής, μικρά μπαλκονάκια, χρωματιστές γωνιές και ανθισμένα λουλούδια αιχμαλωτίζουν το βλέμμα και "φυλακίζονται" στα κλικ του φωτογραφικού σας φακού. Δρομάκια με μαγαζάκια με τοπικά προϊόντα, αναμνηστικά και σουβενίρ, cafes και παραδοσιακές ταβέρνες σας κάνουν να θέλετε να χαθείτε στο φιλόξενο εσωτερικό τους και να μην βγείτε ποτέ. Σας συστήνουμε να επισκεφτείτε την κεντρική Πλατεία Συντάγματος με το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Βουλευτικό, την πολυσύχναστη Βασιλέως Κωνσταντίνου, η οποία είναι γνωστή και ως "Μεγάλος Δρόμος", το ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, την πύλη της Ξηράς, το πρώτο φαρμακείο της Ελλάδας στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων και την Πλατεία Φιλελλήνων. Οι πιο τολμηροί, επιχειρήστε μακροβούτια ανάμεσα στις διασημότερες παραλίες του: Αρβανιτιά, Καραθώνας, Τολό, ακτή της Αρχαίας Ασίνης.

Διαμονή: Τα εκλεπτυσμένης αισθητικής δωμάτια του Nafsimedon Hotel (Σιδηράς Μεραρχίας 9, τηλ. 27520 25060, http://www.nafsimedon.gr) διακρίνονται για την κλασική διακόσμηση και τους άνετους και ευρύχωρους χώρους τους. Διαθέτουν εντυπωσιακούς πολυελαίους, τραπέζια με μαρμάρινες επιφάνειες, παλιούς πίνακες και είναι εξοπλισμένα με όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Στα δυνατά χαρτιά του το πρωινό από έναν πλούσιο μπουφέ που αποτελείται από σπιτικά εδέσματα, όπως ζυμωτό ψωμί, χειροποίητες μαρμελάδες, ντόπια τυριά και αλλαντικά, σπιτικές πίτες κ.ά. Τιμή: Από €76/ βραδιά με πρωινό.
Φαγητό: Σπεσιαλιτέ της ελληνικής, παραδοσιακής κουζίνας, πιάτα βασισμένα σε τοπικές συνταγές, καθώς και ψητά της ώρας στα κάρβουνα γεμίζουν το τραπέζι σας στα Φανάρια (Σταϊκοπούλου & Σούτσου 13, τηλ. 27520 27141), μία από τις πιο φημισμένες ταβέρνες και σταθερή αξία στην Παλιά Πόλη του Ναυπλίου. Για το ολόφρεσκο ψάρι και τα θαλασσινά, τους ψαρομεζέδες και το φιλικό service του φημίζεται το ουζερί- μεζεδοπωλείο Ο Ρούλης (Παραλιακή Οδός Ναυπλίου-Νέας Κίου 253, τηλ. 27510 52006), στην παραλιακή οδό Ναυπλίου-Νέας Κίου.

Αγίου Πνεύματος: 02- 05 Ιουνίου
Προορισμός: Χανιά


Η Παλιά Πόλη των Χανίων, μια από τις πιο όμορφες της Ελλάδας αλλά και από τις ομορφότερες ολόκληρης της Μεσογείου, σας καλεί να χαθείτε στα γραφικά, κουκλίστικα σοκάκια της και να ανακαλύψετε την αύρα και το μυστήριο που κρύβεται πίσω από τα ενετικά κτήρια. Περπατήστε, λοιπόν, στα πολυσύχναστα καλντερίμια της και θαμπωθείτε από τη γραφικότητα και την ομορφιά τους. Σημεία αναφοράς της είναι η Σπλάντζια, η Χατζημιχάλη Νταλιάνη και η πλατεία Μητροπόλεως. Στη σύγχρονη πόλη θα περάσετε σίγουρα μια βόλτα από τη Δημοτική Αγορά και το δημοτικό πάρκο, ενώ λίγο πιο έξω από αυτήν θα επισκεφτείτε την αριστοκρατική συνοικία Χαλέπα και τα Ταμπακαριά.

Το Ενετικό Λιμάνι με τον Αιγυπτιακό Φάρο, το Γιαλί Τζαμισί και τα Νεώρια σφύζουν από κόσμο που απολαμβάνει τη βόλτα στην προκυμαία και έχει πολλές και ποιοτικές επιλογές ανάμεσα σε ταβέρνες, εστιατόρια, cafes και bars. Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στα Χανιά, πρέπει να δοκιμάσετε την παραδοσιακή τοπική κουζίνα σε κάποια από τις ταβέρνες και τα εστιατόριά τους. Σε ό,τι αφορά τη νυχτερινή διασκέδασή σας, η πόλη των Χανίων ικανοποιεί και με το παραπάνω τις επιθυμίες και ανάγκες σας. Μην παραλείψετε να απολαύσετε και ένα μακροβούτι σε κάποια από τις διασημότερες παραλίες του, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται ο Μπάλος, το Ελαφονήσι, τα Φαλάσαρνα και τα Σεϊτάν Λιμάνια. Για ένα πράγμα πρέπει να είστε σίγουροι: από τα Χανιά θα φύγετε φορτωμένοι με εικόνες καρτποσταλικής ομορφιάς.

Διαμονή: Ο ξενώνας Fagotto Rooms (Αγγέλου 18, τηλ. 28211 81779, http://simplychania.gr) στεγάζεται σε ένα θεσπέσιο ενετικό κτήριο του 1540 το οποίο κτίστηκε για να φιλοξενήσει το ενετικό διοικητήριο, στο γραφικό και ατμοσφαιρικό σοκάκι της Αγγέλου στην καρδιά της Παλιάς Πόλης. Διαθέτει μόλις 3 ευρύχωρα δωμάτια, τα οποία είναι διακοσμημένα σε παραδοσιακό ύφος με μοντέρνες πινελιές και θέα στα γραφικά σοκάκια της πόλης. Τιμή: Από €60/ βραδιά.
Φαγητό: Για αυθεντικές, κρητικές γεύσεις μαγειρεμένες σπιτικά, προτιμήστε το Στέκι (Αγίων Δέκα 3-5, τηλ. 28210 53490) στην Παλιά Πόλη των Χανίων. Δοκιμάστε χανιώτικο μπουρέκι, απάκι με φασκόμηλο και βαλσάμικο και γαμοπίλαφο. Όσοι προτιμάτε το ψάρι και τα θαλασσινά το Θαλασσινό Αγέρι (Βιβιλάκη 35, Ταμπακαριά, Χαλέπα, τηλ. 28210 51136) στα Ταμπακαριά, αποτελεί ιδανική επιλογή. Στα συν το ειδυλλιακό τοπίο μπροστά σας.
Χριστούγεννα: 22- 26 Δεκεμβρίου
Προορισμός: Πήλιο


Γνωστό και ως βουνό των Κενταύρων, εντοπίζεται στο νομό Μαγνησίας, σε κοντινή απόσταση από την πόλη του Βόλου και αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους λάτρεις του βουνού την συγκεκριμένη περίοδο. Χωρισμένο σε Δυτικό, Κεντρικό, Ανατολικό και Νότιο φημίζεται για τα γραφικά και κουκλίστικα χωριά που είναι χτισμένα στις πλαγιές του, όπου δεσπόζουν τα χαρακτηριστικά κτίσματα πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, τα οποία είναι "βουτηγμένα" στην καταπράσινη και πανέμορφη φύση. Σύμφωνα με τη μυθολογία, μάλιστα, οι 12 Θεοί του Ολύμπου το είχαν επιλέξει ως τη θερινή τους κατοικία.

Στα χωριά του Πηλίου θα έχετε τη δυνατότητα να κάνετε βόλτα σε γραφικά σοκάκια, να θαυμάσετε παραδοσιακά κτήρια τοπικής αρχιτεκτονικής, να δοκιμάσετε ντόπιες συνταγές, να προμηθευτείτε τοπικά προϊόντα, όπως τσίπουρο, σπιτικές μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού και να παρατηρήσετε από κοντά τη φύση σε όλο το μεγαλείο της. Και όλα αυτά στον υπερθετικό βαθμό. Στα πιο σημαντικά από αυτά συγκαταλέγονται η Πορταριά, η Μακρινίτσα (Δυτικό), οι Μηλιές, η Βυζίτσα, ο Άγιος Λαυρέντιος (Κεντρικό), η Τσαγκαράδα, το Μούρεσι, η Ζαγορά, ο Άγιος Ιωάννης (Ανατολικό), η Αγία Κυριακή, η Αργαλαστή και η Μηλίνα (Νότιο).

Διαμονή: Το παραδοσιακό κατάλυμμα Αδάμ (τηλ. 24280 99527), στη γραφική Μακρινίτσα, διαθέτει λιτά δωμάτια cozy αισθητικής που ακολουθούν πιστά τις τοπικές, αρχιτεκτονικές γραμμές και προσφέρουν θέα στα βουνά του Πηλίου ή τον Παγασητικό Κόλπο. Στους κοινόχρηστους χώρους του θα βρείτε σαλόνι με τζάκι για χαλαρές και χουχουλιάρικες στιγμές.Τιμή: Από €60/ βραδιά με πρωινό.
Φαγητό: Ένα από τα πιο φημισμένα εστιατόρια του Πηλίου, Το Κρίτσα (Πορταριά, τηλ. 24280 99121) λειτουργεί στο χώρο του ομώνυμου ξενοδοχείου στην κεντρική πλατεία της Πορταριάς και ξεχωρίζει για τις σπιτικές δημιουργίες της τοπικής κουζίνας που σερβίρει στους επισκέπτες του. Όλα τα πιάτα του είναι βασισμένα σε απλές συνταγές και ποιοτικές πρώτες ύλες. Στο εστιατόριο Δρυάδων Γεύσεις (Άγιος Λαυρέντιος, τηλ. 24280 96110), του ξενώνα Δρυάδες στον Άγιο Λαυρέντιο, ο ιδιοκτήτης και σεφ δημιουργεί με πολλή αγάπη και μεράκι μεσογειακές και παραδοσιακές γεύσεις της πηλιορείτικης κουζίνας σε μια πιο gourmet εκδοχή.

*Η έρευνα διενεργήθηκε στις 30 Ιανουαρίου. Οι τιμές και οι διαθεσιμότητες, έκτοτε, μπορεί να έχουν διαφοροποιηθεί. πηγη
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...