Μεγάλου: Έτοιμοι να επενδύσουν στη χώρα οι Έλληνες επιχειρηματίες

Το ελληνικό επιχειρηματικό πνεύμα παραμένει  ζωηρό, δήλωσε ο Χρήστος Μεγάλου, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση ως Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, απευθύνοντας χαιρετισμό σε εκδήλωση της τράπεζας.
Όπως τόνισε, έχουν συμπληρωθεί επτά ολόκληρα χρόνια που η χώρα μας βρίσκεται σε μια βαθιά και μακρά οικονομική κρίση με βαριές συνέπειες για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, το ελληνικό επιχειρηματικό πνεύμα παραμένει  ζωηρό.
Αυτό αποδεικνύεται από την ανθεκτικότητα που έχουν επιδείξει οι επιχειρήσεις, αντιμετωπίζοντας συνθήκες που ελάχιστες χώρες έχουν βιώσει σε ειρηνική περίοδο.
Είμαι σε θέση να γνωρίζω, συνέχισε ο κ. Μεγάλου, ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι έτοιμοι να επενδύσουν ξανά στη χώρα, και ότι ξένα επιχειρηματικά κεφάλαια επιδιώκουν συνεργασίες μαζί τους.
Έχουμε σημαντικά πλεονεκτήματα στη ναυτιλία, τον τουρισμό, στην παραγωγή τεχνολογίας, στον αγροτικό τομέα και μπορούμε να ανταγωνιστούμε ακόμη και στην παραγωγή αγαθών, καθώς η χώρα διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία σε συγκεκριμένους τομείς και ανακτά μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητας που είχε απωλέσει, τόνισε ο κ. Μεγάλου.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ελληνική  οικονομία αλλά και το τραπεζικό σύστημα είναι τα «κόκκινα δάνεια». Το ζήτημα είναι πλέον ώριμο για οριστική διευθέτηση, για να μπορέσουμε να κοιτάξουμε το μέλλον όπως μας αρμόζει. Πρέπει όμως να κρατήσουμε τα διδάγματα από τα λάθη του παρελθόντος και να φροντίσουμε να μην επαναληφθούν, σημείωσε.
Σε αυτή τη διαδικασία εξυγίανσης του επιχειρηματικού τοπίου θα είναι, βεβαίως, καθοριστικός σύμμαχός μας η οικονομική ανάκαμψη. Διότι η ανάπτυξη είναι αυτή που θα επαναφέρει τις επιχειρήσεις σε τροχιά κερδοφορίας και θα κάνει τα δάνεια τους και πάλι υγιή, σημείωσε ακόμη.
Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και να παραμείνουμε σταθερά στην Ευρώπη. Οι τράπεζες μπορούμε και θέλουμε να στηρίξουμε τη συγκρότηση ενός νέου, υγιούς και βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης για τη χώρα, που θα βασίζεται στην ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, εξήγησε ο κ. Μεγάλου.
Η Τράπεζα Πειραιώς, που για πάνω από δυο δεκαετίες επικεντρώνεται στην επιχειρηματική τραπεζική, αποτελεί σήμερα τον κεντρικό πυλώνα της εμπορικής τραπεζικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Η κυρίαρχη θέση της την καθιστά αποφασιστικό παράγοντα στον αγώνα αναδιάρθρωσης και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και αυτό το ρόλο είμαστε έτοιμοι να διαδραματίσουμε.
Οι επιχειρήσεις κατάφεραν με θυσίες, θάρρος και αποφασιστικότητα, λαμβάνοντας δύσκολες αποφάσεις να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και δεδομένα.
Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ξεκινά από τον επιχειρηματικό τομέα, από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν το δυναμικό κομμάτι της οικονομίας, από τις μεγάλες επιχειρήσεις, που μερικές απ’ αυτές επιτυγχάνουν την αναγνώριση σε διεθνές περιβάλλον, αλλά και από τα δυναμικά και εξωστρεφή τμήματα της αγοράς, όπως ο αγροτικός τομέας, η ναυτιλία,  που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση, υποστήριξε επίσης ο κ. Μεγάλου.
«Αναγνωρίζω ότι το έργο του σημερινού επιχειρηματία στην Ελλάδα είναι ίσως το πιο δύσκολο και πιο  απαιτητικό στον ευρωπαϊκό χώρο, καθώς καλείται να χαράξει μια στρατηγική σ’ ένα συνεχές περιβάλλον κρίσης, το οποίο ταυτόχρονα όμως δημιουργεί ευκαιρίες. Πιστεύω ακράδαντα ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει τις ικανότητες και την προοπτική ανάπτυξης.
Η χώρα μας έχει σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ανάγκη από δημιουργούς αξίας, από επιχειρηματίες που θα λειτουργήσουν σαν υποδείγματα επιχειρηματικότητας και πρωτοπορίας. Η Τράπεζα Πειραιώς,  εγώ προσωπικά και όλα τα στελέχη του ομίλου θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την ανάπτυξη και την πρόοδο του ομίλου και της χώρας μας», κατέληξε ο κ. Μεγάλου.

Τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας υποδέχθηκε σήμερα Τρίτη στο Μουσείο της Ακρόπολης η  Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς.
Διακόσιοι και πλέον μεγάλοι πελάτες της Τράπεζας και θεσμικοί παράγοντες  παρακολούθησαν τον κεντρικό ομιλητή και τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης Διοικητή της ΤτΕ κ. Γιάννη Στουρνάρα. Συγχρόνως είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να γνωριστούν με τη νέα διοίκηση και να ανταλλάξουν απόψεις με το ανώτατο στελεχιακό δυναμικό της Τράπεζας στην παρούσα κρίσιμη οικονομική συγκυρία.
«Είμαστε και θα είμαστε ενεργά παρόντες σε κάθε αναπτυξιακή δραστηριότητα και σε κάθε επενδυτική πρωτοβουλία, δίπλα στην επιχείρηση και μαζί με τον επιχειρηματία»  δήλωσε ο Πρόεδρος της Τράπεζας κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου, καλωσορίζοντας τους  διακεκριμένους  καλεσμένους. Επεσήμανε πως παρά τις δυσκολίες, οι επιχειρηματικές χρηματοδοτήσεις του Ομίλου στο διάστημα 2015 και 2016 ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. «Στόχος είναι» επεσήμανε ο ίδιος, «η πρόοδος που έχει συντελεστεί όλο το τελευταίο διάστημα στη Τράπεζα να διοχετευτεί αποτελεσματικά και στους πελάτες της με στόχο την άμεση ανταπόκριση στις απαιτήσεις τους».
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς τόνισε την ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου προτύπου ανάπτυξης. Το μοντέλο αυτό, όπως σημείωσε, «θα στηρίζεται στην υγιή επιχειρηματικότητα και θα λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ώστε να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, δημιουργώντας αξίες και πλούτο και επομένως απασχόληση κοινωνική συνοχή και ευημερία».
Αναφερόμενος στην Τράπεζα Πειραιώς είπε ότι «ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις των νέων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, έχει κάνει και κάνει σημαντικά βήματα για την ενίσχυση της εταιρικής της διακυβέρνησης και διαφάνειας» και τόνισε πως «σήμερα, η Τράπεζα έχει ένα από τα καλύτερα, σε εμπειρία, τεχνογνωσία, ταλέντο και ικανότητα, διοικητικά συμβούλια τραπεζών στην Ευρώπη».
«Προσωπικός αλλά και συλλογικός στόχος» κατέληξε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς «είναι να ανέβουμε υψηλότερα μαζί με τους πελάτες μας», σημειώνοντας πως αποδέχθηκε μια τεράστια πρόκληση και ευθύνη απέναντι στους περίπου 90.000 μετόχους της Πειραιώς, τα 5 εκατ. πελατών της Τράπεζας και τους 14.000 εργαζομένους του Ομίλου στην Ελλάδα.
«Αναγνωρίζω το έργο του σημερινού επιχειρηματία στην Ελλάδα που είναι ίσως το πιο δύσκολο και πιο απαιτητικό στον ευρωπαϊκό χώρο» ο τόνισε ο κ. Χρήστος Μεγάλου στο δικό του χαιρετισμό, κατά την πρώτη του εμφάνιση  ως CEO της Τράπεζας Πειραιώς. Ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε στο κυριότερο  σήμερα πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος της  χώρας και κατ’ επέκταση και της ελληνικής οικονομίας που δεν είναι άλλο από  τα «κόκκινα δάνεια», εξηγώντας πάντως πως το ζήτημα είναι πια ώριμο για οριστική διευθέτηση.
«Με βάση τα διδάγματα από τα λάθη του παρελθόντος προχωρούμε σε μία διαδικασία εξυγίανσης του επιχειρηματικού τοπίου  που όμως δεν μπορεί παρά να  βασιστεί στην οικονομική ανάκαμψη» είπε  ο κ. Μεγάλου. «Μόνον η ανάκαμψη θα επαναφέρει τις επιχειρήσεις σε τροχιά κερδοφορίας.  Σε αυτή τη διαδικασία η Τράπεζα Πειραιώς που στηρίζει  ως κεντρικός πυλώνας το επιχειρείν στη χώρα  για πάνω από δύο δεκαετίες  θα παίξει και πάλι  ρόλο πρωταγωνιστικό», κατέληξε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου.
Δημοσίευση σχολίου
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...