Στα άκρα η κόντρα Τουρκίας - Γερμανίας

Τις αντοχές του Βερολίνου φαίνεται ότι δοκιμάζει ο Ταγίπ Ερντογάν με την προφυλάκιση του Τουρκογερμανού δημοσιογράφου της εφημερίδας «Die Welt», που κλιμακώνει την κόντρα μεταξύ των δύο χωρών. Για τον Τούρκο πρόεδρο, κάθε αιχμή εις βάρος της Γερμανίας είναι ένας πόντος υπέρ του εν όψει του δημοψηφίσματος του Απριλίου.
Αντιθέτως, για την Ανγκελα Μέρκελ, που έχει μπροστά της μια εκλογική αναμέτρηση και τον Μάρτιν Σουλτς να αμφισβητεί την παντοδυναμία της,
κάθε πρόκληση από πλευράς Αγκυρας τη φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, με δεδομένο ότι δεν θέλει επ' ουδενί να διαταραχθεί η συμφωνία με την Τουρκία για το Προσφυγικό.
Η Γερμανίδα καγκελάριος παρενέβη για να αφεθεί ελεύθερος ο Ντενίζ Γιουτζέλ, ανταποκριτής με διπλή υπηκοότητα, που κρατείται από τις 14 Φεβρουαρίου.
Ωστόσο η προχθεσινή προφυλάκισή του, που ξεσήκωσε κυριολεκτικά θύελλα αντιδράσεων στα γερμανικά ΜΜΕ, δίνει την εντύπωση πως η τουρκική κυβέρνηση κλιμακώνει επίτηδες την ένταση. «Οσο ο Γιουτζέλ ήταν υπό κράτηση, θα μπορούσε να αφεθεί ελεύθερος υπό όρους μέχρι να ξεκαθαριστούν οι κατηγορίες σε βάρος του» γράφει η «Suddeutsche Zeitung». «Τώρα υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα η Αγκυρα να πει πλέον ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και άρα η κυβέρνηση δεν μπορεί πια να πράξει τίποτα, ακόμη κι αν το ήθελε».
Το πρόβλημα στην περίπτωση Γιουτζέλ είναι ότι είναι κάτοχος διπλής υπηκοότητας και αυτήν τη στιγμή αντιμετωπίζεται ως Τούρκος υπήκοος. Η προφυλάκιση μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε χρόνια, λόγω των αυξημένων μέτρων ασφαλείας και την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που έχει κηρυχθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ως Τούρκος υπήκοος δεν μπορεί να έχει επισήμως τη στήριξη της γερμανικής πρεσβείας, ούτε ισχύουν για εκείνον οι όροι του διεθνούς δικαίου για ξένους δημοσιογράφους. Το γερμανικό ΥΠΕΞ δεν ανακοινώνει ακόμη ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του και σε ποιο επίπεδο πρόκειται να γίνουν επαφές με στόχο την αποφυλάκισή του.
Πάντως η γερμανική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι το ζήτημα δεν θεωρείται λήξαν και ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αφεθεί ελεύθερος ο Γιουτζέλ. Εκατόν εξήντα έξι Γερμανοί βουλευτές δημοσίευσαν μια ανοικτή επιστολή με την οποία ζήτησαν την «τάχιστη» απελευθέρωση του Γιουτζέλ.
Η ίδια η Μέρκελ αποκάλεσε «πικρή και απογοητευτική» την απόφαση των ανακριτών, προσθέτοντας πως το μέτρο αυτό είναι «δυσανάλογα σκληρό», καθώς «ο Ντενίζ Γιουτζέλ παρουσιάστηκε οικειοθελώς στη Δικαιοσύνη και έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση (των εισαγγελέων που προΐστανται) της έρευνας».
Θύελλα
«Εντελώς απαράδεκτη» χαρακτήρισε την προφυλάκιση του δημοσιογράφου ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάικο Μάας, που απαιτεί να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι λειτουργοί του Τύπου, οι οποίοι κρατούνται «αδίκως» από την Αγκυρα. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία, περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν και αναμένουν να δικαστούν, 170 ΜΜΕ έκλεισαν και 775 διαπιστεύσεις δημοσιογράφων ανακλήθηκαν, σύμφωνα με έναν απολογισμό οργανώσεων προάσπισης της ελευθερίας του Τύπου.
Τα γερμανικά ΜΜΕ επίσης έχουν ξεκινήσει εκστρατεία για την απελευθέρωση του Γιουτζέλ, ο οποίος κατηγορείται για διασπορά προπαγάνδας υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, υποκίνηση του κοινού στη βία και υποκίνηση μίσους.
«Δεν αρκεί πλέον η σιωπηρή διαμαρτυρία»
Αποκαλυπτική είναι η μαρτυρία του πρώην ανταποκριτή του «Spiegel» στην Τουρκία, Χασνάιν Καζίμ, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους δημοσιογράφους που έχασαν τη διαπίστευσή τους πέρυσι και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. «Δεν αρκεί πλέον η σιωπηρή διαμαρτυρία» γράφει στο Spiegel Online ο Καζίμ, ο οποίος έχει μόνο τη γερμανική υπηκοότητα.
«Πολλοί από τους 30 Γερμανούς ανταποκριτές περίμεναν τότε τη διαπίστευσή τους, αλλά μόνον όταν η Ανγκελα Μέρκελ μίλησε με τον Αχμέτ Νταβούτογλου άρχισαν να λαμβάνουν τα έγγραφά τους. Εκτός από τρεις, ένας εξ αυτών εγώ και ο άλλος ο Ντενίζ Γιουτζέλ» θυμάται και τονίζει ότι σκόπευε να μείνει στην Τουρκία, ωστόσο δικαστικοί τον προειδοποίησαν ότι θα τον συνελάμβαναν και θα ξεκινούσε μια τεράστια περιπέτεια για εκείνον και την οικογένειά του, καθώς δεν θα μπορούσε να εγκαταλείψει πλέον τη χώρα.
Ο Γιουτζέλ έμεινε και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες. «Δεν έχω επισκεφθεί έκτοτε την Τουρκία. Εισαγγελείς και δυτικοί διπλωμάτες μου λένε να μην πάρω καν πτήση με ενδιάμεση στάση στην Κωνσταντινούπολη, γιατί είναι πολύ πιθανό να συλληφθώ στο αεροδρόμιο».
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...