Ο «ξαφνικός έρωτας» του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιάννη Στουρνάρα

Μια σχέση που έχει περάσει από σαράντα κύματα είναι αυτή του πρωθυπουργού με τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας με απίστευτες ανατροπές και οριακά σκαμπανεβάσματα.
Γράφει ο Παύλος Ελευθερόπουλος
Σχέση αντιπαλότητας αλλά και συμμαχιών είναι αυτή του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιάννη Στουρνάρα καθώς τη μία μέρα μπορεί να ανταλλάσουν αιχμές και υπαινιγμούς και την επόμενη να προχωρούν χέρι χέρι στον δρόμο της πολυπόθητης ανάπτυξης.

Στο τελευταίο επεισόδιο αυτής της πολυτάραχης σχέσης πρωθυπουργός και διοικητής της ΤτΕ εμφανίζονται να ενώνουν τις δυνάμεις τους απέναντι στην επίθεση του κοινού εχθρού που ακούει στο όνομα του ΔΝΤ. Οι πρόσφατες εκτιμήσεις του Ταμείου για μια ενδεχόμενη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ήταν η αφορμή ώστε οι δύο άνδρες να συναντηθούν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στο Μέγαρο Μαξίμου ώστε να χαραχθεί μια κοινή αμυντική γραμμή απέναντι σε όσους προδιαγράφουν μια «τρύπα» 10 δισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ οι ανάγκες μιας ακόμη επώδυνης ανακεφαλαιοποίησης αναμένεται να προκύψουν λόγω των αυξημένων επισφαλειών τους που προέρχονται κυρίως από τα κόκκινα δάνεια. Η εκτίμηση αυτή ήταν αρκετή ώστε Τσίπρας και Στουρνάρας να ξεχάσουν τις πρόσφατες αντιπαλότητες και με την μεσολάβηση του Γιάννη Δραγασάκη να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για να αντιμετωπίσουν από κοινού την εκροή καταθέσεων που το ΔΝΤ προκάλεσε.
Στη συνάντηση αυτή, από πλευράς του Αλέξη Τσίπρα ξεκαθαρίστηκε πως το σχετικό νομοσχέδιο για τη διευθέτηση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή ως το τέλος του μήνα έτσι ώστε να αρχίσει άμεσα η εφαρμογή του νέου νόμου, ενώ από πλευράς Στουρνάρα υπήρξε η δέσμευση για άμεσες και εμφατικές παρεμβάσεις για την ανάγκη ολοκλήρωση  της αξιολόγησης. Οι συνθήκες, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί υπό το βάρος των πιέσεων του ΔΝΤ έχουν δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο στενότερης συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και Γιάννη Στουρνάρα και αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί και στο εγγύς μέλλον, όταν δηλαδή το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια μπει σε διαβούλευση.
Κοινή πεποίθηση τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στην Τράπεζα της Ελλάδος αποτελεί η αναγκαιότητα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα όπως αυτό της μείωσης των καταθέσεων που όσο και αν η κυβέρνηση επιχειρεί να αποδώσει στις αυξημένες ανάγκες των πολιτών στο τέλος του έτους δεν παύει να προκαλεί ανησυχίες τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο εύθραυστο τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Οι ανάγκες και οι κίνδυνοι για την πορεία του προγράμματος σε συνδυασμό με τις πιέσεις εξωγενών παραγόντων είναι οι λόγοι που υποχρέωσαν Τσίπρα και Στουρνάρα να αφήσουν κατά μέρους τις αντιπαλότητες του πρόσφατου παρελθόντος και να αποκτήσουν κοινή γραμμή πλεύσης, έχοντας όπως υποστηρίζουν και την υποστήριξη του ενιαίου μηχανισμού εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ομολογουμένως συνηθίζει να παρέχει πλήρη κάλυψη στον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...