Γερμανία: «Προεκλογικός εμφύλιος για την Ελλάδα»

Στο προεκλογικό Βερολίνο, ο Χριστιανοδημοκράτης υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε αντέδρασε έντονα στους επαίνους του Σοσιαλδημοκράτη υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προς την Αθήνα.
«Ενοχλήθηκα που ο Γκάμπριελ, ευρισκόμενος στην Ελλάδα, έδωσε στους Έλληνες ένα μήνυμα που δεν τους βοηθά, αλλά μάλλον τους δυσκολεύει περισσότερο να λάβουν τις σωστές αποφάσεις», τόνισε ο Βόλφανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

Η απάντηση για τις επικρίσεις Σόιμπλε προς τον Γκάμπριελ ο οποίος τάχθηκε υπέρ μίας μεγαλύτερης βοήθειας της Γερμανίας στην Ελλάδα, ήρθε δια στόματος του τελευταίου. «Οι δαπάνες ασφαλώς δεν βοηθούν από μόνες τους, αλλά ούτε και η λιτότητα», είπε στη γερμανική εφημερίδα Bild υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.
«Εάν δεν μπορείς να επικροτήσεις τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, χωρίς να σε μαλώνει ο υπουργός Οικονομικών του CDU (σ.σ.: ο Σόιμπλε), τότε είναι σαφές γιατί οι Γερμανοί έχουν μία τόσο κακή φήμη στην ΕΕ», δήλωσε ο Γκάμπριελ.
Ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφαν Ζάιμπερτ έσπευσε να υποβαθμίσει τον «προεκλογικό εμφύλιο» μεταξύ των δύο γερμανών υπουργών για το ελληνικό θέμα, υποστηρίζοντας ότι » είναι ενιαία η γραμμή στο χειρισμό έναντι της Ελλάδας», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε «εννιαίο σεβασμό για όσα πέρασαν οικονομικά τα τελευταία χρόνια πολλά στρώματα του ελληνικού πληθυσμού».
 ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΣΟΙΜΠΛΕ -Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ΕΔΩ
«Η Ευρώπη δεν είναι μόνο η Γερμανία. Ανεξαρτήτως μεγέθους, όλες οι χώρες βρισκόμαστε στο ίδιο ύψος και δεν κοιτάζει ο ένας αφ΄υψηλού τον άλλο…Ο ελληνικός λαός έχει σηκώσει μεγάλο βάρος. Οι πολιτικοί καλούνται να λάβουν δύσκολες αποφάσεις για να βγάλουν τη χώρα από τη δύσκολη κατάσταση  .. Εγώ τουλάχιστον και πολλοί άλλοι πολιτικοί στη Γερμανία σεβόμαστε πάρα πολύ τις προσπάθειες αυτές», δήλωνε χθες ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.
Υπό τον τίτλο «Ο συμπαθητικός Γερμανός στην Αθήνα», το γερμανικό περιοδικό Spiegel σημειώνει ότι «για πρώτη φορά ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επισκέπτεται την Ελλάδα ως υπουργός Εξωτερικών, παίρνοντας αποστάσεις από τη σκληρή γραμμή του συναδέλφου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε». Το περιοδικό ωστόσο σχολιάζει ότι «τον Ιούνιο του 2015, τότε υπουργός Οικονομίας ακόμη, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χρησιμοποιούσε διαφορετική γλώσσα».
Ωστόσο, ενδοκυβερνητικό μέτωπο άνοιξε μεταξύ του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ  και του Χριστιανοδημοκράτη υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει στην ηλεκτρονική της έκδοση η Die Welt, η οποία εστιάζει στις δηλώσεις του «σοσιαλδημοκράτη Γκάμπρειλ για το προσφυγικό, μαζί με τον ομόλογό του Νίκο Κοτζιά».
Εν τω μεταξύ στη Γερμανία, στις δημοσκοπήσεις το προβάδισμα εναλλλάσσεται ανάμεσα σε Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες. Σε σχέση με το αν οι πολίτες επέλεγαν άμεσα καγκελάριο, στην τελευταία μέτρηση για το ARD, καταγράφεται προβάδισμα στη δημοφιλία του Μάρτιν Σουλτς με 45% έναντι 36% της ‘Ανγκελα Μέρκελ.
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1,ΑΠΕ,ΜΠΕ
Σχετική είδηση:Σόιμπλε: H Ελλάδα πρέπει να είναι ανταγωνιστική για να μείνει στο ευρώ (video)
Σχετική είδηση:Συναντήσεις Ζ. Γκάμπριελ με Παυλόπουλο, Κοτζιά, Γεννηματά (video)
Δημοσίευση σχολίου
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...