«Πιθανή η ύπαρξη παρόμοιου κοιτάσματος με το Ζορ νότια της Κέρκυρας»!

Δύο εταιρείες θα ξεκινήσουν νέες σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο Πέλαγος και συγκεκριμένα στα θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κέρκυρας όπου η ΕΔΕΥ πιστεύει ότι μπορεί να κρύβεται ένα νέο «Ζορ», αλλά και στα «οικόπεδα» νότια της Κρήτης στο Λιβυκό Πέλαγος.

 Το ενδιαφέρον εστιάζεται νότια της Κέρκυρας, όπου σύμφωνα με τους επιστήμονες της ΕΔΕΥ θα γίνουν τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες καθώς
υπάρχουν ασβεστολιθικοί ταμιευτήρες παρόμοιοι με εκείνους του μεγάλου κοιτάσματος του Ζορ, ανοιχτά της Αιγύπτου.
Σεισμικές έρευνες θα γίνουν και στην όχι και τόσο πολυσηζητημένη για την ύπαρξη κοιτασμάτων  θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από το οικόπεδο 11 (Μεσσηνιακός, Λακωνικός Κόλπος και δυτικά των Κυθήρων έως και βορειοδυτικά του Κρητικού Πελάγους, ανοικτά των Χανίων.
Τις κινήσεις αυτές για τη διενέργεια δεύτερων σεισμικών ερευνών τρέχει ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς, ο οποίος εκτιμά ότι τις επόμενες εβδομάδες θα είναι σε θέση να προχωρήσει σε λεπτομερέστερες ανακοινώσεις αναφορικά με το χρόνο έναρξης τους.
Η εταιρία που αναλαμβάνει τα δικαιώματα ερευνών και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, την τήρηση του αρχείου των δεδομένων και την ευθύνη της προκήρυξης διαγωνισμών πήρε αυτήν την απόφαση προκειμένου να λάβει περισσότερες απεικονίσεις, με την PGS να χτυπά πιο πυκνές γραμμές σε σχέση με εκείνες των προηγούμενων σεισμικών που είχαν γίνει to 2012 πριν την προκήρυξη του δεύτερου γύρου παραχωρήσεων με τα 20 θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου και της Κρήτης.
Νότια της Κρήτης θα χτυπηθούν πιο πυκνές σεισμικές γραμμές ώστε να εξερευνηθεί καλύτερα το υπέδαφος του Λιβυκού Πελάγους, όπου η ύπαρξη λασποηφαιστείων προϊδεάζουν για το ενδεχόμενο ύπαρξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Τα νέα δεδομένα αφού συλλεχθούν κι επεξεργαστούν θα προωθηθούν από την ΕΔΕΥ σε ξένες αγορές προκειμένου να προσελκυστούν ξένες πετρελαϊκές εταιρίες. Οι πληροφορίες θέλουν ότι στην προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία αν και εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από πετρελαϊκούς κολοσσούς για τα «οικόπεδα» νότια της Κέρκυρας, εντούτοις τότε η πτώση των διεθνών τιμών του αργού αλλά και οι εξελίξεις με την ελληνική οικονομία το 2015 αποθάρρυναν την εκδήλωση ενδιαφέροντος.
Η ΕΔΕΥ επίσης πιστεύει ότι με την αναγγελία της διενέργειας σεισμικών ερευνών είναι πολύ πιθανόν να εμφανιστούν ξένες εταιρίες, οι οποίες θα ζητήσουν περιοχές με τη διαγωνιστική διαδικασία «παραχώρηση μετά από αίτηση».
Πηγή: euro2day.gr





...

Σημαντικό deal: H Ισπανική Repsol μπαίνει στα ελληνικά πετρέλαια

Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων «βλέπει» πλέον Ελλάδα, αφού συμφώνησε με την Energean να μπεί στις έρευνες σε Ιωάννινα και Αιτωλοακαρνανία
Νέα σελίδα ανοίγει στην προσπάθεια αξιοποίησης του εγχώριου δυναμικού υδρογονανθράκων, καθώς η ισπανική Repsol συμφώνησε να εισέλθει (farm in) στα χερσαία οικόπεδα της Energean Oil & Gas στα Ιωάννινα και στην Αιτωλοακαρνανία, αποκτώντας το 60% των παραχωρήσεων και αναλαμβάνοντας τον ρόλο του Διαχειριστή (Operator).
Επιβεβαιώνοντας παλαιότερο δημοσίευμα του news 247 η Energean εξέδωσε σήμερα σχετική ανακοίνωση για την υπογραφή της συμφωνίας. Όπως σημειώνει, η Repsol σχεδιάζει να προχωρήσει στη διενέργεια γεωφυσικής σεισμικής έρευνας στο οικόπεδο των Ιωαννίνων στην περίοδο 2017/2018 καθώς και στη διενέργεια αεροβαρυτικής και γεωφυσικής σεισμικής έρευνας στην Αιτωλοακαρνανία στη διάρκεια του 2018/2019.
Σημειώνεται ότι η Repsol είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο εισηγμένες σε χρηματιστήριο αξιών εταιρείες από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ διαθέτει και ένα από τα πλέον αποδοτικά δίκτυα διύλισης στην Ευρώπη. Έχει παρουσία σε περισσότερες από 40 χώρες, απασχολώντας πάνω από 24.000 εργαζόμενους. Η εταιρεία επιχειρεί στο σύνολο της αλυσίδας πετρελαίου και φυσικού αερίου, δραστηριοποιούμενη στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, στη διύλιση, στις μεταφορές, στα χημικά, στους σταθμούς εξυπηρέτησης και στην ανάπτυξη νέων ενεργειακών λύσεων.
Η εταιρεία παράγει περίπου 700.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως, ενώ τα διυλιστήριά της μπορούν να διαχειριστούν έως και 998.000 βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως. Επίσης η Repsol διανέμει και πωλεί καύσιμα και λιπαντικά μέσω των 4.700 σταθμών εξυπηρέτησης που διαθέτει, εκ των οποίων η πλειοψηφία βρίσκεται στην Ισπανία, όπου η εταιρεία ηγείται της αγοράς.
Ένας από τους τομείς –κλειδιά για την εταιρεία είναι η τεχνολογική εξέλιξη, καθώς η Repsol έχει παρουσιάσει πολλά πρωτοποριακά έργα, τα οποία την έχουν καταστήσει ηγέτιδα στην ενεργειακή καινοτομία.
Ο κ. Μαθιός Ρήγας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean σχολίασε σχετικά:
«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για την συμφωνία εισόδου της Repsol στα οικόπεδα της Energean σε Ιωάννινα και Αιτωλοακαρνανία, εξέλιξη που σηματοδοτεί ένα μεγάλο βήμα προόδου για την ανάπτυξη του εγχώριου τομέα υδρογονανθράκων. Η τεχνογνωσία της Repsol και η γνώση της γεωλογίας της περιοχής από την Energean αναμφίβολα ενισχύουν τις πιθανότητες νέων ανακαλύψεων στη Δυτική Ελλάδα και δρομολογούν την εξέλιξη της περιοχής σε ένα νέο σημαντικό σημείο αναφοράς για τον χώρο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Η Energean έχει πρωταγωνιστήσει στον εγχώριο τομέα υδρογονανθράκων, τον οποίο και έχει αναπτύξει με την παραγωγή του Πρίνου, μέσω της εκτέλεσης σημαντικών επενδυτικών προγραμμάτων με την χρήση δικών της υποδομών. Εμείς δεν αρεσκόμαστε σε δημόσιες αναφορές περί «επαφών και συζητήσεων» χάριν εντυπωσιασμού, αλλά κλείνουμε και ανακοινώνουμε επίσημα μεγάλες συμφωνίες. Μετά την Third Point, την Kerogen, την BP, την EBRD, την Technip, την Schlumberger, η έλευση της Repsol στην Ελλάδα διευρύνει το σημαντικό ιστορικό της Energean στην σύναψη επιχειρηματικών συμφωνιών προστιθέμενης αξίας και στη συνεργασία με υψηλής ποιότητας και διεθνούς βεληνεκούς εταίρους που δραστηριοποιούνται στον χώρο.
Μέσω της ανάπτυξης των προσφάτως αποκτηθέντων κοιτασμάτων φυσικού αερίου Karish και Tanin στο Ισραήλ και σε συνδυασμό με τις μεγάλες προοπτικές που δημιουργούν τα ερευνητικά σχέδια στη Δυτική Ελλάδα και στο Μαυροβούνιο, η Energean προχωρεί στην υλοποίηση του οράματος των ανθρώπων της να καταστεί η ηγέτιδα ανεξάρτητη εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.»
Οι χερσαίες παραχωρήσεις των Ιωαννίνων και της Αιτωλοακαρνανίας καλύπτουν συνολικά έκταση 8.547 τετρ. χιλιομέτρων, αποτελούν πρώτης προτεραιότητας ερευνητικούς στόχους για την Energean και έχουν στρατηγική σημασία για τον τομέα των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Τα οικόπεδα αποτελούν τμήμα της ζώνης επωθήσεων των Ελληνίδων, η οποία περιλαμβάνει την ιδιαίτερα προσοδοφόρα Ιόνια Λεκάνη και την πλατφόρμα  της Απουλίας, με ομοιότητες προς πρόσφατες μεγάλες ανακαλύψεις στην Αλβανία. Συνολικά, πάνω από 10 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου έχουν ανακαλυφθεί μέσα σε αυτήν την περιοχή, κυρίως σε Αλβανία, Ιταλία και Κροατία.
Σημειώνεται ότι η συμφωνία υπόκειται στην έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης και στην υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης του οικοπέδου της Αιτωλοακαρνανίας ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και την Energean Oil & Gas.
(Φωτογραφία: AP Images/Chris Carlson)
 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...