Ο Εντουάρ Φιλίπ νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας – Δείτε το βιογραφικό του (εικόνες-βηντεο)

 O νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας ήταν μέλος του Σοσιαλιστικού κόμματος πριν πολιτευθεί με τη Δεξιά
    Ο Μακρόν επέλεξε ως αρχηγό της κυβέρνησης ένα πρόσωπο που δεν είναι μέλος του κόμματος στο οποίο ανήκει ο ίδιος

 Στις 17:30 (ώρα Ελλάδας) πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης παραλαβής από τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μπερνάρ Καζνέβ

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέλεξε τη Δευτέρα τον Εντουάρ Φιλίπ στη θέση του πρωθυπουργού.

Πρόκειται για μια κίνηση που δεν έχει προηγούμενο στη μεταπολεμική Γαλλία, καθώς ο πρόεδρος επέλεξε οικειοθελώς έναν πρωθυπουργό που δεν ανήκει στο κόμμα του.

Η τελετή παράδοσης των καθηκόντων από τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μπερνάρ Καζνέβ και τον νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ πραγματοποιήθηκε στις 17:30 (ώρα Ελλάδας).
Δείτε το σχετικό video:
...
Ποιος είναι ο Φιλίπ
Είναι 46 ετών, τελείωσε το Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού και τη Γαλλική Εθνική Σχολή Διοίκησης (ΕΝΑ) και ήταν μέλος του Σοσιαλιστικού κόμματος πριν πολιτευθεί με τη Δεξιά.

Η ευκαιρία για να ασχοληθεί με την πολιτική του παρουσιάζεται το 2001, χρονιά που γνωρίζει τον Αντουάν Ρούφεναχτ, δήμαρχο της Χάβρης και εισέρχεται στην ομάδα του.
Έπειτα από μία βουλευτική αποτυχία το 2002, ο Φιλίπ δεν το βάζει κάτω. Τα επόμενα δύο χρόνια εργάζεται για το νέο δεξιό κόμμα, το UMP – το μετέπειτα κόμμα των Ρεπουμπλικανών- και παράλληλα προσεγγίζει τον Αλέν Ζιπέ.
Στη συνέχεια έρχεται το πρώτο διάλειμμα στον ιδιωτικό τομέα, σε ένα δικηγορικό γραφείο των ΗΠΑ και η συγγραφή ενός βιβλίου για τα μυστήρια των προεκλογικών εκστρατειών.
Στη συνέχεια επιστρέφει στην «αγκαλιά» του Αλέν Ζιπέ και δέχεται τη θέση συμβούλου στο μεγάλο υπουργείο Οικολογίας, μετά την εκλογή Σαρκοζί.
Δυστυχώς όμως, ο δήμαρχος του Μπορντό δεν καταφέρνει να εκλεγεί στην Εθνοσυνέλευση και ως εκ τούτου οφείλει να παραιτηθεί από την κυβερνητική του θέση.

Από την πλευρά του, ο Εντουάρ Φιλίπ στρέφεται πάλι προς τον κόσμο των επιχειρήσεων. Στη συνέχεια εκλέγεται στο Γενικό Συμβούλιο του νομού Σεν-Μαριτίμ και το 2010 αναλαμβάνει δήμαρχος της Χάβρης διαδεχόμενος τον μέντορά του Αντουάν Ρούφεναχτ, ο οποίος παραιτήθηκε.
Όλα πλέον τώρα παίρνουν τον δρόμο τους: από το αξίωμα του δημάρχου το 2012 αποκτά πρόσβαση στην Εθνοσυνέλευση.
Το 2015 επανεκλέγεται από τον πρώτο γύρο στη Χάβρη και γίνεται εκπρόσωπος του Αλέν Ζιπέ στις προκριματικές της Δεξιάς τον περασμένο Νοέμβριο. Όταν ξεσπά το σκάνδαλο με τη σύζυγο του Φιγιόν, ο Φιλίπ εγκαταλείπει την προεκλογική εκστρατεία του Φιγιόν.
Ο Εντουάρ Φιλίπ μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον που ψήφισε το Σοσιαλιστικό κόμμα.
«Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον αριστερό, όπου ψηφίζαμε σοσιαλιστές και ήμασταν μάλλον σοσιαλ-δημοκράτες» έχει δηλώσει ο ίδιος στο περιοδικό Point το 2016.

Ο Εντουάρ Φιλίπ θεωρείται πολιτικά συγγενής του Εμανουέλ Μακρόν.
«Είναι ένας πραγματικός κεντρώος, αστείος και συμπαθητικός, φίλος τόσο των δεξιών όσο και των αριστερών», δηλώνει στο περιοδικό Challenges ένας από τους συναδέλφους του στην ENA.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν στη Γαλλία ξέσπασαν διαδηλώσεις εναντίον του γάμου ομοφυλοφίλων, ο Εντουάρ Φιλίπ δεν καταψήφισε τον νόμο στη βουλή.
«Έχει εμπειρία και έχει τις πλάτες για να υποστηρίξει αυτό τον ρόλο. Εκφράζει την τόλμη. Αν ήμουν εγώ πρόεδρος δημοκρατίας θα τον έκανα πρωθυπουργό», δήλωσε στο RTL ο βουλευτής Gilles Boyer.
πηγη
Δημοσίευση σχολίου
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...