Σε ένα αγρόκτημα σε καταπράσινο τοπίο, μια ώρα από την πρωτεύουσα της Βέρνης, ο Markus Lüdi παρουσιάζει με υπερηφάνεια την καλλιέργειά του μιλώντας στο BBC. Είναι εποχή συγκομιδής και φέτος, μετά το μακρύ καυτό καλοκαίρι, είναι πιθανό η σοδειά του να είναι πολύ αποδοτική. Τα φυτά του προστατεύονται από έναν πολύ ψηλό φράκτη.
Ο Markus είναι στην πραγματικότητα χημικός, όχι αγρότης, και η καλλιέργειά του αποτελείται από εκατοντάδες φυτά κάνναβης, τα οποία προορίζονται για την παραγωγή φαρμάκων που βασίζονται στο φυτό.
Η Ελβετία φλερτάρει με τη νομιμοποίηση της κάνναβης εδώ και 25 χρόνια, χωρίς όμως να έχει ακόμη πάρει τη γενναία απόφαση.
Όχι όμως και για τον Markus, καθώς τα φυτά του προορίζονται για ιατρική χρήση. Η συγκομιδή του θα μετατραπεί σε έλαιο κάνναβης που θα καλύψει τις ανάγκες αρκετών εκατοντάδων Ελβετών ασθενών για ένα χρόνο, ενώ μπορεί να αυξήσει την παραγωγή του κατά 10% εάν το φυτό συνταγογραφηθεί σε περισσότερους ασθενείς και υπάρξει σχετική ανάγκη.
Όμως, οMarkus Lüdi δεν μπορεί να εξάγει τα προϊόντα του, παρά τη ζήτηση από τη γειτονική Γερμανία όπου επιτρέπεται η χρήση ιατρικής κάνναβης. Ο ίδιος καλλιεργεί 15 διαφορετικές ποικιλίες φυτών κάνναβης σε διάφορα διαφορετικά εδάφη και περιβάλλοντα, προκειμένου να βρει τα πλέον κατάλληλα και πιστεύει ότι οι ευκαιρίες στην αγορά κάνναβης είναι μεγάλες, αλλά «η ελβετική κυβέρνηση πρέπει να δράσει γρήγορα».
«Με το όνομα και τη φήμη των ελβετικών φαρμακευτικών προϊόντων, της ελβετικής ποιότητας, της ελβετικής βιολογικής καλλιέργειας, θα έχουμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε ένα καλό μερίδιο αγοράς», όπως λέει.
Πλέον η ελβετική κυβέρνηση στηρίζει την ευκολότερη πρόσβαση των ασθενών στην φαρμακευτική κάνναβη και ακόμη και το δεξιό ελβετικό λαϊκό κόμμα που υπήρξε παραδοσιακός υποστηρικτή της ολικής απαγόρευσης του φυτού, δείχνει τώρα να συμφωνεί με τη διευκόλυνση της ζωής των ασθενών.
Αυστηροί περιορισμοί και γραφειοκρατία
Στη μικρή αγορά της πόλης του Langnau βρίσκεται το μοναδικό φαρμακείο στην Ελβετία που μπορεί να διαθέτει αποθέματα ιατρικής κάνναβης. Και εδώ είναι εμφανείς οι αυστηροί έλεγχοι.Κάθε ασθενής που έχει συνταγογραφηθεί το φάρμακο από το γιατρό του πρέπει να λάβει και ειδική άδεια από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Υγείας της Ελβετίας, ενώ η φαρμακοποιός Daniela Eigenmann πρέπει να έχει χωριστή άδεια για κάθε μια συνταγή. Η Daniela επισημαίνει ότι η κάνναβη έχει χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς εδώ και αιώνες. «Το 2.700 π.Χ., ένας Κινέζος αυτοκράτορας το χρησιμοποίησε ενάντια στην ελονοσία και τον ρευματισμό», λέει. «Νομίζω ότι θα πρέπει να είναι διαθέσιμη, δεν είναι μια θαυματουργή θεραπεία, δε θα μας βοηθήσει όλους, αλλά οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να το έχουν».
Η κάνναβη που προορίζεται να καταναλωθεί μέσω καπνίσματος δεν συνταγογραφείται στην Ελβετία, αν και στη γειτονική Γερμανία μερικοί γιατροί των οποίων οι ασθενείς αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε και βάμματα, συνταγογραφούν τα άνθη τους κάνναβης που μπορούν να καπνιστούν.
Ταλαιπωρία και ανασφάλεια για τους ασθενείς
Μερικοί ασθενείς είναι τετραπληγικοί και υποφέρουν από αγωνιώδεις σπασμούς και πόνους, άλλοι έχουν σκλήρυνση κατά πλάκας, άλλοι, όπως η Bernadette Niklaus, υποφέρουν από χρόνιο πόνο.«Ο πόνος μου άρχισε όταν ήμουν μικρό κορίτσι, έχω σκολίωση,» εξηγεί. «Πέρασα από όλα τα είδη των θεραπειών, μέχρι που έβαλαν μέταλλο στην πλάτη μου για να τη διορθώσουν κι έπειτα το έβγαλαν ξανά. Έφτασα σε σημείο να πω «θα τα τελειώσω όλα»….»
Αφού πέρασε χρόνια με διάφορα ισχυρά παυσίπονα, ο γιατρός της Bernadette της πρότεινε να δοκιμάσει ένα βάμμα κάνναβης. «Τώρα μπορώ να κάνω πολλά περισσότερα με την οικογένειά μου. Είναι δύσκολο για μια μητέρα – έχω δύο αγόρια – να πρέπει να λέει » όχι, δεν μπορώ να το κάνω αυτό ».
Ακριβά φάρμακα…
Η Bernadette παίρνει πέντε σταγόνες του φαρμάκου, τρεις φορές την ημέρα. Χρειάζεται δύο μικρά μπουκάλια το μήνα και αναγκάστηκε να υποστηρίξει την υποστήριξη της ασφαλιστικής της εταιρείας: κάθε φιάλη κοστίζει περίπου $ 500 (£ 387) και ορισμένες εταιρείες αρνούνται να καλύψουν το κόστος.Φοβάται ότι εάν ο νόμος δεν είναι ξεκάθαρος, δε θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στη φαρμακευτική κάνναβη και ίσως αναγκαστούν να καταφύγουν στην μαύρη αγορά.
Θα ήταν ταπεινωτικό για εμάς τους ασθενείς να αναγκαστούμε να καταφύγουμε στη μαύρη αγορά
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου