Αιτωλοακαρνανία
Από το 2006, οπότε και εγκαταλείφθηκε η παραδοσιακή καλλιέργεια του καπνού Bιρτζίνια, που αποτελούσε τη μοναδική πηγή εσόδων των παραγωγών, νέα εποχή φαίνεται να ξεκινά με ευοίωνα μηνύματα.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φυτειών, ο οποίος αριθμεί 86 άτομα, αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης (ποικιλία finola) και ήδη έχουν συλλέξει με ειδικό μηχάνημα τον σπόρο που παρήγαγαν, τον καθάρισαν και την επόμενη εβδομάδα θα προχωρήσουν στην έκθλιψη του λαδιού, όπως αναφέρουν στα ρεπορτάζ τους εφημερίδα Ύπαιθρος Χώρα και το Agrinio Press. Τα προβλήματα που συνάντησαν ήταν αρκετά, όπως η έλλειψη νερού στο αρχικό στάδιο της καλλιέργειας, τα διάφορα «άγνωστα» για αυτούς ζιζάνια, όμως παρ’ όλα αυτά κανείς δεν υποχώρησε.
Σημαντικό εμπόδιο αποτελεί, επίσης, η γραφειοκρατική διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για τη μετατροπή της αποθήκης του συνεταιρισμού σε τυποποιητήριο με ιδία μέσα και ενώ όλα είναι έτοιμα περιμένουν την ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών.
Η καλλιεργούμενη έκταση δεν ξεπερνά τα τρία στρέμματα, καθώς αποτελεί ουσιαστικά ένα πείραμα και εφόσον οι αναλύσεις από τα δείγματα δείξουν πως τα Ω3 και Ω6 που περιέχει το έλαιο κάνναβης βρίσκεται στα επιθυμητά επίπεδα, τότε την επόμενη περίοδο θα αυξήσουν τα στρέμματα.
Μεγάλο ενδιαφέρον
Εξάλλου, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φυτειών, Σπύρος Ελευθερίου, ήδη το ενδιαφέρον από εταιρείες κυρίως του εξωτερικού είναι μεγάλο. «Από την πρώτη διερευνητική μας προσπάθεια έχουμε μαζέψει περίπου δέκα τόνους σπόρου και σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα μας δώσει μια παραγωγή των 3-4 τόνων. Το λάδι θα το διαθέσουμε εμείς οι ίδιοι στην αγορά σε μπουκαλάκια των 250 ml με το σήμα μας, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φυτειών και την ονομασία «Αχελώος κάνναβη», μας λέει ο κ. Ελευθερίου και προσθέτει ότι «τα μέλη του συνεταιρισμού έχουμε άριστη συνεργασία μεταξύ μας και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. Επίσης, είχαμε και τη σημαντική στήριξη και καθοδήγηση από τους γεωπόνους κ.κ. Γερονίκο και Ματρακά, οι οποίοι με τις γνώσεις τους βοήθησαν τους παραγωγούς σε κάθε τους βήμα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας η περίπτωση των Φυτειών είναι μοναδική σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης και καλύπτει το κενό που άφησε ο καπνός. «Ελπίζω τα αποτελέσματα να είναι τα προσδοκώμενα, ώστε να μπορέσουμε να αυξήσουμε τα επόμενα χρόνια την απόδοση της καλλιέργειας, η οποία θεωρείται βατή και εύκολη, αλλά και το εισόδημα των παραγωγών».
..Πλούτος
Η κάνναβη δεν βγάζει μόνο λάδι, αφού έχει σχεδόν 25.000 παράγωγα, με τον ανθό να χρησιμοποιείται για φαρμακευτική χρήση, τον καρπό για λάδι, αλεύρι, μπύρα κ.ά. και το στέλεχος που μπορεί να γίνει χαρτοπολτός, οικοδομικά υλικά και πολλά άλλα.
Μελίκη : Η πρώτη συγκομιδή από την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης στην Ημαθία
Η Ημαθία, ο κήπος της Εδέμ για την Ελλάδα, μετά από μελέτες ειδικών επιστημόνων αποδείχθηκε ότι έχει το καλύτερο μικροκλίμα για την καλλιέργεια βιολογικής κάνναβης με τις καλύτερες αποδόσεις, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του Emvolos.gr.Η πρώτη συγκομιδή που με την ειδική αλωνιστική για ένα κτήμα 10 στρεμμάτων « κράτησε» μόνον 48 λεπτά.
Ο γεωπόνος της εταιρίας κ. Αντώνης Τσιπιτσούδης, μας είπε ότι η καλλιέργεια ενδείκνυται για καλλιεργητές καπνού που έχουν το ιδιαίτερο Know How, όπως ο αγρότης Βασίλης Ιωάννου, που είναι ο ιδιοκτήτης του κτήματος. Η καλλιέργεια δεν είναι απαιτητική, απλά τον πρώτο καιρό θέλει αρκετό νερό. Η συγκομιδή γίνεται σε τρεις μήνες. Μόλις αλωνιστεί συγκεντρώνουμε τον σπόρο απευθείας ενώ το υπόλοιπο του φυτού μένει στο χωράφι για λίπανση. Ο σπόρο αποξηραίνεται, στεγνώνει όπως λέμε για 4 ημέρες και προχωρούμε σε ψυχρή έκθλιψη. Το λάδι είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά Ω3 και Ω6 σε ποσοστό 80% του βάρους του.
Το υπόλοιπο των σπόρων και η ψίχα δίνουν αλεύρι για πίτσα, τυρί και πολλές άλλες εφαρμογές. Τα δείγματα των φυτών ελέγχονται από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και η κλωστική κάνναβη έχει επίπεδο της ψυχοτρόπου ουσίας σε ποσοστό μικρότερο του 0,2%, διαφορετικά από επιτροπή καταστρέφεται.
..Ο κ. Διονύσης Σαρμαζανίδης , εκπρόσωπος της εταιρίας Cannatek Greece που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη πριν από 1 χρόνο παρέχει τους σπόρους, τον γεωπόνο, συμβουλευτικές υπηρεσίες, τα μηχανήματα συλλογής και την μεταποίηση. Σκοπεύουν μάλιστα να επενδύσουν στην Β.Ελλάδα, 150 εκατομμύρια ευρώ και να δημιουργήσουν εργοστάσιο μεταποίησης.
Σκοπός της εταιρίας η καλλιέργεια και η μεταποίηση κάνναβης είναι συμβολαιϊκή γεωργία
και ο καλύτερος τόπος μέχρι στιγμής είναι η Ημαθία. Η στρεμματική
παραγωγή είναι από 30-150 κιλά το στρέμμα και η τιμή αγοράς των σπόρων
από την εταιρία είναι 220 ευρώ το στρέμμα και για παραγωγή πάνω από 120
κιλά είναι επιπλέον 3 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου