Μαγαζιά ανοιχτά, ματς, σχολεία: Η μοναδική χώρα της Ευρώπης που δεν πήρε ούτε 1 μέτρο για τον κορωνοϊό

Αν σας έλεγαν πως μια ευρωπαϊκή χώρα έχει μόλις 81 κρούσματα κορωνοϊού και κανέναν νεκρό, τότε η πιο πιθανή συλλογιστική θα οδηγούσε σε ένα κράτος με τρομερά αντανακλαστικά, με αποφασιστικότητα στην ηγεσία και με στρατηγική που έχει μια βάση.

Θα σκεφτόμασταν όλοι, πολύ λογικά, πως διαθέτει ένα άρτιο σύστημα υγείας, με πληθώρα δυναμικού, πως έχει χαμηλό ηλικιακό μέσο όρο, πως οι πολίτες έχουν μια σημαντική πρόσβαση στο ιατρικό σύστημα και έχουν θωρακίσει τον οργανισμό τους ώστε να περνάνε ακόμα και τέτοιους πανδημικούς ιούς με τρόπο μη θανάσιμο.


Κι όμως, το πιο πιθανό είναι να μην ισχύει τίποτα απ΄όλα αυτά για τη Λευκορωσία. Κάποια δηλαδή σίγουρα δεν ισχύουν, απλώς μένει να φανεί αν το μονοπάτι που έχει τραβήξει η πρώην χώρα της ΕΣΣΔ θα οδηγήσει σε έναν περιορισμό του ιού σε απόλυτο βαθμό κι αν αυτό θα είναι εξαιτίας της τακτικής ή αποτέλεσμα μιας εξοργιστικής κωλοφαρδίας.

Συγχωρήστε μας το αγοραίο της έκφρασης, αλλά πώς να σχολιάσει κανείς αυτό που συμβαίνει στη Λευκορωσία; Για να καταλάβετε το μέγεθος της παράνοιας και της αδιαφορίας απέναντι στην πανδημία, αρκεί να πούμε ένα και μόνο πράγμα.

Στις 15 Μαρτίου, τότε που ξεκινούσε η καραντίνα για 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, ο πρόεδρος της χώρας, ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, παρενέβη στις επιστημονικές προτροπές και προειδοποιήσεις και απηύθυνε κάλεσμα προς τον λαό για να στραφεί προς την απασχόληση με την αγροτική ζωή, καθώς και να οδηγήσει τρακτέρ ως έναν τρόπο για να προστατευτεί από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Θα μπορούσε να τελειώσει εδώ η περιγραφή και το κείμενο, μα έχει κι άλλο. Σύμφωνα με όσα περιέγραψε ο ποδοσφαιριστής Αλεξάντερ Χλεμπ, με θητεία σε Άρσεναλ και Μπαρτσελόνα κι ένας από τους λίγους αθλητές της χώρας που έχει ζήσει στο εξωτερικό και έχει προσλαμβάνουσες από αρκετές κουλτούρες, μεγάλο μέρος του πληθυσμού και της κυβέρνησης θεωρούν υπερβολές όσα ακούγονται για τον κορωνοϊό.

Υπερβολές οι σχεδόν 6.100 νεκροί στην Ιταλία, υπερβολές τα σχεδόν 380.000 κρούσματα σε όλο τον πλανήτη, υπερβολή η υπερφόρτωση του συστήματος υγείας σε πάρα πολλές χώρες.

1047 κρούσματα, 0 νεκροί: Η μικρή χώρα-θαύμα της Ευρώπης με το 0% ποσοστό θνησιμότητας



..Να είναι – ω μη γένοιτο – η ηρεμία πριν από μια καταιγίδα; Μάλλον απίθανο. Να είναι αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου πλάνου και μιας εν αγνοία προεργασίας; Πολύ πιο πιθανό.

Το βέβαιο είναι πως αυτό που έχει καταφέρει η Τσεχία από τις χώρες της Ευρώπης είναι σοκαριστικά εντυπωσιακό. Μαζί με την Εσθονία και τη Σλοβακία είναι οι μόνες χώρες με χαρακτηριστικά πανδημίας ως προς τον κορωνοϊό, που όμως αυτή η πανδημία δεν έχει αφαιρέσει τη ζωή από κανέναν.

Η Τσεχία έχει βιώσει μέρες που τα κρούσματα έχουν μεγάλη άνοδο σε βαθμό που σκέφτεσαι ότι αρχίζει να ξεφεύγει. Μέχρι τη στιγμή που γραφόταν το κείμενο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν στα 1047. Σαφώς μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι δεν είναι πραγματικός αριθμός και σίγουρα υπάρχει αυτή η αχαρτογράφητη διασπορά. Μπορεί. Αν δει κανείς όμως την τακτική που έχει ακολουθήσει, τότε ίσως και να μην υπάρχει τρομερά μεγάλη απόκλιση από τον πραγματικό αριθμό του ιού. Κι είναι αυτή η τακτική που δικαιολογεί αρκετά το 0% ποσοστό θνησιμότητας.

Ω, ναι, διαβάζετε καλά, η Τσεχία έχει μεν έναν τρομερά μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, ιδίως για τα δεδομένα του πληθυσμού της. Η Τσεχία είναι πάνω κάτω στα κυβικά της Ελλάδας, έχει σχεδόν διπλάσια κρούσματα κι όμως δεν έχει υπάρξει κανείς νεκρός και οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι άνθρωποι που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και χρήζουν εντατικής θεραπείας, δεν φτάνουν διψήφιο αριθμό ή τον φτάνουν μετά βίας.

Φυσικά κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει για κανένα στρατηγικό πλάνο αν είναι το κατάλληλο ή όχι, καθώς βρισκόμαστε μόλις στην αρχή μιας πρωτόγνωρης για την Ευρώπη κατάστασης. Μπορούμε όμως να μιλήσουμε με τα facts.

Η Τσεχία, μαζί με την Σλοβακία, ως πρώην ζευγάρι, έχουν από τα καλύτερα συστήματα υγείας και μια τακτική που δεν θέλει μεν τους πάντες να εξετάζονται, αλλά θέλει να εξετάζεται ένας μεγάλος αριθμός πληθυσμού. Η μεν Σλοβακία έχει εδώ και λίγες ημέρες δικό της σταθμό παραγωγής των ειδικών τεστ για τον ιό, ενώ παρέλαβε και πριν 2 ημέρες 100.000 τεστ, ενώ η Τσεχία με τη σειρά της πήρε από την Κίνα 150.000 τεστ συν μάσκες.

Αυτοί οι αριθμοί είναι υπερπολλαπλάσιοι των τεστ που υπάρχουν διαθέσιμα για παράδειγμα εδώ στην Ελλάδα, αν και μιλάμε για μια χώρα ίδιου μεγέθους. Πάντως, απ΄αυτά τα 150.000, ως τώρα έχουν διενεργηθεί σχεδόν 7.500 έλεγχοι. Γι΄αυτό ο δικός μας πραγματικός αριθμός ενδέχεται, σύμφωνα και με τα όσα έχει πει ο κ. Τσιόδρας, να είναι ως και 6 φορές πιο πάνω, ενώ των Τσέχων θα είναι απίθανο να είναι πάνω από μισή φορά περισσότερος.

Η γενικότερη τακτική των Τσέχων ως προς την καραντίνα ήταν σχεδόν άμεσα στον απόλυτο βαθμό, με μόνο τις πτήσεις να επιτρέπονταν μέχρι πριν μια βδομάδα, αλλά κι αυτές απαγορεύτηκαν. Το κράτος ήταν από την πρώτη στιγμή πολύ πιο αυστηρό σε θέματα κυκλοφορίας, έκλεισε όλους τους δημόσιους χώρους που μπορεί να προσέλκυαν μεγάλα πλήθη και απαγόρευσε τη συνάθροιση πάνω από 5 ατόμων.

Από την 1η Μαρτίου που κατεγράφη το πρώτο κρούσμα, έχει περάσει κι η Τσεχία τις δύσκολες ημέρες της σε επίπεδο κρουσμάτων. Μόλις την Πέμπτη ανακοινώθηκαν 204 νέα κρούσματα. Το διάγραμμα των κρουσμάτων πάντως δεν έχει αυξητική τάση. Μετά τους 204 πήγε στους 124 της Παρασκευής και το Σάββατο στους 106.

Ο τόσο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων εντοπίζεται κυρίως στην Πράγα και την Κεντρική Βοημία, όπου ζουν οι πιο ευκατάστατοι πολίτες, οι οποίοι είχαν ταξιδέψει τον Φεβρουάριο σε Αυστρία, Ουγγαρία και άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και είναι ο λόγος που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες σκέψεις για να μπει η πρωτεύουσα σε καραντίνα αντίστοιχη της Λομβαρδίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...