Από τη μία μεριά, οι Ρώσοι συνεχίζουν, παρά τις μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και εξοπλισμούς, να προελαύνουν στο ουκρανικό έδαφος, καταστρέφοντας σημαντικές υποδομές, όπως διοικητικά κτήρια, με τελικό στόχο το Κίεβο. Από την άλλη, οι Ουκρανοί ακολουθούν μία αλλοπρόσαλλη και όχι σταθερή γραμμή. Αρχικά «ζητούσαν», στη συνέχεια «εκλιπαρούσαν» και τώρα αντιλαμβανόμενοι ότι είναι μόνοι δηλώνουν ανοιχτοί σε συζητήσεις με τη Ρωσία, αφήνοντας πίσω τις χώρες που δεν θέλουν να εμπλακούν στον πόλεμο.
Σε αυτό το πλαίσιο, διεξάχθηκε και το θρίλερ με τη διάθεση ή όχι, των ρωσικών αεροσκαφών τύπου MIG-29 που ξέρουν οι Ουκρανοί πιλότοι πως να τα χειριστούν. Αρχικά, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από την ανατολική Ευρώπη να στείλει τα αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής. Στη συνέχεια, μέλη του Κονγκρέσου άσκησαν πίεση στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να διευκολύνει τη μεταφορά τους από την Πολωνία και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης στην Ουκρανία.
Θετικός ήταν και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ που είχε δηλώσει την περασμένη Κυριακή ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι διατεθειμένες να παραχωρήσουν μαχητικά αεροσκάφη τύπου MiG, που οι Ουκρανοί πιλότοι ξέρουν πώς να τα χειριστούν. Θετική στάση παρά τους πρώτους ενδοιασμούς κράτησε και η Πολωνία, ώστε να παραχωρήσει στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ τα τριάντα τρία ρωσικά αεροσκάφη της, με μόνη απαίτηση την ανταλλαγή τους με χρησιμοποιημένα αεροσκάφη αντίστοιχων επιχειρησιακών δυνατοτήτων.
Η παραπάνω «ντρίπλα» των Πολωνών να διώξουν την ευθύνη και τα φώτα από πάνω τους και να παραχωρήσουν τα αεροσκάφη στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ και όχι απευθείας στην Ουκρανία ήταν η αιτία το βράδυ της Τρίτης, να γκρεμιστεί για ακόμα μία φορά ο πύργος των προσδοκιών που είχε χτιστεί. Η κίνηση χαρακτηρίστηκε από τον εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, «μη βιώσιμη» και θα ήγειρε, όπως είπε «σοβαρές ανησυχίες για όλη τη συμμαχία του NATO». Ο Τζον Κίρμπι επανέλαβε για μία ακόμα φορά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δεν θέλουν να υπάρξει απευθείας στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ με την Ρωσία, καθώς κάτι τέτοιο αφενός θα ενεργοποιούσε τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου και αφετέρου διότι δεν είναι βέβαιο ότι θα ακολουθούσαν όλες οι χώρες του Συμφώνου αυτή την επιλογή.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τον περιορισμό των επιλογών για την παροχή ουσιαστικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία με στόχο την ενδυνάμωση της αμυντική ικανότητα της χώρας για την τελευταία μάχη, τη μάχη του Κιέβου.
«Ανοιχτός στον διάλογο» ο Ζελένσκι
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι δεν θέλει πλέον να επιμείνει ώστε να πετύχει την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, έναν από τους λόγους που επικαλέστηκε η Ρωσία για να εισβάλει στην Ουκρανία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
Κάνοντας άλλο ένα «άνοιγμα» προς τη Μόσχα, δήλωσε επίσης έτοιμος για έναν «συμβιβασμό» σε ό,τι αφορά το καθεστώς των αυτονομιστικών εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε μονομερώς την ανεξαρτησία αυτών των περιοχών, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, λίγες ημέρες πριν να εξαπολύσει τον πόλεμο, στα τέλη Φεβρουαρίου.
«Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, μετρίασε τη θέση μου για το θέμα αυτό εδώ και λίγο καιρό, αφότου αντιληφθήκαμε» ότι το ΝΑΤΟ «δεν ήταν έτοιμο να δεχτεί την Ουκρανία» ανέφερε σε αυτήν τη συνέντευξη που μεταδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας, ώρα ΗΠΑ. «Η Συμμαχία φοβάται ό,τι είναι αμφιλεγόμενη και μια σύγκρουση με τη Ρωσία», πρόσθεσε. Όπως είπε ο Ζελένσκι, δεν θέλει να είναι ο πρόεδρος «μιας χώρας που παρακαλά γονυπετής» να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Ο Πούτιν απαιτεί να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ και από την Ουκρανία. Όταν ρωτήθηκε για αυτήν την απαίτηση της Μόσχας, ο Ζελένσκι απάντησε στο ABC ότι είναι «ανοιχτός στον διάλογο». «Μιλάω για εγγυήσεις ασφαλείας. Πιστεύω ότι όσον αφορά τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη (...) που δεν έχουν αναγνωριστεί παρά μόνο από τη Ρωσία (...) μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε μια συμβιβαστική λύση για το μέλλον αυτών των εδαφών», εξήγησε.
«Το σημαντικό για εμένα είναι το πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι σε αυτά τα εδάφη και θέλουν να αποτελούν τμήμα της Ουκρανίας», συνέχισε, εκτιμώντας ότι το ζήτημα «είναι περίπλοκο». «Πρόκειται για άλλο ένα τελεσίγραφο και απορρίπτουμε τα τελεσίγραφα. Αυτό που χρειάζεται είναι ο πρόεδρος Πούτιν να αρχίσει να συνομιλεί, να ξεκινήσει διάλογο, αντί να ζει σε μια φούσκα», κατέληξε.
Η Ρωσία ανακοίνωσε νέα εκεχειρία προκειμένου να απομακρυνθούν άμαχοι
Η Μόσχα ανακοίνωσε εκεχειρία στην Ουκρανία για σήμερα (Τετάρτη) το πρωί για να πραγματοποιηθεί εκκένωση του άμαχου πληθυσμού, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ από τις 9.00 (ώρα Ελλάδας) το πρω.
«Η Ρωσία είναι έτοιμη να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους» ανέφερε η ρωσική κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο Tass.
Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2022, 08:39
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου