Σι Τζινπίνγκ παρουσιάζει ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο για την Κίνα

 Η ομιλία του Γενικού Γραμματέα Xi Jinping στην τελετή έναρξης του 20ου Εθνικού Κογκρέσου του CPC έθεσε ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο για την Κίνα να πλοηγηθεί στη δική της ανάπτυξη σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο και εξαιρετικά ασταθή και απρόβλεπτο κόσμο.

Μετά από μια σαφή ανασκόπηση των σταδίων μεταρρυθμίσεων της Κίνας από το άνοιγμά της το 1979,

ο Xi αναγνώρισε τα προηγούμενα επιτεύγματα, αλλά αναγνώρισε τις προκλήσεις της σημερινής εποχής και τους συστημικούς παγκόσμιους κινδύνους του μέλλοντος. Τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην κινεζική οικονομία, εστιάζοντας στην ποιότητα της ανάπτυξης παρά στην ποσότητα. Αυτό θα απαιτήσει περαιτέρω ανάπτυξη των βιομηχανιών τεχνολογίας, της αεροναυπηγικής και της εξερεύνησης του διαστήματος και των περιβαλλοντικών τεχνολογιών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της ενεργειακής απόδοσης.

Η ηγεσία της Κίνας έχει αναγνωρίσει τους κινδύνους που ενυπάρχουν σε μια οικονομία βασισμένη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που βασίζεται στο χρέος, όπως έχει υιοθετηθεί από πολλά δυτικά έθνη. Η αναπροσαρμογή μακριά από αυτό το δυτικό μοντέλο για να δώσει έμφαση στην πραγματική οικονομία και όχι στην εικονική οικονομία που χρηματοδοτείται από χρέος, θα γίνει μάρτυρας ανακατανομής κεφαλαίων για σταθερή ανάπτυξη και όχι για συναλλαγές περιθωρίων. Η πραγματοποίηση ενός αυξανόμενου σύνθετου διεθνούς περιβάλλοντος και η κατάρρευση της παγκοσμιοποίησης στη μετά τον COVID-19 εποχή, απαίτησε μια αναπροσαρμογή της οικονομίας της Κίνας από την εξάρτηση από τις εξερχόμενες εξαγωγές σε μια οικονομία εγχώριας ανάπτυξης και κατανάλωσης.

Η ηγεσία της Κίνας αναγνωρίζει επίσης ότι ορισμένα δυτικά συστήματα καθοδηγούνται από τη συγκέντρωση κεφαλαίων της ελίτ που καθορίζει τις πολιτικές ατζέντες και τις καριέρες των πολιτικών, δημιουργώντας αναποτελεσματική κυβέρνηση. Αντίθετα, επιλέγει την καθοδήγηση μακροπρόθεσμου σχεδιασμού της οικονομίας της αγοράς με κυβερνητικές ατζέντες και τη χρήση κεφαλαίων αντί να χρησιμοποιείται από αυτό. Η ρύθμιση των κεφαλαιαγορών, των ασφαλιστικών και των χρηματοπιστωτικών προϊόντων θα είναι προς το συμφέρον της συνολικής κοινωνικής σταθερότητας.

Έγινε λιγότερη εστίαση στα οικονομικά, ελάχιστη αναφορά στη νομισματική ή χρηματοπιστωτική πολιτική όπως σε προηγούμενα συνέδρια και σαφής αναγνώριση της σημασίας της κοινωνικής ασφάλισης και της γεωργικής σταθερότητας. Τα δικαιώματα των αγροτών θα τονιστούν υποδεικνύοντας λιγότερο γρήγορη ανάπτυξη ακινήτων, ειδικά όταν καταπατά εύφορη γεωργική γη. Η επισιτιστική ασφάλεια σε έναν όλο και πιο αβέβαιο κόσμο βασίζεται σε όλα αυτά.

Η ανάπτυξη υψηλής ποιότητας θα δοθεί έμφαση σε βιομηχανίες χαμηλότερου τομέα. Ο αντίκτυπος στις ξένες επενδύσεις θα είναι η απομάκρυνση από την παραγωγή φθηνών προϊόντων χαμηλότερου επιπέδου για εξαγωγή, ακίνητα και τουρισμό, στροφή περισσότερο προς υψηλότερη τεχνολογία, τεχνολογικές υπηρεσίες και βασικές βιομηχανικές επενδύσεις. Έμφαση θα δοθεί στην ψηφιακή οικονομία μαζί με τη νέα εκβιομηχάνιση που θα επιδιώξει να εξορθολογίσει τις αλυσίδες διανομής που απαιτούν αναβαθμίσεις υποδομών για να επιτευχθεί αυτό.

Το μήνυμα είναι ότι η έμφαση στο παρελθόν μόνο στα οικονομικά δεν αρκεί. Η οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να διασφαλίζει την κοινωνική σταθερότητα και ασφάλεια για μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα. Οι δείκτες είναι ότι η έμφαση στην εγχώρια κυκλική οικονομία θα γίνει ολοένα και πιο σημαντική στο παγκόσμιο περιβάλλον μετά την COVID-19. Μπορούμε να περιμένουμε συνεχή έμφαση στην πρόληψη ως θεραπεία.

Ο συγγραφέας είναι Αμερικανός σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ και ανώτερος διεθνής συνεργάτης στο Κέντρο για την Κίνα και την Παγκοσμιοποίηση.

Οι απόψεις δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα αυτές της China Daily.

Εάν έχετε μια συγκεκριμένη εμπειρία ή θέλετε να μοιραστείτε τη γνώμη σας για τις ιστορίες μας, στείλτε μας τα γραπτά σας στη διεύθυνση opinion@chinadaily.com.cn και comment@chinadaily.com.cn.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...