ΗΠΑ: Προβλήματα στην πυρηνική βιομηχανία λόγω έλλειψης ρωσικών πυρηνικών καυσίμων

 Οι αμερικανικές εταιρείες που κατασκευάζουν μια νέα γενιά μικρών πυρηνικών σταθμών για να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών άνθρακα αντιμετωπίζουν  μεγάλο πρόβλημα, επειδή μόνο μία εταιρεία πουλά τα καύσιμα που χρειάζονται και αυτή είναι η ρωσική.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει επειγόντως το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει μερικά από τα αποθέματα ουρανίου της για όπλα για να βοηθήσει τους προηγμένης κατασκευής  αντιδραστήρες και να ενισχύσει μια βιομηχανία που θεωρεί κρίσιμη για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων μηδενικών εκπομπών.

«Η παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου (HALEU) είναι ένα κρίσιμο έργο και όλες οι προσπάθειες για την αύξηση της παραγωγής του αξιολογούνται», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ

Το HALEU είναι ένα καύσιμο εμπλουτισμένο με 5,0 έως 20 τοις εκατό του ισοτόπου ουρανίου 235, το οποίο τροφοδοτεί τους περισσότερους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει ανανεώσει το ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια. Οι υποστηρικτές των μικρότερων αντιδραστήρων της επόμενης γενιάς λένε ότι είναι πιο αποδοτικοί, πιο γρήγοροι στην κατασκευή και θα μπορούσαν να επιταχύνουν σημαντικά την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων, αναφέρει το Tanjug.

Αλλά χωρίς μια αξιόπιστη πηγή εμπλουτισμένου ουρανίου, που απαιτείται για τους αντιδραστήρες, οι κατασκευαστές ανησυχούν ότι τα εργοστάσιά τους δεν θα λάβουν παραγγελίες. Και αν δεν υπάρχουν παραγγελίες για μικρούς αντιδραστήρες, οι πιθανοί παραγωγοί καυσίμων είναι απίθανο να δημιουργήσουν εμπορικές αλυσίδες εφοδιασμού για να αντικαταστήσουν το ρωσικό ουράνιο.

Η αμερικανική κυβέρνηση αναγνωρίζοντας την ανάγκη της δημιουργίας μιας βιώσιμης προμήθειας HALEU με γνώμονα την αγορά βρίσκεται στα τελικά στάδια της αξιολόγησης πόσο από τα αποθέματά της 585,6 τόνων ουρανίου υψηλής εμπλουτισμού μπορεί να διαθέσει για μίνι αντιδραστήρες.

Μόνο η εταιρεία Tenex, η οποία ανήκει στη ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom, πουλάει επί του παρόντος το HALEU.

Το γεγονός ότι η Ρωσία έχει το μονοπώλιο στην αγορά HALEU ανησυχεί εδώ και καιρό την Ουάσιγκτον, και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ούτε η κυβέρνηση ούτε οι εταιρείες που παράγουν νέους προηγμένους αντιδραστήρες θέλουν να βασιστούν στη Μόσχα, σύμφωνα με το Reuters.

Πηγή: Reuters, Tanjug, Politika.rs

Μετάφραση: Λιλιάνα Κούλιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...